Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Σε πολύ καλή κατάσταση οι ισπανικές τράπεζες – Ικανοποιητική η κερδοφορία

Scope: Σε πολύ καλή κατάσταση οι ισπανικές τράπεζες – Ικανοποιητική η κερδοφορία
Έκθεση της Scope για τις ισπανικές τράπεζες
Τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους επιβεβαίωσαν την περαιτέρω βελτίωση του τραπεζικού συστήματος της Ισπανίας, σχολιάζει ο ευρωπαϊκός οίκος Scope Ratings.
Ειδικότερα, η Scope κάνει λόγο για ικανοποιητικά κέρδη, ποιότητα κεφαλαίου και έναν ευνοϊκό επιχειρηματικό κύκλο.
Τα εγχώρια έσοδα παραμένουν υπό πίεση, αλλά η σταδιακή μεταστροφή του μείγματος από υποθήκες σε καταναλωτικά δάνεια και επιχειρηματικά δάνεια, θα βοηθήσει τα περιθώρια κέρδους, επισημαίνεται.
Οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες ανέφεραν δείκτες CET1 μεταξύ 11% και 12%, ενώ πολλές τράπεζες αύξησαν πρόσφατα τους μεσοπρόθεσμους κεφαλαιακούς τους στόχους, μεταξύ αυτών οι Santander (μεσοπρόθεσμος στόχος 11-12%), BBVA (11,5% -12% για το 2019), Bankia (12% το 2020), Caixabank (12% το 2021), Sabadell (12,5% το 2020).
Οι ισπανικές τράπεζες έχουν καθαρίσει τους ισολογισμούς τους.
Ο λόγος των NPEs μειώνεται για πέντε συνεχόμενα χρόνια.
Το τέταρτο τρίμηνο 2018, οι BBVA, Caixabank και Sabadell «ξεφορτώθηκαν» δισεκατομμύρια μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων σε funds.
Επιπλέον, ο οίκος σημειώνει πως σημαντικές συγχωνεύσεις αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019, Bankia-BMN, Santander-Popular, Bankinter-EVO Banco και Unicaja-Liberbank.
«Θεωρούμε ότι η ενοποίηση της αγοράς είναι θετική, ιδίως μεταξύ των περιφερειακών τραπεζών μικρότερου μεγέθους, καθώς επιτρέπει στις τράπεζες», σχολιάζεται.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης