Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οργή Puigdemont για τη δίκη των Καταλανών αυτονομιστών

Οργή Puigdemont για τη δίκη των Καταλανών αυτονομιστών
Δηλώσεις του πρώην ηγέτη της Καταλονίας 
Η δίκη των 12 Καταλανών πολιτικών ηγετών σήμερα (12/2) στη Μαδρίτη είναι ένα «τεστ για την ισπανική δημοκρατία», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο ο πρώην ηγέτης της Καταλονίας Carles Puigdemont, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στο Βέλγιο.
«Από σήμερα το ισπανικό δικαστικό σύστημα υποβάλλεται σε ένα τεστ», το οποίο είναι «επίσης ένα τεστ αντοχής για την ισπανική δημοκρατία», δήλωσε ο κ. Puigdemont στους δημοσιογράφους.
Ο ίδιος χαρακτήρισε τη δίκη «μασκαράτα», διαβεβαίωσε πως «δεν θα έπρεπε να γίνει ποτέ» και πρόσθεσε πως ελπίζει ότι θα χρησιμεύσει για να «ξεσκεπαστεί η τεχνητή κατασκευή μιας πολιτικής διαδικασίας».
Ο πρώην πρόεδρος της Καταλονίας είχε διαφύγει στο Βέλγιο για να ξεφύγει από τις δικαστικές διώξεις, μερικές ημέρες πριν από τη σύλληψη και την προφυλάκιση μελών της παυθείσας κυβέρνησής του.
Είναι ο μεγάλος απών στη δίκη που άρχισε σήμερα στη Μαδρίτη με κατηγορούμενους δώδεκα αυτονομιστές ηγέτες.
Στο Βερολίνο, επιτέθηκε εξάλλου στους ευρωπαϊκούς θεσμούς, οι οποίοι υποστήριξαν τη Μαδρίτη στη σύγκρουσή της με τους Καταλανούς αυτονομιστές.
«Γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ανησυχεί περισσότερο γι' αυτό που συμβαίνει για παράδειγμα στη Βενεζουέλα, απ' ό,τι γι' αυτό που συμβαίνει στη Μαδρίτη;», ρώτησε.
Εξάλλου ευρωβουλευτές κατήγγειλαν επίσης σήμερα ως «πολιτική» και αντίθετη προς τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης τη δίκη των Καταλανών αυτονομιστών ηγετών που διεξάγεται στην Ισπανία.
Περίπου 30 ευρωβουλευτές και μερικοί πρώην ευρωβουλευτές, από διάφορα πολιτικά κόμματα, συνασπίσθηκαν στα τέλη του 2017 για να δημιουργήσουν μια «πλατφόρμα διαλόγου ΕΕ-Καταλονίας».
«Αυτή η πολιτική δίκη δεν είναι μόνο εσωτερική υπόθεση της Ισπανίας.
Έχει σαφώς μια ευρωπαϊκή διάσταση, εφόσον περιφρονεί τις θεμελιώδεις αξίες της ένωσής μας όπως η δημοκρατία, η ελευθερία της έκφρασης, η ελευθερία του συνέρχεσθαι και το δικαίωμα στην πολιτική συμμετοχή», κατήγγειλαν σε ανακοίνωσή τους που έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στο Στρασβούργο, διαβεβαιώνοντας ότι θα «παρακολουθήσουν από κοντά» τη διεξαγωγή αυτής της δίκης.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης