Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ιράν: Έχουμε πολλές επιλογές για να εξουδετερώσουμε την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων

Ιράν: Έχουμε πολλές επιλογές για να εξουδετερώσουμε την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων
Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις ΗΠΑ αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015
Το Ιράν ανακοίνωσε το Σάββατο (23/2) ότι έχει πολλές επιλογές προκειμένου να εξουδετερώσει την επαναφορά των κυρώσεων των ΗΠΑ σε βάρος των πετρελαϊκών εξαγωγών του, μετέδωσε το ημι-επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Tasnim, προσθέτοντας πως η περιφερειακή επιρροή της Τεχεράνης δεν μπορεί να εμποδιστεί όπως απαιτεί η Ουάσινγκτον.
«Εκτός από το κλείσιμο του στενού του Χορμούζ, έχουμε και άλλες επιλογές για να σταματήσουμε τη ροή πετρελαίου αν απειληθούμε», δήλωσε ο γραμματέας του Ανώτατου Συμβουλίου Εθνικού Ασφαλείας του Ιράν, Ali Shamkhani, στο Tasnim, όπως μεταδίδει το Reuters.  
«Το Ιράν έχει θέσει σχέδια που θα εξουδετερώσουν τις παράνομες κυρώσεις των ΗΠΑ εναντίον των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν», δήλωσε ο Shamkhani. 
«Έχουμε πολλούς τρόπους για να πουλήσουμε το πετρέλαιό μας», πρόσθεσε.
Οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκαν μετά την αποχώρηση του προέδρου των ΗΠΑ από την πυρηνική συμφωνία του 2015 ανάμεσα στο Ιράν και έξι παγκόσμιες δυνάμεις τον περασμένο Μάιο, και την επαναφορά των αμερικανικών κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη συνέχεια.
Η επαναφορά των κυρώσεων είναι μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας του Trump να αναγκάσει το Ιράν να περικόψει περαιτέρω το πυρηνικό και βαλλιστικό πρόγραμμά του καθώς και την υποστήριξή του σε δυνάμεις στην Υεμένη, στη Συρία, στον Λίβανο και άλλα μέρη της Μέσης Ανατολής.
Η Ουάσινγκτον πιέζει τις άλλες κυβερνήσεις να σταματήσουν τις εισαγωγές ιρανικού πετρελαίου.
Ωστόσο, φοβούμενη μια εκτόξευση των τιμών, έχει χορηγήσει εξαίρεση σε οκτώ αγοραστές ιρανικού πετρελαίου αφότου ξεκίνησαν οι κυρώσεις στις εισαγωγές πετρελαίου τον περασμένο Νοέμβριο.
Ιρανοί αξιωματούχοι έχουν απειλήσει ότι θα εμποδίσουν τις παραδόσεις πετρελαίου με πλοία από χώρες του Κόλπου αν η Ουάσινγκτον προσπαθήσει να στραγγαλίσει τις εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης.
Το στενό του Χορμούζ, από το οποίο διέρχεται το ένα τρίτο των θαλάσσιων φορτίων πετρελαίου καθημερινά, ενώνει τους παραγωγούς αργού της Μέσης Ανατολής με κρίσιμες αγορές σε Ασία-Ειρηνικό, Ευρώπη, Βόρεια Αμερική και αλλού.
«Υπάρχουν πολλοί τρόποι να το κάνουμε να συμβεί (τον αποκλεισμό του Χορμούζ). Ελπίζουμε ότι δεν θα αναγκαστούμε να τους χρησιμοποιήσουμε», είπε ο Shamkhani.
Το Ιράν - η κυρίαρχη σιιτική δύναμη η οποία βρίσκεται σε αντιπαλότητα με τη Σαουδική Αραβία και τους άλλους Άραβες σουνίτες συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών - είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του πρόεδρου Bashar al - Assad απέναντι στους εξεγερμένους στον οκταετή, σχεδόν, εμφύλιο πόλεμο στη Συρία..

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης