Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τουρκικά ΜΜΕ για συνάντηση Τσίπρα με Erdogan - Στο επίκεντρο η έκδοση των 8 αξιωματικών

Τουρκικά ΜΜΕ για συνάντηση Τσίπρα με Erdogan - Στο επίκεντρο η έκδοση των 8 αξιωματικών
Τα περισσότερα τουρκικά μέσα ενημέρωσης εστιάζουν στο αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξιωματικών που φέρονται να συμμετείχαν στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία το 2016
Το αίτημα της Άγκυρας για την έκδοση των 8 Τούρκων αξωματικών, οι οποίοι έχουν λάβει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα, κυριαρχεί στα δημοσιεύματα με αφορμή την επίσκεψη του Αλέξη Τσίπρα στην Τουρκία.
«Μην γίνετε καταφύγιο για τους τρομοκράτες, αναφέρεται στο πρωτοσέλιδο της Sabah.
Ταυτόσημος ο πρωτοσέλιδος τίτλος της Yeni Safak: Μη γίνετε λιμάνι για τους τρομοκράτες, ενώ η γίνεται λόγος και για έκκληση Τσίπρα για κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας, πράγμα που ζήτησε και ο Erdogan.
Από τους δύο προηγούμενους τίτλους, δεν απέχει εκείνος της εφημερίδας Star: Η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει καταφύγιο τρομοκρατών.
Πιο επιθετικός ο τίτλος της Turkiye: Εκδώστε τους προδότες της FETO.
Ζήτησε (σ.σ. ο Erdogan) τους γκιουλενιστές από τον Τσίπρα, αναφέρει η Gunes.
Στη δυνατότητα επίλυσης διμερών διαφορών μέσω του διαλόγου εστιάζουν κάποια άλλα πρωτοσέλιδα του τουρκικού Τύπου.
Χαρακτηριστικός ο πρωτοσέλιδος τίτλος και βασικό θέμα της Hurriyet: Μπορούμε να τα λύσουμε με διάλογο, ενώ η Cumhuriyet υποστηρίζει στο δικό της τίτλο: Η Θεολογική Σχολή (σ.σ. της Χάλκης) αντάλλαγμα για τους μουφτήδες.
Η δουλειά της πολιτικής είναι να κάνεις φίλους και όχι εχθρούς, υπογραμμίζει στο πρωτοσέλιδό της η Aksam.
Σε άλλο θέμα εστιάζει από την πλευρά της η Yenicag, που επισημαίνει τη δήλωση του Τσίπρα: Η Ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να πάρει τη θέση της ως κανονικό κράτος της Ε.Ε.

Κυπριακός Τύπος: Τσίπρας - Erdogan αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό

Η χθεσινή συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο Rejep Tayyip Erdogan στην 'Αγκυρα είναι από τα βασικά θέματα στα πρωτοσέλιδα των σημερινών κυπριακών εφημερίδων.
Σε όλα τα δημοσιεύματα αναδεικνύεται το θέμα του «νέου οδικού χάρτη».
Η «Αλήθεια» σημειώνει ότι ο Erdogan απέφυγε τις ιδιαίτερες αναφορές στο Κυπριακό, αλλά ζήτησε νέο οδικό χάρτη, ενώ προπαρασκευαστικές συναντήσεις για το θέμα της ασφάλειας πρότεινε ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος υπέδειξε πως η επανενωμένη και ομόσπονδη Κύπρος πρέπει να είναι μια κανονική χώρα της ΕΕ.
 «Παίρνουν τη σκυτάλη για την προετοιμασία» είναι ο τίτλος στο κύριο θέμα της εφημερίδας «Πολίτης», στο οποίο σημειώνεται ότι οι κύριοι Τσίπρας και Erdogan συμφώνησαν ότι πρέπει να υπάρξει προπαρασκευή στο Κυπριακό και ότι ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε λόγο για την ανάγκη οδικού χάρτη, ενώ συναντήσεις για την ασφάλεια πρότεινε ο Έλληνας Πρωθυπουργός.
Ο «Φιλελεύθερος» σημειώνει ότι σε «βαρύ ψυχροπολεμικό κλίμα» διεξήχθησαν οι συνομιλίες του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο πρόεδρο στην 'Αγκυρα.
 Η «Χαραυγή» έχει τίτλο «Τσίπρας - Erdogan αναζητούν οδικό χάρτη για το Κυπριακό» και γράφει πως συμφώνησαν να εργαστούν για τη λύση του Κυπριακού. Στο ρεπορτάζ σημειώνεται ότι ο Ερντογάν θέτει ως προϋπόθεση την πολιτική ισότητα και την ανάγκη να οριστεί νέος οδικός χάρτης.
 Σύμφωνα με το ΡΙΚ κατά τη συζήτηση για το Κυπριακό, ο Erdogan δεν έκανε λόγο για λύση δύο κρατών, αλλά επίλυση του προβλήματος με όρους επανένωσης.
Για την πρόταση του Έλληνα πρωθυπουργού για προπαρασκευαστικές συναντήσεις όσον αφορά τα θέματα ασφάλειας, στα οποία εμπλέκονται Ελλάδα και Τουρκία, το ΡΙΚ αναφέρει ότι αυτή έγινε αποδεκτή από την 'Αγκυρα, χωρίς, ωστόσο, να τεθεί χρονοδιάγραμμα ή να συμφωνηθεί το επίπεδο, στο οποίο θα πραγματοποιηθούν οι συγκεκριμένες συναντήσεις.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης