Τελευταία Νέα
Πολιτική

Σβίγκου: Κλείνει οριστικά μια περίοδος πατριδοκαπηλίας για τις δυο χώρες και τα Βαλκάνια

Σβίγκου: Κλείνει οριστικά μια περίοδος πατριδοκαπηλίας για τις δυο χώρες και τα Βαλκάνια
"Η  κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας", τόνσιε η Ρ. Σβίγκου
«Μια περίοδος αλυτρωτισμού, σφετερισμού της αρχαίας ελληνικής ιστορίας, ανόδου του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας κλείνει οριστικά, με τον καλύτερο τρόπο, τόσο για τις δυο χώρες, όσο και για τα Βαλκάνια», δηλώνει η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ρ. Σβίγκου σε συνέντευξή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο.
Όπως σημειώνει «μετά την αποστολή Ρηματικής Διακοίνωσης προς τη γείτονα χώρα, η Συμφωνία των Πρεσπών θα τεθεί σε εφαρμογή, και όλα τα κράτη του ΟΗΕ θα λάβουν πρόσκληση να αναγνωρίσουν το κράτος με το νέο του συνταγματικό όνομα, ως Βόρεια Μακεδονία».
Ξεκαθαρίζει δε, πως η Βόρεια Ελλάδα, και ειδικά η Θεσσαλονίκη, μόνο θετικά θα έχει να περιμένει, από τη στιγμή που η συμφωνία θα συμβάλει στην ανάδειξή της ως οικονομικό, εμπορικό, ενεργειακό αλλά και πολιτιστικό κέντρο των Βαλκανίων και της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.
Η κ. Σβίγκου κάνοντας τον απολογισμό της χθεσινοβραδινής κοινοβουλευτικής αντιπαράθεσης, τονίζει ότι «ο Κυρ. Μητσοτάκης απομονωμένος διεθνώς, χωρίς επιχειρήματα, επανέλαβε λέξη προς λέξη όσα είχε πει κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη συμφωνία των Πρεσπών.
Δεν έχασε πάλι την ευκαιρία να κινδυνολογήσει, ακόμα και για το ζήτημα της γρίπης, να παραπληροφορήσει, να διχάσει τους πολίτες. Απέδειξε, για άλλη μια φορά, ότι είναι δέσμιος της ακραίας πτέρυγας του κόμματός του, με επικεφαλής τον κ. Σαμαρά, ο οποίος, άλλωστε, στήριξε την πολιτική του καριέρα στην πατριδοκαπηλία γύρω από το Μακεδονικό, και τους προερχόμενους από το ΛΑΟΣ, κ. Γεωργιάδη και Βορίδη.
Ούτε θέλησε, ούτε θα μπορούσε να απαντήσει στα λογικά επιχειρήματα του πρωθυπουργού.
Δεν αντιλαμβάνεται ότι, με τη στάση του, ο μόνος ωφελούμενος είναι η ακροδεξιά, ο εθνικισμός και η αντιπολιτική».
Αντίθετα, όπως ανέφερε, «ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε με ξεκάθαρο τρόπο σε όλα, κονιορτοποιώντας την προπαγάνδα της ΝΔ, αλλά και καυτηριάζοντας τη στάση του ΚΙΝΑΛ, το οποίο επέλεξε, για άλλη μια φορά, το ρόλο του παρακολουθήματος της ΝΔ.
Ο πρωθυπουργός σκιαγράφησε τη διαχωριστική γραμμή, στο πολιτικό σκηνικό της επόμενης μέρας, μεταξύ Αριστεράς και Δεξιάς, προόδου και συντήρησης, όσων αγωνίζονται για μια Ελλάδα ανοιχτή στο διεθνές περιβάλλον, φιλειρηνική, που επιδιώκει σχέσεις καλής γειτονίας, και μάχεται για τις θέσεις της, κι όσων, αντίθετα το μόνο που επιθυμούν είναι μια επιστροφή στο παρελθόν, στην αδράνεια, την φοβικότητα, την απομόνωση, σε όσα μας οδήγησαν στην κρίση».
 Σε ερώτηση για την επίσκεψη του Α. Τσίπρα στην Τουρκία, η ίδια έκανε λόγο για μια  επιτυχημένη επίσκεψη και πρόσθεσε «οφείλουμε να διατηρούμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας, στο υψηλότερο επίπεδο, ιδίως όταν υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα.
Είμαστε προσηλωμένοι στον έντιμο και ειλικρινή διάλογο, στην προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας στη βάση του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας και των Διεθνών Συνθηκών, στην προσπάθεια ενεργητικής πολιτικής, για την επίλυση όλων των προβλημάτων  στην περιοχή μας.
Ο πρωθυπουργός έθεσε όλα τα ανοιχτά ζητήματα, μίλησε για το Αιγαίο, την κατάσταση στην Κύπρο, το τουρκικό casus belli, αναφέρθηκε στις συνεχείς παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας.
Και, φυσικά, στο ζήτημα της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όχι ως ένα διμερές θέμα, αλλά ως ένα αίτημα με διεθνή και παγκόσμια σημασία, που αφορά τη θρησκευτική ελευθερία και την ειρηνική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων».
Κληθείσα να σχολιάσει την άρση του εμπάργκο της ΝΔ προς την ΕΡΤ ανέφερε πως «πέρα από τις δικαιολογίες που εφηύρε η ΝΔ για να επιστρέψει στη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση, δεν μπορώ παρά να εκλάβω ως θετική τη μεταστροφή της αξιωματικής αντιπολίτευσης» και πως «το εμπάργκο της ΝΔ ήταν μια θεσμική απρέπεια, και, ευτυχώς, έλαβε τέλος», ενώ «η περίπτωση του ΣΚΑΙ είναι διαφορετική», καθώς «τα στελέχη μας αποσύρθηκαν, γιατί δεν τηρούνταν ούτε καν τα προσχήματα αντικειμενικότητας και εγκυρότητας, το στοιχειώδες πλαίσιο πολιτισμένου πολιτικού διαλόγου και ανταλλαγής επιχειρημάτων.
Αναφορικά με τα επόμενα θετικά μέτρα, τόνισε ότι «η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ θα διασφαλίσουν την προστασία της πρώτης κατοικίας, θα σχεδιάσουν μια ολοκληρωμένη στεγαστική πολιτική, θα ελαφρύνουν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία και οι τράπεζες θα βγουν ακόμα πιο ισχυροποιημένες, ώστε να επιτελέσουν τον κομβικό τους ρόλο, να μπορέσουν να δανείζουν την πραγματική οικονομία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης