Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Δύο τράπεζες ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει τους short… αλλά τους στηρίζει το κολέγιο της ESMA

Δύο τράπεζες ζήτησαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει τους short… αλλά τους στηρίζει το κολέγιο της ESMA
Η ESMA στηρίζει την ελευθερία των επενδυτικών επιλογών στις χρηματιστηριακές αγορές και το short είναι επενδυτική επιλογή.
Δύο ελληνικές τράπεζες ζήτησαν από την ελληνική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να ελέγξει τους short ειδικά το Lansdowne και το Oceanwood αλλά η έρευνα απέδειξε ότι έχουν κινηθεί εντός της ελληνικής και διεθνούς νομοθεσίας.
Ελέγχθηκαν εκκαθαρίσεις, δανεισμός εντός 5ημέρου κ.α. και όπως διαπιστώθηκε οι short ήταν τύπος και υπογραμμός δηλαδή ήταν απόλυτα νομοταγείς.
Μια εκ των δύο τραπεζών ζήτησε να απαγορευτεί το short στο ελληνικό χρηματιστήριο αλλά η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση.
Θα πρέπει να δικαιολογήσει στην ESMA (European Securities and Markets Authority) στην Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών τους λόγους για τους οποίους ζητείται το πάγωμα του short στο ελληνικό χρηματιστήριο και προφανώς δεν μπορεί να αποτελεί επιχείρημα….ότι έχουν καταποντιστεί οι τραπεζικές μετοχές.
Από το Κολέγιο της ESMA θα απορρίπτετο ένα τέτοιο επιχείρημα.
Συν τοις άλλοις κατάργηση των ανοικτών πωλήσεων στην Ελλάδα θα θεωρείτο αρνητική εξέλιξη για την λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς θα ήταν negative effect κίνηση σε μια περίοδο σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας.
Ως εκ τούτου το short θα συνεχιστεί κανονικά.
Πάντως με βάση ορισμένες πληροφορίες η ESMA στηρίζει την ελευθερία των επενδυτικών επιλογών στις χρηματιστηριακές αγορές και το short είναι επενδυτική επιλογή.
Ο μόνος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το short στο ελληνικό χρηματιστήριο δεν είναι η κατάργηση του αλλά η θωράκιση των τραπεζών και η εξυγίανση τους.
Το βασικό όπλο δεν είναι ο φόβος στο short – το short είναι μια υγιής επενδυτική στρατηγική – αλλά η ισχυροποίηση των τραπεζών ώστε οι ανοικτές πωλήσεις να μην βρίσκουν πρόσφορο έδαφος.
Οι long ή short θέσεις στηρίζονται πάνω στις ίδιες θεμελιώδεις αρχές αξιολόγησης μιας μετοχής με την διαφορά ότι η μια πλευρά προσεγγίζει το θέμα θετικά και η άλλη αρνητικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης