Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Νέους πρωταγωνιστές χρειάζεται το ΧΑ για την υπέρβαση των 660 μονάδων

tags :
Νέους πρωταγωνιστές χρειάζεται το ΧΑ για την υπέρβαση των 660 μονάδων
Σε ποιες μετοχές έχει στηριχθεί η κίνηση της αγοράς στις παρυφές των 660 μονάδων που αποτελούν και υψηλά έτους
Μπορεί μέχρι σήμερα να τις κοιτάζει και να τις έχει κοιτάξει αρκετές φορές, αλλά δεν έχει βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις 660 μονάδες ο γενικός δείκτης.
Ωστόσο, αναλυτές σημειώνουν πως και να τις ξεπεράσει η τάση θα αλλάξει περίπου 20 μονάδες υψηλότερα με τη διάσπαση του κινητού μέσου των 200 ημερών.
Η αγορά χρειάζεται περισσότερους επενδυτές και νέους πρωταγωνιστές, αφού αρκετά βαριά χαρτιά ήδη έχουν κάνει σημαντική κίνηση.
Η CocaCola για παράδειγμα που αύριο (14/2) ανακοινώνει αποτελέσματα χρήσης και διαμορφώνει το γενικό δείκτη σε ποσοστό 10,69% βρίσκεται κοντά στα 30 ευρώ και σε μία αποτίμηση 11,1 δισ. ευρώ που δεν θεωρείται χαμηλή, άρα και τα περιθώρια περαιτέρω ανόδου είναι περιορισμένα.
Η Jumbo που συμμετέχει με 5,28% πρόσφατα έφτασε τα 2 δισ. ευρώ αποτίμηση και ήδη από την αρχή του έτους έχει άνοδο 15%.
Ο ΟΤΕ έχει σημαντική βαρύτητα 9,42% και από την αρχή του έτους έχει άνοδο περίπου 10%.
Ζητούμενο είναι αν τα θεμελιώδη δικαιολογούν καλύτερη αποτίμηση, αλλά στελέχη της αγοράς δεν θεωρούν άδικη την αποτίμηση στα τρέχοντα επίπεδα.
Η Μυτιληναίος που συμμετέχει με 5,48% έχει ενισχυθεί 18,5% από την αρχή του έτους αλλά λόγω προοπτικών θεωρείται ελκυστική η αποτίμηση.
Ο ΟΠΑΠ συμμετέχει με 5,11% και έχει επίσης άνοδο 15,8% από την αρχή του έτους.
ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΠΕ έχουν μικρότερο βάρος στο γενικό δείκτη και έχουν μικρή άνοδο από την αρχή του έτους.
Το ζητούμενο επομένως της διάσπασης περνάει κυρίως από τον τραπεζικό κλάδο, με τη Eurobank να είναι η στάθμισή της στο 5,22%, την Εθνική στο 4,7% και η AlphaBank στο 3,96%.
Μπορούν όμως οι τράπεζες να σηκώσουν το βάρος της ανόδου με τόσα μέτωπα ανοικτά;
Θα μπορέσουν οι επενδυτές να αλλάξουν στάση και οι αγορές που παρατηρούνται στις τελευταίες συνεδριάσεις να συνεχιστούν με εντονότερο τρόπο, ή το βάρος της ανόδου θα πρέπει να συνεχίσουν να το σηκώνουν μετοχές που ήδη έχουν απόδοση ανώτερη από αυτή της αγοράς;

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης