Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βενεζουέλα: Τη Δευτέρα 25/2 στην Κολομβία η συνάντηση Guaido με Pence - Οι ΗΠΑ αποφασίζουν για τις κυρώσεις

Βενεζουέλα: Τη Δευτέρα 25/2 στην Κολομβία η συνάντηση Guaido με Pence - Οι ΗΠΑ αποφασίζουν για τις κυρώσεις
Ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Μ. Pence θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες λατινοαμερικάνικων χωρών, οι οποίες επίσης αναγνωρίζουν τον Guaido σαν νέο ηγέτη της Βενεζουέλας
Tην πρώτη του συνάντηση με τον ηγέτη της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας, Juan Guaido, θα έχει ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Mike Pence, αύριο, Δευτέρα 25/2, στην Κολομβία, όπως μεταδίδει το Reuters.
Η συνάντηση που δείχνει και τη στήριξη των ΗΠΑ στον Guaido, θα γίνει καθώς τα πιστά στον Nicolas Maduro στρατεύματα της Βενεζουέλας δεν επέτρεψαν στα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια να μπουν στη χώρα τους από την Κολομβία, ρίχνοντας χημικά και πλαστικές σφαίρες και σκοτώνοντας δύο διαδηλωτές.
Η βία μπορεί να οδηγήσει τις ΗΠΑ στην επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Βενεζουέλας, αύριο Δευτέρα 25/2.
Ο Pence θα βρεθεί στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, όπου θα συναντηθεί με ηγέτες λατινοαμερικάνικων χωρών, οι οποίες επίσης αναγνωρίζουν τον Guaido σαν νέο ηγέτη της Βενεζουέλας.
Όπως είχε γίνει γνωστό, νέες κυρώσεις πέρα από αυτές προς την κρατική εταιρία πετρελαίου της Βενεζουέλας PDVSA, θα ανακοινώνονταν σε περίπτωση που δεν περνούσε η ανθρωπιστική βοήθεια.
"Αν υπάρχει βία, ή, αρνητική αντίδραση από τον στρατό της Βενεζουέλας, θα υπάρξουν και μέτρα που θα στενέψουν κι άλλο τον οικονομικό κλοιό" ανέφερε σχετικά η ανακοίνωση, που είχε εκδοθεί πριν από δύο μέρες.
Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θέλουν να εξορίσουν και μέλη οικογενειών στρατιωτικών αξιωματούχων της Βενεζουέλας, που ζουν ακόμα και στη Φλόριντα.
Την ίδια στιγμή, ο Maduro αρνείται ότι η χώρα του έχει ελλείψεις τροφίμων και φαρμάκων και ανάγκη από ανθρωπιστική βοήθεια, η οποία έχει στόχο να υπονομεύσει την κυβέρνησή του, όπως ο ίδιος υποστηρίζει.
Σημειώνεται ότι ο Pence είχε μιλήσει τηλεφωνικά με τον Guaido τον Ιανουάριο του 2019, πριν ο τελευταίος αυτοανακηρυχθεί σε μεταβατικό πρόεδρο της Βενεζουέλας.

Pompeo: Oι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις

Άλλωστε, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Pompeo, διεμήνυσε το Σάββατο 23/2 ότι η Ουάσινγκτον θα «περάσει στις πράξεις» για να «υποστηρίξει τη δημοκρατία» στη Βενεζουέλα, καταγγέλλοντας τη δράση των «μπράβων» , όπως είπε,  του προέδρου Ν. Maduro, λίγες ώρες αφόυ ο στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έκαναν χρήση αληθινών σφαιρών και δακρυγόνων με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους δύο διαδηλωτές προσκείμενοι στην αντιπολίτευση, ενώ 300 να τραυματιστούν,  σύμφωνα με την κυβέρνηση της Κολομβίας και άλλες πηγές, στα σύνορα της Βενεζουέλας με την Κολομβία και με τη Βραζιλία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μέσω Twitter τόνισε ότι «οι ΗΠΑ θα περάσουν στις πράξεις εναντίον εκείνων που αντιτίθενται στην ειρηνική αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Βενεζουέλα.
Τώρα, έχει έρθει η ώρα να αναλάβουμε δράση για να υποστηρίξουμε την ικανοποίηση των αναγκών του απελπισμένου λαού της Βενεζουέλας» και
«είμαστε αλληλέγγυοι προς εκείνους που συνεχίζουν τον αγώνα τους για την ελευθερία».

O Guaido ζητάει από την Ουάσινγκτον να αποπέμψει τον Maduro από την ηγεσία της Βενεζουέλας με κάθε τρόπο

Στρατεύματα πιστά στον Nicolas Maduro έδιωξαν τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια το Σάββατο 23/2 από τα σύνορα της Βενεζουέλας, σκοτώνοντας και δύο διαδηλωτές, με συνέπεια ο Juan Guaido να προτείνει στην Ουάσινγκτον να εξετάσει όλες τις επιλογές για την απομάκρυνση Maduro από την εξουσία, μεταδίδει το Reuters.
Φορτηγά με τρόφιμα και φάρμακα από τις ΗΠΑ επέστρεψαν στις αποθήκες στην Κολομβία, καθώς οι υποστηρικτές της αντιπολίτευσης δεν κατάφεραν να σπάσουν τις γραμμές του στρατού, δεχόμενοι χημικά και πλαστικές σφαίρες.
Αυτόπτες μάρτυρες κάνουν λόγο και για πραγματικά πυρά που έριχναν άτομα ντυμένα με πολιτικά σε διαδηλωτές.
"Τα γεγονότα με αναγκάζουν να ζητήσω από τη διεθνή κοινότητα να εξετάσει όλες τις επιλογές για να διασφαλίσει την ελευθερία στη χώρα μας" έγραψε στο Twitter o Guaido.
Oι ΗΠΑ ήταν η πρώτη χώρα που αναγνώρισε τον Guaido ως νέο ηγέτη της Βενεζουέλας για να ακολουθήσουν στη συνέχεια και άλλα δυτικά κράτη.
Η αντιπολίτευση είχε την ελπίδα ότι οι στρατιώτες θα άφηναν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια που έχουν ανάγκη αρκετοί από τα 30 εκατ. κατοίκων της Βενεζουέλας, που υποφέρουν από υποσιτισμό και ασθένειες, οι οποίες, ωστόσο, είναι ιάσιμες.

Αυτομόλησαν στρατιώτες – Επεισόδια με τραυματίες και νεκρούς

Αλλά αν και περίπου 60 στρατιώτες αυτομόλησαν το Σάββατο 23/2, οι υπόλοιποι έμειναν στις θέσεις τους, αποτρέποντας με δακρυγόνα να περάσουν τα καραβάνια με την ανθρωπιστική βοήθεια.
Δύο φορτηγά τυλίχθηκαν, μάλιστα, στις φλόγες, ενώ ο Guaido είπε ότι θα συνεχίσει να ζητάει από τον Maduro να αφήσει την ανθρωπιστική βοήθεια να περάσει και θα αναζητήσει και άλλες οδούς διέλευσης.
Αύριο,  Δευτέρα 25/2,  στην πρωτεύουσα της Κολομβίας Μπογκοτά, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Mike Pence θα έχει συναντήσεις με ηγέτες των κρατών της περιοχής για να πάρουν μέτρα, ασκώντας περαιτέρω πίεση στον Maduro.
Tην ίδια στιγμή ο τελευταίος διέκοψε τις διπλωματικές του σχέσεις με την Κολομβία και έδωσε εντολή στους πρέσβεις της να φύγουν από τη Βενεζουέλα μέσα σε 24 ώρες, ενώ συνεχίζει να αρνείται ότι η χώρα του χρειάζεται βοήθεια.
Η Ουάσινγκτον απειλεί με νέες κυρώσεις τη Βενεζουέλα αν δεν δεχτεί την ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά ο Maduro απαντά "Yankee go home"!
Στο μεταξύ, πλαστικές σφαίρες δέχτηκαν ακόμα και βουλευτές της Βενεζουέλας στις συνοριακές πόλεις San Antonio και Urena, όπου διαδηλωτές ανέμιζαν σημαίες, φώναζαν "ελευθερία", έβαλαν φωτιά σε λάστιχα και ένα λεωφορείο και έριξαν πέτρες σε στρατιώτες, ενώ πίσω αναγκάστηκε να γυρίσει και ένα πλοίο του Πουέρτο Ρίκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια.
Δύο φορτηγά πέρασαν από τα σύνορα της Βραζιλίας, αλλά όχι και από τον τελωνειακό σταθμό της Βενεζουέλας.
Τουλάχιστον δύο άνθρωποι σκοτώθηκαν στην πόλη Santa Elena de Uairen, ενώ την Παρασκευή 22/2 είχαν βρει τον θάνατο και δύο νεόνυμφοι.
Οι τραυματίες από σφαίρες είναι 29, ενώ πληγές από άλλη αιτία, ακόμα και από τα χημικά έχουν άλλα 285 άτομα.
Ο Guaido ζήτησε από τον στρατό της Βενεζουέλας να είναι μαζί του και να επιτρέψει τη διέλευση της ανθρωπιστικής βοήθειας, υποσχόμενος αμνηστία σε όσους πάψουν να είναι πιστοί στον Maduro.
"Δεν χρειάζεται να υπακούετε κάποιον που σαδιστικά χαίρεται, επειδή η ανθρωπιστική βοήθεια δεν μπαίνει στη χώρα" είπε χαρακτηριστικά.
Κάποιοι στρατιώτες εγκατέλειψαν τις θέσεις τους  και με μηχανάκια πέρασαν από τη Βενεζουέλα στην Κολομβία, την οποία ο Maduro κατηγόρησε ότι προσφέρει το έδαφός της για να γίνουν επιθέσεις στη χώρα του.
Για αυτό και διέκοψε όλες τις πολιτικές και διπλωματικές σχέσεις με τη φασιστική κυβέρνησή της, όπως την αποκάλεσε.
Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν και σε μία στρατιωτική βάση στην πρωτεύουσα της Κολομβίας, Καράκας, για να ζητήσουν να περάσει η ανθρωπιστική βοήθεια.

Απειλές του πολεμικού ναυτικού της Βενεζουέλας κατά πλοίου με ανθρωπιστική βοήθεια

Απείλησε να ανοίξει πυρ εναντίον πλοίου που απέπλευσε από το Πουέρτο Ρίκο μεταφέροντας ανθρωπιστική βοήθεια  το πολεμικό ναυτικό της Βενεζουέλας, όπως δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής 24/2 (ώρα Ελλάδας) ο κυβερνήτης της νήσου, Ricardo Rosselló.
Σύμφωνα με ανακοίνωσή του, το πλοίο «δέχθηκε άμεσες απειλές από μέρους σκαφών της Βενεζουέλας ότι θα άνοιγαν πυρ» και «πρόκειται για μια κατάφωρη απειλή εναντίον μιας ανθρωπιστικής αποστολής που εκτελούσαν αμερικανοί πολίτες.
Είναι απαράδεκτη και επονείδιστη».
 «Βρισκόμαστε σε επαφή για να αποφασίσουμε τον δρόμο που θα ακολουθήσουμε», κατέληξε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης