Τελευταία Νέα
Πολιτική

Φάμελλος: Δυνατότερη από ποτέ είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ

Φάμελλος: Δυνατότερη από ποτέ είναι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ
Η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την ψήφο εμπιστοσύνης, τόνισε ο κ. Φάμελλος
Τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση είναι «δυνατή» και δεν θα αντιμετωπίσει κανένα πρόβλημα έως τις εκλογές, όποτε αυτές και εάν γίνουν, εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σ. Φάμελλος, μιλώντας σε ραδιοφωνικό σταθμό.
Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 fm», ο κ. Φάμμελος υποστήριξε ότι «η κυβέρνηση -ΣΥΡΙΖΑ πλέον- είναι πιο δυνατή από ποτέ.
Η κυβέρνηση έχει την απαραίτητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία και την ψήφο εμπιστοσύνης, χωρίς αυτή τη στιγμή να έχει άλλη συμμαχική δύναμη.
Από το 2015 και μετά είναι η πρώτη φορά που αυτό καταγράφεται με κοινοβουλευτική πλειοψηφία.
Ταυτόχρονα δεν υπάρχει κανένας λόγος και καμία περίπτωση να θιχθεί η κοινοβουλευτική διαδικασία με αναίτιες δηλώσεις και αμφισβητήσεις της σταθερότητας της Βουλής.
Υπάρχει ένα διπλό όφελος και η σταθερότητα της κυβερνητικής λειτουργίας και των νομοθετημάτων, αλλά και η λειτουργία του κοινοβουλευτικού διαλόγου, χωρίς να θίγεται αυτό από οποιαδήποτε προσπάθεια υποτίμησης της σταθερής πορείας της χώρας μας».
«Αυτή τη στιγμή αυτό που επιβεβαιώνεται στον πρόεδρο της Βουλής είναι ότι οι συνάδελφοι βουλευτές που δώσανε ψήφο εμπιστοσύνης παραμένουν σταθεροί όσον αφορά και τα ζητήματα του κοινοβουλευτικού έργου, στα ζητήματα τουλάχιστον που δεν μπαίνει ζήτημα προσωπικής ψηφοφορίας.
Αυτό είναι ξεκάθαρο όσον αφορά την κυβερνητική λειτουργία και εξυπηρετεί και την κοινοβουλευτική ηρεμία και την επιτάχυνση διαδικασιών στη Βουλή», πρόσθεσε.
Σχετικά με τους βουλευτές Κώστα Ζουράρι και Θανάση Παπαχριστόπουλο, που στηρίζουν την κυβέρνηση, χωρίς να αποχωρήσουν από την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, σημείωσε: «Αυτή η τοποθέτηση τους είναι σε απόλυτη συνάφεια με την ψήφο εμπιστοσύνης που δώσανε στην κυβέρνηση, κάτι το οποίο ήταν εν γνώσει και του προέδρου, εξάλλου έχει επισυμβεί μέσα σε κοινοβουλευτική διαδικασία, δεν είναι κάτι το οποίο αναγνωρίζουμε σήμερα για πρώτη φορά. Είναι ένα θέμα το οποίο αφορά την κοινοβουλευτική ομάδα των ΑΝΕΛ, δεν παρεμβαίνω στα ζητήματα ενός άλλου κόμματος».
Απαντώντας στην κριτική από την αντιπολίτευση για την απόφαση των έξι βουλευτών ο κ. Φάμελλος παρατήρησε πως «σήμερα που η κυβέρνηση είναι πιο σταθερή από ποτέ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει κανένα θέμα αμφισβήτησης στην πορεία του και τη πολιτική του σπαράσσονται από έντονες αντιδικίες και αμφισβητήσεις και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, χωρίς να υποτιμώ τα σοβαρά προβλήματα που έχει η συζήτηση που γίνεται στα υπόλοιπα μικρότερα κόμματα».
«Η κυβέρνηση είναι σταθερή και έχει να λύσει σοβαρά νομοθετικά ζητήματα το επόμενο διάστημα.
Θέλουμε να υπάρχει κοινοβουλευτική ηρεμία, δημοκρατία στη χώρα μας και ενίσχυση του κοινοβουλευτικού διαλόγου.
Δεν επιχαίρουμε με τα μεγάλα αγωνιώδη ερωτήματα που έχουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, όμως κοιτάμε τη δική μας δουλειά, γιατί η δική μας δουλειά είναι μια υποχρέωση στον Έλληνα πολίτη», τόνισε.
Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις προσδοκίες από την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Τουρκία ο αναπληρωτής υπουργός ανέφερε: «Έχουν ανοίξει πολλά σημαντικά ζητήματα με τους γείτονες τα τελευταία χρόνια.
Προφανώς θεωρώ κομβικό και σημαντικό συνολικά για την Ευρώπη το θέμα της συμφωνίας για το μεταναστευτικό [...] Η περίοδος 2015-16 ήταν πολύ πιο σημαντική, περιλάμβανε και συμφωνίες για τους ενεργειακούς αγωγούς και τη σιδηροδρομική σύνδεση και της Θεσσαλονίκης με την Κωνσταντινούπολη.
Υπήρξε πράγματι μία ένταση, όμως επειδή το 2019 είναι συνδεδεμένο με μία σημαντική αναβάθμιση του ρόλου της Ελλάδας και στην περιοχή της νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, κάτι που φάνηκε και από τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και από την πρόσφατη Σύνοδο του Νότου στην Κύπρο, η περίοδος αυτή μας δίνει και ιστορικά πλεονεκτήματα για να λύσουμε και θέματα που έχουμε με τη γειτονική χώρα, πάντα στο πλαίσιο του αμοιβαίου σεβασμού και προς όφελος των λαών της περιοχής».
Ερωτηθείς για τις υποψηφιότητες που υποστηρίζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές στην περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και στον Δήμο Θεσσαλονίκης σημείωσε: «Οι υποψηφιότητες και της Κατερίνας Νοτοπούλου και του Χρήστου Γιαννούλη μπορούν να προσφέρουν πρώτα από όλα στην αυτοδιοίκηση, είναι υποψηφιότητες που αφορούν τον αυτοδιοικητικό λόγο και την αυτοδιοικητική πραγματικότητα, η οποία πρέπει να ενισχυθεί στη Θεσσαλονίκη.
Και η πρόταση του Χρήστου Γιαννούλη, που είναι καινούρια και θα μετρηθεί δημοσκοπικά αλλά κυρίως εκλογικά, είναι μία πρόταση, η οποία μπορεί να ξεφύγει από την πεπατημένη του κλασικού πολιτικού συστήματος, που ασχολείται μόνο με την αναπαραγωγή πολιτικών στελεχών και όχι με την παραγωγή πολιτικής για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών».
Σχετικά με την τύχη των αυθαιρέτων που με βάση τους δασικούς χάρτες βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις, αλλά οι ιδιοκτήτες τους είχαν υποβάλει αίτηση με προηγούμενους νόμους για την τακτοποίησή τους ο αναπληρωτής υπουργός διευκρίνισε: «Η Πολιτεία, είτε τυπικά, είτε άτυπα τα τελευταία σαράντα χρόνια επέτρεψε να υπάρξει αυτή η αυθαιρεσία.
Σε ορισμένες περιπτώσεις παρότρυνε πολίτες και κατασκευαστές να αυθαιρετήσουν και επέτρεψε να σκεφτούν ακόμη και εμπορικά δικαιώματα, δηλαδή να γίνουν αγοραπωλησίες και σε δημόσιες δασικές εκτάσεις.
Όλα αυτά τα έκαναν πίσω από το ότι δεν έκαναν ποτέ δασικούς χάρτες και δεν εφάρμοζαν το Σύνταγμα.
Τώρα λοιπόν που οι δασικοί χάρτες γίνονται σε όλη την Ελλάδα προφανώς αναδεικνύονται ζητήματα αυτής της απίστευτης λαθροχειρίας εις βάρος και του περιβάλλοντος και των συμφερόντων των πολιτών.
Πολλοί πολίτες βρίσκονται στον αέρα και ανακαλύπτουν ότι κάποιοι τους κορόιδευαν εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Θα λύσουμε το ζήτημα προστατεύοντας πρώτα από όλα τις περιοχές περιβαλλοντικής αξίας.
Δηλαδή, στο νομοσχέδιο για τις οικιστικές πυκνώσεις δεν προβλέπεται καμία τακτοποίηση αυθαιρέτου, αν αυτό είναι σε εθνικό δρυμό, σε περιοχή Natura, σε αιγιαλό, σε ρέμα, σε περιοχή αναδασωτέα μετά από πυρκαγιά, σε παραγωγικό και προστατευτικό δάσος.
Για τα υπόλοιπα θα πρέπει να βρούμε λύσεις, είναι και κοινωνική ανάγκη».
«Όμως», συνέχισε ο κ. Φάμελλος, «εδώ αναδεικνύεται ένα ζήτημα, ότι πολλοί κάτοχοι αυθαιρέτων υπέβαλαν αιτήσεις τακτοποίησης πιθανά υποστηριζόμενοι και από κάποιους επιστήμονες -δεν ξέρω αν ήταν μηχανικοί ή δασολόγοι- ενώ ήταν σε δασική έκταση, κάτι που απαγορευόταν από τον νόμο των αυθαιρέτων και αυτό είναι διαχρονικό --οι νόμοι των αυθαιρέτων και παλαιότερα, και του 2011 και του 2017 δεν επέτρεπαν την υποβολή αίτησης τακτοποίησης αν είναι σε δασική έκταση ένα ακίνητο» και «προφανώς τώρα προκύπτει το ζήτημα για τους πολίτες, ότι "τι θα κάνουμε τώρα που ανακαλύπτουμε από τον δασικό χάρτη ότι είμαστε σε δασική έκταση"».
«Εμείς ως Πολιτεία δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι αν το ανακαλύπτουν τώρα ή όχι οι πολίτες, όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε μία λύση.
Θα υπάρξει πρόβλεψη από την πλευρά του υπουργείου μας -όχι προσωποποιημένη και όχι περιπτωσιακά και αποσπασματικά- τι θα κάνουμε στην περίπτωση που οι πολίτες υπέβαλαν αίτηση τακτοποίησης αυθαιρέτου, ενώ ήταν σε δασική έκταση -κάτι που απαγορεύεται από τους νόμους τακτοποίησης αυθαιρέτων- έτσι ώστε στη διαδικασία των οικιστικών πυκνώσεων και αν δεν είναι σε περιοχή προστασίας της φύσης και αν επιτρέπει προφανώς και το δημόσιο λογιστικό, γιατί έχουν υποβληθεί ήδη τα λεφτά, να υπάρχει δυνατότητα επίλυσης αυτού του θέματος.
Το εξετάζουμε, είναι μία πρόταση η οποία μπήκε στη διαβούλευση, γι' αυτό κάναμε, εξάλλου, διαβούλευση για τον νόμο των πυκνώσεων.
Μέσα στον Φεβρουάριο θα έχουμε πρόταση», εξήγησε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης