Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bagis (σύμβουλος Erdogan): Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι ένας μη πολιτικός, εθνικός στόχος

Bagis (σύμβουλος Erdogan): Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι ένας μη πολιτικός, εθνικός στόχος
Η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον, σύμφωνα με τον Egemen Bağış
«Οι ευρωπαϊκές φιλοδοξίες της Τουρκίας είναι ένας μη πολιτικός, εθνικός στόχος» και «μεταξύ των καλύτερων υποστηρικτών μας είναι οι φίλοι μας από την Ελλάδα» και ο Έλληνας επίτροπος, ο κ. Αβραμόπουλος, δηλώνει ο Egemen Bağış , πρώην υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και στενός συνεργάτης του προέδρου Erdogan, ,μιλώντας στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Νομίζω ότι η Ελλάδα κάνει το σωστό ως προς αυτό καθώς η Τουρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα σήμαινε έναν πιο προσηνή και φιλικό γείτονα και για την Ελλάδα», σημειώνει χαρακτηριστικά.
 Ο ίδιος χαρακτηρίζει την επίσκεψη του πρωθυπουργού Α. Τσίπρα στην Τουρκία ως « μια καλή επίσκεψη που έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί σε ένα πολύ επιτυχημένο «success story» και για τις δύο πλευρές, εάν αμφότερες παραμείνουν πιστές στις υποσχέσεις τους και λάβουν τα απαραίτητα μέτρα καλής θέλησης σε ό,τι αφορά τις προσδοκίες της Ελλάδας από την Τουρκία και της Τουρκίας από την Ελλάδα».
Μάλιστα, εκτιμά ότι Τσίπρας και Erdogan συζήτησαν «προφανώς για το Αιγαίο, το Κυπριακό, το ζήτημα της Χάλκης, τις αερομαχίες (στο Αιγαίο), τα δικαιώματα της μειονότητας στη Δυτική Θράκη, των μουσουλμάνων πολιτών της Ελλάδας και τους ορθόδοξους πολίτες της Τουρκίας.
Όλα αυτά τα ζητήματα ενδεχομένως συζητήθηκαν και ίσως αναζητήθηκαν τρόποι για την επίλυση, αν όχι όλων των προβλημάτων, ίσως μερικών εξ αυτών».
«Όλοι γνωρίζουμε πως τα ζητήματα μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας δεν μπορούν να επιλυθούν εν μία νυκτί, αλλά θα πρέπει να ξεκινήσουμε από κάπου.
Και χωρίς διάλογο, χωρίς ανταλλαγή πληροφοριών, δεν μπορούμε να καταλάβουμε ο ένας την άποψη του άλλου», τόνισε.
Εκτίμησε δε, πως η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης είναι εφικτή στο άμεσο μέλλον, υπογραμμίζοντας πως «και οι δύο πλευρές θα κερδίσουν πολλά.
Θα είναι μια win-win λύση για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για την Τουρκία, την Ελλάδα, την Ευρωπαϊκή Ένωση, τους συμμάχους μας, τους πολίτες μας, τον τουρκικό και τον ελληνικό λαό».
Αναφερόμενος στην ένταση στο Αιγαίο, επεσήμανε μεταξύ άλλων  ότι δεν κατάλαβε ποτέ «τη λογική πίσω από τις αερομαχίες καθώς και η Τουρκία και η Ελλάδα είμαστε μέλη του ΝΑΤΟ και υποχρέωσή μας είναι να μην μαχόμαστε ο ένας εναντίον του άλλου, αλλά να προστατεύουμε ο ένας τον άλλον».
Για το Κυπριακό και την επικείμενη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Ν. Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μ. Akinci στα τέλη του μήνα, σημείωσε ότι «οι δύο πλευρές θα πρέπει να βρεθούν και να λύσουν από κοινού τα προβλήματά τους» και «ίσως έχει φτάσει η ώρα να λύσουν τις διαφορές τους και να βρουν μια κοινά αποδεκτή λύση».
Κατά τον ίδιο, «η επίλυση του Κυπριακού μπορεί να είναι το «κλειδί» σε πολλές άλλες διαμάχες, συμπεριλαμβανομένων των ελληνοτουρκικών σχέσεων και των σχέσεων Τουρκίας - Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά κυρίως στην οικονομική ευημερία της Κύπρου».
Υπογράμμισε ότι «η διεθνής κοινότητα θέλει να επενδύσει στην Κύπρο αλλά δεν το κάνει γιατί δεν μπορεί να έχει μια ξεκάθαρη οπτική για το μέλλον του νησιού.
Κι αυτό έχει αρνητικές επιπτώσεις και στους Ελληνοκύπριους και τους Τουρκοκύπριους.
Αν μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα θα επηρέαζαν πάρα πολύ τις διεθνείς επενδύσεις που θα δημιουργούνταν πολλές θέσεις εργασίας, πλούτος και ευημερία. Και οι δύο πλευρές θα κέρδιζαν πολλά περισσότερα από τους συμβιβασμούς που θα χρειάζονταν να κάνουν για να φτάσουν σε συμφωνία».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης