Τελευταία Νέα
Διεθνή

O Erdogan κρατικοποιεί την Isbank στο όνομα... Αλλάχ - Προ των πυλών νέα κρίση στην Τουρκία

tags :
O Erdogan κρατικοποιεί την Isbank στο όνομα... Αλλάχ - Προ των πυλών νέα κρίση στην Τουρκία
Ο Erdogan μεθοδεύει την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας
Λίγους μήνες μόνο μετά την αναταραχή του καλοκαιριού, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Recep Tayyip Erdogan, δείχνει έτοιμος να προκαλέσει μια νέα κρίση στη χώρα.
Και αυτή η κρίση θα έλθει στον τραπεζικό τομέα, μετά την "εκστρατεία" του για την εθνικοποίηση της μεγαλύτερης τράπεζας της χώρας, την Turkiye Is Bankasi.
Χθες, 5 Φεβρουαρίου 2019, ο Erdogan κάλεσε το κοινοβούλιο της χώρας να εγκρίνει την εξαγορά.
Υπενθυμίζεται εδώ ότι ένα σημαντικό μέρος των μετοχών της Isbank, το 28%, ανήκει στο κόμμα της αντιπολίτευσης, το CHP, με τον Erdogan να δηλώνει ότι η «Isbank θα περιέλθει στην κυριότητα του Δημοσίου, με την άδεια του Θεού».
Με τον χρηματοπιστωτικό τομέα να αντιμετωπίζει την άνοδο των επισφαλών απαιτήσεων και την εμφάνιση ύφεσης, μια πολιτική μάχη για την Isbank πριν από τις δημοτικές εκλογές, θα είναι καταστροφική για το σύστημα, προειδοποιούν οι αναλυτές.
Μάλιστα, οι μετοχές της Isbank υποχώρησαν σχεδόν 7% χτες, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη πτώση από τον Αύγουστο του 2018.

«Αναπόφευκτα οι χρηματοπιστωτικές αγορές θα είναι νευρικές για αυτό το είδος της “παρεμβατικής” πολιτικής, μέχρι τις τοπικές εκλογές στο τέλος του Μαρτίου», δήλωσε ο Nigel Rendell, αναλυτής της Medley Global Advisors.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Erdogan έχει αναμίξει την επιθυμία να επεκτείνει την εξουσία του πάνω στο χρηματοπιστωτικό σύστημα με μια προεκλογική εκστρατεία.
Πριν από τις προεδρικές εκλογές του περασμένου έτους, υποσχέθηκε να αναλάβει μεγαλύτερο έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, συμβάλλοντας στη δημιουργία της κρίσης στη λίρα.
Την ίδια ώρα, η αντιπολίτευση κατηγορεί τον Erdogan ότι «εκμεταλλεύεται» τη μνήμη του Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, πατέρα της σύγχρονης Τουρκίας.
Ο Ataturk κληροδότησε τις μετοχές της Isbank στο κόμμα που δημιούργησε, ενώ ο νυν πρόεδρος υποστηρίζει ότι αυτό που συνέβη με τον ιδρυτή του έθνους δεν πρέπει να ανήκει σε μια πολιτική φράξια.
Η τράπεζα δήλωσε στο παρελθόν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια εθνικοποίησης θα ισοδυναμούσε με οικονομικό έγκλημα.
Την ίδια ώρα, το κόμμα CHP έχει αντισταθεί στα αιτήματα του Erdogan να παραιτηθεί από το μερίδιό του στην τράπεζα και στις τέσσερις θέσεις του στο διοικητικό συμβούλιο.
Επίσης, σε ανακοίνωσή της η Isbank είχε καταγγείλει ότι μια τέτοια απόφαση είναι κατάσχεση μιας επιχείρησης και θα μπορούσε να αποτελέσει οικονομικό έγκλημα.
Βέβαια, ο Erdogan έχει αναφέρει ότι έχει την υποστήριξη του Κόμματος των Εθνικιστών, ή του MHP, για την εξαγορά.
Το συνταξιοδοτικό ταμείο της Isbank κατέχει το 40% της τράπεζας, το οποίο έχει αγοραία αξία περίπου 24,5 δισεκατομμυρίων λιρών (4,7 δισεκατομμύρια δολάρια).
Επίσης, περίπου το 70% του εναπομείναν 32% της τράπεζας κατέχεται από ξένους επενδυτές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης