Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Χωρίς φρέσκες δυνάμεις και νέους πρωταγωνιστές το εμπόδιο των 660 μονάδων πως μπορεί να ξεπεραστεί

Χωρίς φρέσκες δυνάμεις και νέους πρωταγωνιστές το εμπόδιο των 660 μονάδων πως μπορεί να ξεπεραστεί
Ποιος μετοχές έχουν στηρίξει από την αρχή του έτους την αγορά και ποιες πρέπει να αναλάβουν το βάρος της υπέρβασης των αντιστάσεων
Νέους πρωταγωνιστές και «φρέσκες» δυνάμεις χρειάζεται το ΧΑ προκειμένου να ξεπεράσει τον σκόπελο των 660 μονάδων.
Η εικόνα των μετοχών της υψηλής κεφαλαιοποίησης και παράλληλα μετοχών που έχουν βαρύτητα στη διαμόρφωση του γενικού δείκτη δείχνουν πως ήδη έχουν σηκώσει αρκετό βάρος και λίγες έχουν σημαντικά περιθώρια ανόδου.
Αυτές που υστερούν και δεν είναι άλλες από τις τραπεζικές μετοχές και μερικές ακόμα μη χρηματοοικονομικές εταιρείες δείχνουν πως θα μπορούσαν να δώσουν ώθηση στην αγορά αλλά υπάρχουν σημαντικά εμπόδια που κάνουν τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί.
Το βάρος της ανόδου από τις 600 μονάδες που βρέθηκε ο γενικός δείκτης στις πρώτες συνεδριάσεις του 2019 μέχρι τις παρυφές των 660 μονάδων που βρίσκεται στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν σηκώσει συγκεκριμένες μετοχές.
Πάντως, σύμφωνα και με την τεχνική ανάλυση για να αλλάξει η μακροπρόθεσμη εικόνα της αγοράς πρέπει ο γενικός δείκτης να περάσει πάνω από τον κινητό μέσο των 200 ημερών που είναι στις 681 μονάδες περίπου.
Για να επικρατήσει το θετικό σενάριο, θα χρειαστεί φρέσκο χρήμα και συμμετοχή περισσότερων επενδυτών, που για να έρθουν θα χρειαστεί να ακούσουν κάτι θετικό.
Στις επιμέρους μετοχές, η Coca Cola με άνοδο 12% από την αρχή του έτους έχει προσφέρει αρκετά στη διαμόρφωση των βασικότερων δεικτών.
Όμως με βάση και τα εκτιμώμενα μεγέθη του 2019 η μετοχή στην τρέχουσα αποτίμηση των 11,3 δισ. ευρώ παίζει σε δίκαια τουλάχιστον επίπεδα άρα και το περιθώριο ανόδου δεν είναι σημαντικό εκτός και αν με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων υπάρχει θετική έκπληξη.
Με βάση τα υψηλά των 31,90 ευρώ που είχε γράψει τον Αύγουστο του 2018, τα περιθώρια ανόδου είναι κάτω από 5% για να τα «ισοφαρίσει».
Η Μυτιληναίος που πρόσφατα ξεπέρασε τον κινητό των 200 ημερών έχει άνοδο 18% από την αρχή του έτους, αλλά οι αναλυτές εκτιμούν πως η μετοχή είναι φθηνή και άρα έχει περιθώρια ανόδου.
Τα υψηλά των 10,76 ευρώ που είχε γράψει τον Απρίλιο του 2018 δείχνουν πως θα μπορούσε να παραμείνει στήριγμα για την αγορά.
Τα ΕΛΠΕ θα μπορούσαν να δοκιμάσουν επίπεδα άνω των 8,5 ευρώ και έχουν τα θεμελιώδη να το κάνουν, αυξάνοντας την απόδοση από το 6,5% που είναι τώρα σε πάνω από 15%.
Η Τιτάν παραμένει κάτω από τον κινητό των 200 ημερών που είναι στα 20,3 ευρώ και διαπραγματεύεται στα 19 ευρώ περίπου με απώλειες οριακές από την αρχή του έτους.
Ο ΟΤΕ βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο καθώς δοκιμάζει να κόψει προς τα κάτω τον κινητό μέσο διορθώνοντας μέρος της ανόδου που κατέγραψε.
Από την αρχή του έτους ενισχύεται 10%, αλλά τα περιθώρια λόγω θεμελιωδών μεγεθών δεν είναι μεγάλα.
Βοήθειες μπορεί να βρει η αγορά από ΟΠΑΠ, Ελλάκτωρ και ΟΛΠ, με τις δύο τελευταίες να έχουν καλή συμπεριφορά στις τελευταίες συνεδριάσεις αλλά και περιορισμένη βαρύτητα στους δείκτες.
Ο ΟΠΑΠ με άνοδο 17,7% από την αρχή του έτους έκοψε ανοδικά τον διακοσάρη, αλλά θέλει επιβεβαίωση και αν δεν υπάρξει η αγορά θα πρέπει να βρει άλλον πρωταγωνιστεί που θα καλύψει τη διαφορά.
Μεγάλες βοήθειες έχει προσφέρει και η μετοχή της Jumbo με άνοδο 15% από την αρχή του έτους και καλό περιθώριο ανόδου, αφού σύμφωνα με τους αναλυτές παραμένει υποτιμημένη.
Πριν από 11 μήνες είχε βρεθεί στα 16,14 ευρώ και απέχει από αυτό το σημείο κάτι παραπάνω από 10%.
Η ΔΕΗ έχει απόσταση από τον κινητό και δείχνει καλή συμπεριφορά το τελευταίο διάστημα.
Θα μπορούσε βοηθούμενη από καλές ειδήσεις να καταγράψει μία αξιόλογη άνοδο, αλλά και εδώ υπάρχουν ερωτηματικά.
Το μεγάλο ερωτηματικό πάντως, είναι οι τράπεζες που βάσει διαγραμμάτων θα μπορούσαν να βοηθήσουν και να κινηθούν προς τους κινητούς μέσους των 200 ημερών από τους οποίους οι περισσότερες συστημικές έχουν μεγάλη απόσταση.
Όμως οι αναλυτές, ο ένας μετά τον άλλο, τις υποβαθμίζει και έτσι οι μετοχές έχουν απώλειες (Πειραιώς και Alpha) ή οριακή άνοδο από την αρχή του έτους (Εθνική και Eurobank).
Ένα κλείσιμο short θέσεων επίσης θα βοηθούσε αλλά όπως φαίνεται οι πωλητές ποντάρουν σε ανακεφαλαιοποίηση.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης