Τελευταία Νέα
Speculator

Ποιες μετοχές αγνοούν επιδεικτικά οι εγχώριοι θεσμικοί και τα ποιοτικά μικρομεσαία που έχουν θέσεις

Ποιες μετοχές αγνοούν επιδεικτικά οι εγχώριοι θεσμικοί και τα ποιοτικά μικρομεσαία που έχουν θέσεις
Μετοχές χωρίς θεμελιώδη ή turnaround stories δεν ελκύουν τους διαχειριστές αμοιβαίων κεφαλαίων
Μετοχές με θεμελιώδη που δεν αφήνουν περιθώρια για τοποθετήσεις, ή κάποια turnaround stories που εμπεριέχουν κινδύνους φαίνεται πως κρατούν μακριά τους εγχώριους θεσμικούς από τοποθετήσεις.
Επιπλέον μετοχές με περιορισμένη εμπορευσιμότητα, είναι στη λίστα προς αποφυγή τοποθετήσεων, όπως φαίνεται από τα στοιχεία με τις θέσεις των εγχώριων θεσμικών στο τέλος του 2018.
Αν και σε κάποιες συγκεκριμένες μετοχές παρατηρούνται θέσεις, δεν αποκλείεται να πρόκειται για «ξεχασμένες» τοποθετήσεις από παλαιότερα έτη.
Οι αμοιβαία αγνοούν τις μετοχές του κλάδου ιχθυοκαλλιέργειες οι οποίες στο εξάμηνο εμφάνισαν σημαντικές ζημιές και οι τράπεζες έχουν πουλήσει τις εταιρείες επομένως αναμένεται και δημόσια πρόταση όταν ολοκληρωθούν οι διαδικασίες.
Το turnaround story της Αλουμύλ δεν έχει πείσει τους θεσμικούς με αποτέλεσμα να εμφανίζουν μηδενική συμμετοχή, αλλά στη Βιοκαρπέτ υπάρχει θέση 1 εκατ. τεμαχίων από το αμοιβαίο της Alpha Blue Chips Ελληνικό Μετοχικό.
Στην Creta Farms η θέση είναι επίσης μηδενική καθώς η εταιρεία έχει σημαντική έκθεση σε δάνεια και παράγει φτωχά κέρδη.
Στην μικρή και ποιοτική κατασκευαστική ΕΚΤΕΡ έχουν επίσης μηδενική θέση, ενώ απουσιάζουν και από το μετοχικό κεφάλαιο προβληματικών εταιρειών ή με υψηλό δανεισμό, όπως ΑΝΕΚ, Λιβάνης, Frigoglass, Moda Bagno, ΣΙΔΜΑ, ΣΑΤΟ και άλλες από την κατηγορία της επιτήρησης.
Σε μετοχές που είναι να βγουν εκτός διαπραγμάτευσης λόγω εξαγοράς, όπως Ντρουκφάρμπεν, Υγεία, Μινωικές, επίσης απουσιάζουν.
Στην Ελινόιλ, η οποία διαθέτει καλά θεμελιώδη επίσης απέχουν.
Εξαίρεση στις εταιρείες με περιορισμένη διασπορά, αποτελεί η Περσεύς όπου εμφανίζεται θέση 43 χιλ. τεμαχίων και η Alpha Αστικά Ακίνητα όπου υπάρχει θέση 47 χιλ. τεμαχίων.
Στην Τράπεζα της Ελλάδος η θέση των 52 χιλ. τεμαχίων χαρακτηρίζεται ως εξαιρετικά χαμηλή, αφού η μετοχή θεωρείται από πολλά στελέχη της αγοράς υποτιμημένη.
Στην Καρέλιας, η περιορισμένη διασπορά αλλά και η αδιαφορία των βασικών μετόχων για το ΧΑ, έχει προσελκύσει θεσμικούς με μόλις 5,7 χιλ. τεμάχια.
Στο Ιατρικό Αθηνών, η δημόσια πρόταση του Υγεία με p/bv 2,2 φορές φαίνεται πως δεν έχει συγκινήσει τους θεσμικούς οι οποία είχαν θέσεις μόλις 3 χιλ. τεμαχίων στη μετοχή.
Την ίδια ώρα στο ΙΑΣΩ που όμως έχει καλύτερα θεμελιώδη έχουν θέση συνολικού ύψους 3,09 εκατ. τεμαχίων.
Στην Ιντρακόμ έχουν θέση μόλις 147 χιλ. τεμαχίων με τη μετοχή να καταγράφει καλή άνοδο από την αρχή του έτους, ενώ στην Ιντρακόμ Κατασκευές έχουν 230 χιλ. τεμάχια, η οποία είναι υψηλότερη και σε αριθμό μετοχών και σε ποσοστό επί του μετοχικού κεφαλαίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης