Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Tάσεις συσσώρευσης στο ΧΑ -0,04% στις 676 μον. με Alpha -3% και στόχο τις 700-720 μον. - Διατηρούνται οι short θέσεις

Tάσεις συσσώρευσης στο ΧΑ -0,04% στις 676 μον. με Alpha -3% και στόχο τις 700-720 μον. - Διατηρούνται οι short θέσεις
Εύλογες πιέσεις στις τράπεζες μετά τα σωρευτικά κέρδη +22% του Τραπεζικού Δείκτη από την αρχή του μήνα - Στο επίκεντρο η Alpha Bank
(upd16) Mε διαθέσεις συσσώρευσης κινήθηκε η χρηματιστηριακή αγορά κοντά στα υψηλά του έτους, με τις τράπεζες να περιορίζουν τις αρχικές απώλειες, με εξαίρεση την Alpha Bank που έκλεισε με πτώση -2,46% με χαμηλό ημέρας -4,56%.
Από την άλλη, εύλογες ήταν οι τραπεζικές πιέσεις που σημειώθηκαν σήμερα, στο πλαίσιο κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών ενώ την σκυτάλη της ανόδου την παρέδωσαν σε δεικτοβαρείς μετοχές τους FTSE 25, όπως Motor Oil +1,87%, ΟΤΕ +1,41%...
Οι υπόλοιπες τράπεζες έκλεισαν ήπια πτωτικά , με την Εθνική στο -1,03% και ακολούθησαν Eurobank -0,89% και Πειραιώς -0,54%.
Εν τω μεταξύ σήμερα, οριακή επιδείνωση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων, με ελληνικό 10ετές στο 3,81% και το ιταλικό 10ετές  στο 2,87% εν όψει της σημερινής της αξιολόγησης από την Fitch, διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 94 μονάδες βάσης.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 676 μονάδες με στήριξη τις 645-655 μονάδες και την πρώτη αντίσταση τις 680-690 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 700-720 μονάδων
Η αλλαγή της επενδυτικής ψυχολογίας το τελευταίο διάστημα έχει ωθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο σε σημαντική τραπεζική άνοδο με τις συναλλαγές να έχουν ανεβάσει ταχύτητα και την αγορά να προεξοφλεί θετικά την επικείμενη έκδοση του νέου ομολόγου ενώ αισιοδοξία επικρατεί για την επίλυση των τραπεζικών προβλημάτων .
Είναι ενδεικτικό ότι από την αρχή του μήνα ο Τραπεζικός Δείκτης καταγράφει σωρευτικά κέρδη +21,73% ενώ αναλυτικά, την μεγαλύτερη άνοδο σημειώνει η Πειραιώς +44,82% και ακολουθούν Εθνική +37,70%, Alpha Bank +27,38% ενώ οριακά κέρδη +2,02% καταγράφει η Eurobank
Από την άλλη, παρά την έντονη ανοδική τραπεζική κίνηση, τα ξένα funds συνεχίζουν να αυξάνουν τις short θέσεις τους ενώ επίκεινται και νέα αύξηση αυτών ποντάροντας ότι τα προγράμματα στήριξης των τραπεζών θα χρονοτριβήσουν και ενδεχομένως δεν θα είναι εφαρμόσιμα ενόψει και της μακράς προεκλογικής περιόδου .
Σύμφωνα, με τον οίκο Fitch, το υψηλό δημόσιο χρέος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών (45% του ΑΕΠ), η χαμηλή ανάπτυξη της οικονομίας, αλλά και η δυσκολία προσέλκυσης επενδύσεων και πραγματοποίησης ιδιωτικοποιήσεων είναι οι τέσσερις αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας
Μετά την χθεσινή μαραθώνια διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης, τραπεζών και θεσμών  παραδίδεται σήμερα το πλαίσιο του νέου νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας στις τράπεζες για ανάλυση και ορισμένες αλλαγές και στην βουλή κατατίθεται 26 Φεβρουαρίου την ερχόμενη Τρίτη.
Οι τράπεζες δηλώνουν την σχετική τους ικανοποίηση, δεν τους αρέσει ότι ο νόμος θα κατατεθεί διασπασμένος αλλά έλαβαν την δέσμευση της κυβέρνησης ότι με ρύθμιση θα ενοποιηθούν οι δύο νομοθετικές ρυθμίσεις.
Τα όρια εισοδηματικών κριτηρίων και τα όρια προστασίας πρώτης κατοικίας με εμπορική αξία 130 χιλιάδες και αντικειμενική 250 χιλιάδες παραμένουν ως συμφωνήθηκαν πρόσφατα.
Επίσης συμφωνήθηκε το πλαίσιο του μηχανισμού επιδότησης των 50 εκατ τα οποία θα δοθούν από το κράτος στους δανειολήπτες που μετατρέπουν κόκκινα δάνεια σε ενήμερα και εφόσον πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο νόμος, με τον νέο νόμο να έχει  διάρκεια ένα έτος ενώ δημιουργείται και μηχανισμός ποσόστωσης επί της επιδότησης της δόσης με βάση εισοδηματικά κριτήρια.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 σημειώθηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με χαμηλές συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Sarantis, Motor Oil, ΟΤΕ, Lamda ενώ πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo, Viohalco.
Η μετοχή της ΔΕΗ έκλεισε ανοδικά +0,82% καθώς αποδίδει η συνεργασία της  με την Qualco για τη διαχείριση ενός ποσοστού των ανεξόφλητων χρεών προς την επιχείρηση ενώ σύμφωνα με πληροφορίες του World Energy News, η κοινοπραξία κατάφερε εντός του 2018 να συγκεντρώσει περί τα 300 εκατ. ευρώ από ληξιπρόθεσμες οφειλές.
Ανοδικές τάσεις καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να αναμένουν την ολοκλήρωση του τελευταίου γύρου εμπορικών συνομιλιών ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα, με τον Dax στην Γερμανία +0,30% και τον FTSE MIB στην Ιταλία +0,15%.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% στις 676 μονάδες έχοντας υψηλό στις 679,07 μονάδες και χαμηλό στις 672,83 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και επικεντρώθηκε στον τραπεζικό κλάδο.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 40,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 23,8 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 18,3 εκατ. μετοχές  διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 7,2 εκατ. ευρώ και όγκου 1,26 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 625 χιλ. τεμάχια αξίας 347 χιλ. ευρώ και ο ΟΤΕ 638 χιλ. τεμάχια αξίας 6,86 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση  

Με θετικά πρόσημα ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά  με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,63% και τον Γενικό Δείκτη +0,06%
Περί τις 11:10, με ήπιες αγοραστικές παρεμβάσεις στις τράπεζες ειδικότερα στην Εθνική, ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,04% ενώ δέκα λεπτά αργότερα το υψηλό της ημέρας +0,28% κατέγραψε ο Γενικός Δείκτης
Λίγο μετά τις 14:10 με την εμφάνιση των πωλητών στις τράπεζες ειδικότερα στην Alpha Bank έως -4,56% στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -3,03%.
Περί τις 15:00 οι τραπεζικές πιέσεις επεκτάθηκαν και στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 και o Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας -0,64%.
Στις δημοπρασίες με στηρίξεις από μη τραπεζικά blue chips o Γενικός Δείκτης έκλεισε με οριακή πτώση -0,04% ενώ ο Τραπεζικός Δέίκτης έκλεισε με απώλειες -1,58%

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Στο πολιτικό σκηνικό, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και οι υπουργοί του δηλώνουν μετ’ επιτάσεως ότι κάλπες θα στηθούν τον Οκτώβριο εντούτοις τις τελευταίες ημέρες τα κόμματα  βρίσκονται σε εκλογικό συναγερμό.
Η κυβέρνηση επιχειρεί να αντιστρέψει το αρνητικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί εδώ και πολλούς μήνες επιστρατεύοντας κορυφαίους υπουργούς στην επιχείρηση κατευνασμού των πνευμάτων ειδικότερα  μετά την συμφωνία των Πρεσπών
Έχει ξεκινήσει λοιπόν η εξόρμηση κορυφαίων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στην Βόρεια Ελλάδα προκειμένου η κυβέρνηση να αλλάξει την εικόνα στην Μακεδονία και να μετριάσει τις απώλειες.
Μάλιστα, πληροφορίες θέλουν τον Αλέξη Τσίπρα να μεταβαίνει στην Θεσσαλονίκη προς τα τέλη Μαρτίου προκειμένου να εγκαινιάσει τμήμα των έργων στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» τα οποία ωστόσο, τουλάχιστον μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Σε δηλώσεις του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τη νότια Ευρώπη Christian Bodewig, ο οποίος θα συμμετάσχει στο 4ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, επέσημανε την ανάγκη να επιταχυνθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια της χώρας, εστιάζοντας ειδικότερα στη μετατροπή της Ελλάδας σε ελκυστικό μέρος για επενδύσεις σε εγχώριους και διεθνείς επενδυτές.
Επίσης υπογράμμισε την ανάγκη η Ελλάδα να επενδύσει στις δεξιότητες των ανθρώπων και να εξασφαλίσει ότι οι άνθρωποι είναι πλήρως εφοδιασμένοι για να συμμετέχουν στην ταχέως εξελισσόμενη αγορά εργασίας.
Συνάντηση με τον αντιπρόεδρο της Κίνας, Liu He θα έχει σήμερα Παρασκευή 22/2 ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump σε μια προσπάθεια να υπάρξει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στον εμπορικό πόλεμο μεταξύ των δύο πλευρών.
Σημειώνεται πως την ίδια στιγμή πλησιάζει και η προθεσμία της 1ης Μαρτίου που είχαν ορίσει οι πρόεδροι D. Trump και Xi Jinping προκειμένου να υπάρξει λύση.
Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες το Reuters, Κίνα και ΗΠΑ βρίσκονται κοντά σε συμφωνία που θα τερματίσει τον εμπορικό πόλεμο καθώς φέρονται να έχουν αρχίσει να καταρτίζουν το περίγραμμα μιας συμφωνίας-πλαισίου και εξετάζουν  τη φρασεολογία έξι μνημονίων κατανόησης που αφορούν κυρίως μεταρρυθμίσεις στην Κίνα.
Η Βρετανία συνεχίζει με αμείωτο ρυθμό τη δουλειά για την εξασφάλιση αλλαγών στη συμφωνία εξόδου με τις Βρυξέλλες, με στόχο να εξασφαλίσει τη στήριξη του βρετανικού κοινοβουλίου, δήλωσε σήμερα (22/2/2019) η εκπρόσωπος της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Η May συζήτησε χθες τις αλλαγές με τον Ισπανό πρωθυπουργό, Pedro Sanchez, και πλέον έχει μιλήσει με 26 ηγέτες της ΕΕ τις τελευταίες δύο εβδομάδες.
Επίσης, θα πραγματοποιήσει διμερείς συναντήσεις με ηγέτες της ΕΕ κατά τη διάρκεια της Συνόδου EE-Αραβικού Συνδέσμου στην Αίγυπτο το σαββατοκύριακο.
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ M. Pence θα μεταβεί την Δευτέρα στην Μπογκοτά της Κολομβίας προκειμένου να συζητήσει την κρίση στη Βενεζουέλα με τους ηγέτες της Ομάδας της Λίμα
Οι ΗΠΑ και άλλες χώρες, μέλη της Ομάδας της Λίμα, έχουν εκφράσει την υποστήριξή τους στον ηγέτη της αντιπολίτευσης J. Guaido και προσπαθούν να πιέσουν τον πρόεδρο της Βενεζουέλας N. Maduro να αποχωρήσει από την εξουσία ώστε να διεξαχθούν νέες προεδρικές εκλογές και να επιτραπεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας.
Ο Pence σκοπεύει κατά την επίσκεψή του αυτήν να συναντηθεί με πρόσφυγες από τη Βενεζουέλα που έχουν καταφύγει στην Κολομβία λόγω της οικονομικής κρίσης και των ελλείψεων σε τρόφιμα και φάρμακα στη χώρα τους.

Μεικτές τάσεις στις ασιατικές αγορές

Με μεικτά πρόσημα  έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση -0,18%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +1,91% στις 2.804,23 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε ανοδικά +0,63% στις 28810,50 μονάδες

Με θετικά πρόσημα τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Ανοδικές τάσεις καταγράφονται  στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει άνοδο +0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο +0,35%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται με άνοδο +0,15%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο +0,15% ενώ ο FTSE 100 κινείται ανοδικά +0,25%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται ανοδικά +0,47%, ο S&P με άνοδο +0,41%, ο Nasdaq καταγράφει κέρδη +0,56% και το ETF GREC κινείται ανοδικά στο +0,53% (7,63 δολ.)

Ελεγχόμενες πιέσεις στις τράπεζες  με μέτριες συναλλαγές – Στο επίκεντρο η Alpha bank  

Ελεγχόμενες πιέσεις καταγράφηκαν στις τράπεζες με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα στο πλαίσιο κατοχύρωσης κερδών
Με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισε η Alpha Bank και ακολούθησαν Εθνική, Eurobank και Πειραιώς.
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,3460 ευρώ με πτώση -1,03% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,23 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,1120 ευρώ με πτώση -2,46% με όγκο 5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,72 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 0,8255 ευρώ με πτώση -0,54% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 360 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,5550 ευρώ με πτώση -0,89% με όγκο 7,5 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,21 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 0,9910 ευρώ με άνοδο +0,30% και κεφαλαιοποίηση 442 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,12 ευρώ, με άνοδο +1,69%, με όγκο 212 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 55 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,35 ευρώ με πτώση -1,11% και κεφαλαιοποίηση 265 εκατ.ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με χαμηλές συναλλαγές - Ξεχώρισε η Motor Oil

Κέρδη σημείωσε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Sarantis, Motor Oil, ΟΤΕ, Lamda, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Μυτιληναίος, Aegean, Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,50 ευρώ με άνοδο +0,59% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 10,79 ευρώ με άνοδο +1,41% και αποτίμηση 5,18 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,35 ευρώ με άνοδο +0,82% και αποτίμηση 313 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ που ξεκίνησε η διαπραγμάτευση του στις 19/6 έκλεισε στα 1,68 ευρώ με πτώση -0,24% και κεφαλαιοποίηση 390 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,08 ευρώ με πτώση -0,22% και αποτίμηση 2,90 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,66 με άνοδο +0,82% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώθηκε στα 1,52 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 7,88 ευρώ με άνοδο +0,38% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,75 ευρώ με άνοδο +1,87% και κεφαλαιοποίηση 2,41 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 8,94 ευρώ με πτώση -1,65% και κεφαλαιοποίηση 1,28 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,56 ευρώ με πτώση 1,49% και κεφαλαιοποίηση 1,98 δισ. ευρώ.
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 8,62 ευρώ με άνοδο +0,47% και κεφαλαιοποίηση 831 εκατ. ευρώ.
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 4,5850 ευρώ με άνοδο +0,33% και με την κεφαλαιοποίηση στα 238 εκατ. ευρώ.
Η MIG που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0827 ευρώ με πτώση -2,71% με την κεφαλαιοποίηση 78 εκατ. ευρώ.

Οριακή επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα το 10ετές στο 3,81% και στην Ιταλία 2,87% με διαφορά spread 94 μ.β.

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,81% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,87%.
Τα ελληνικά ομόλογα διακρατούν τα κέρδη τους καθώς στις 5 ή 12 Μαρτίου επίκειται έκδοση 10ετούς ομολόγου με στόχο επιτόκιο 4% με 3,95%.  
Η ιταλική κυβέρνηση μέχρι τώρα χειρίστηκε με ευέλικτο τρόπο την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% ωστόσο η ύφεση στην οικονομία είναι σοβαρό ζήτημα.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78%.
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 94 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το 2ετές ομόλογο – πρώην 5ετές - λήξης 2019 εκδόθηκε στις 99,13 μονάδες βάσης το 2014 και σήμερα βρίσκεται στις 100,61 μονάδες βάσης σε μέσες τιμές ή μέση απόδοση 0,32%...
Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,03 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 2,22% με απόδοση αγοράς 2,23% και απόδοση πώλησης 2,21%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 103,90 μονάδες βάσης και απόδοση 2,45%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 101,87 μονάδες βάσης και απόδοση 3,05% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 99,99 μονάδες βάσης και απόδοση 3,38% πλησιάζει το ιστορικό χαμηλό στο 3,31%
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 99,74 μονάδες βάσης και απόδοση 3,80% με απόδοση αγοράς 3,81% και απόδοση πώλησης 3,79%.
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 95,49 μονάδες βάσης και απόδοση 4,34%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 92,55 μονάδες βάσης και απόδοση 4,62%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 92,53 μονάδες βάσης και απόδοση 4,74%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 371 μονάδες βάσης από 364 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 402 μονάδες βάσης από 416 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,86% ή 386 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα Ιταλικά ομόλογα το 10ετές 2,87% - Σε ιστορικό χαμηλό η Πορτογαλία

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,87%.
Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι λόγω της επιβράδυνσης στην Ευρώπη οι επενδυτές στρέφονται στα γερμανικά ομόλογα ενώ το Πορτογαλικό 10ετές σημείωσε ιστορικό χαμηλό.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 22/2/2019 στο 0,10% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,84% με το ιστορικό χαμηλό 0,84% σημειώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου του 2016.  
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,49% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,49% που  σημειώθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,18% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,87% με χαμηλό 2,83% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης