Τελευταία Νέα
Οικονομία

Η Ευρώπη, ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας - Η πηγή προβλήματος δεν είναι πια η Ελλάδα

Η Ευρώπη, ο αδύναμος κρίκος της παγκόσμιας οικονομίας - Η πηγή προβλήματος δεν είναι πια η Ελλάδα
Αν η κατάσταση επιδεινωθεί, εγείρεται το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι θεσμοί, τη στιγμή που δεν έχουν απομείνει πολλά όπλα στην ΕΚΤ
Τις ανησυχίες τους για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας εκφράζουν αναλυτές και υποστηρίζουν ότι πλέον η Ευρώπη είναι ο πραγματικός αδύναμος κρίκος.
«Παρά τις ανησυχίες που προκαλεί ο εμπορικός πόλεμος μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας για τις οικονομίες τους, φαίνεται να είναι η Ευρώπη αυτή που συνιστά την σοβαρότερη απειλή για την παγκόσμια οικονομία» αναφέρεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, όπου γίνεται ειδική αναφορά και στην Ελλάδα.
«Αυτό που με ανησυχεί τώρα είναι η Ευρώπη.
Είναι σαφές ότι η κινεζική οικονομία επιβραδύνεται, όμως έχουν στην διάθεσή τους πολλά περιθώρια κινήτρων.
Στην Ευρώπη όμως η κατάσταση επιδεινώνεται ταχύτατα», υποστηρίζει ο Salman Ahmed, επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στην Lombard Odier.
«Το μέγεθος και ο αιφνίδιος χαρακτήρας της εξασθένισης αγγίζει τον πυρήνα της ευρωζώνης.
Ενώ κατά το παρελθόν χώρες όπως η Ελλάδα υπήρξαν η αιτία για την βραδύτητα της οικονομικής ανάπτυξης, αυτή την φορά είναι οι προοπτικές της Γερμανίας αυτές που συρρικνώνονται μετά από παρατεταμένη υποχώρηση του βιομηχανικού τομέα.
Οι δαπάνες των νοικοκυριών στην Γαλλία, που κλονίζεται από τις διαδηλώσεις των "Κίτρινων Γιλέκων", έχουν παγώσει» αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg.
«Αν η Γαλλία πάψει να καταναλώνει και η Γερμανία πάψει να παράγει, τότε θα υπάρξει μείζον πρόβλημα στην ευρωζώνη», δήλωσε ο Ludovic Subran, οικονομολόγος της Allianz.
Η υποχώρηση της ζήτησης είναι εμφανής στην ευρωζώνη, που συμπιέζεται ανάμεσα σε διεθνείς και σε δικές της δυσκολίες.
Είναι ορατός ο κίνδυνος η οικονομική επέκταση να ανέλθει μόλις άνω του 1% φέτος, επιβραδύνοντας απότομα σε σχέση με το 2018, ενώ ακόμη και η γερμανική ατμομηχανή αντιμετωπίζει προβλήματα.
Κι αυτή είναι μια κατάσταση την οποία έχουν αντιληφθεί οι επενδυτές.
Ενδεικτικά αναφέρεται ότι ο euro index του Bloomberg κινείται στο χαμηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2017 και οι ευρωπαϊκές μετοχές είναι φθηνότερες όσο ποτέ σε σχέση με τα ομόλογα.
Την ίδια στιγμή, οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων άρχισαν να κινούνται ανοδικά ξανά λόγω των ανησυχιών για την δημοσιονομική πολιτική, η υγεία των τραπεζών είναι υπό αμφισβήτηση και το θέμα του Brexit δεν έχει αντιμετωπιστεί ακόμα.
Εξάλλου, οι ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 θα μπορούσαν να αποφέρουν κέρδη στα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα, κάτι που ανησυχεί ήδη κάποιες εταιρείες.
«Είμαστε αισιόδοξοι για τις ΗΠΑ, όμως θεωρούμε ότι έχουν αυξηθεί οι κίνδυνοι για την Ευρώπη», δήλωσε ο David Folkerts-Landau, επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank.
Αν η κατάσταση χειροτερέψει, εγείρεται το ερώτημα πώς θα ανταποκριθούν οι θεσμοί, ενώ δεν έχουν απομείνει πολλά όπλα στην ΕΚΤ.
Πάντως, η  Aline Schuiling οικονομολόγος της ABN Amro επισημαίνει ότι «η εγχώρια οικονομία παραμένει αρκετά ανθεκτική. Μπορεί να υπάρξει ένα αρνητικό πρώτο τρίμηνο και ένα αδύναμο δεύτερο, μετά όμως η οικονομία θα ανακάμψει.
Δεν αναμένω βαθειά ή παρατεταμένη ύφεση».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης