Τελευταία Νέα
Οικονομία

Οι κίτρινες κάρτες της Κομισιόν στη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης - «Επικρίσεις» στον διάδοχο νόμο Κατσέλη, την άλλη εβδομάδα στην Βουλή

Οι κίτρινες κάρτες της Κομισιόν στη δεύτερη έκθεση αξιολόγησης - «Επικρίσεις» στον διάδοχο νόμο Κατσέλη, την άλλη εβδομάδα στην Βουλή
Από τις εξελίξεις των επομένων ημερών άλλωστε θα εξαρτηθεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επόμενης εξόδου στις αγορές
Παράταση στην αγωνία για την εκταμίευση των κερδών του ευρωσυστήματος από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s, SMP’s) δίνει η δεύτερη μεταμνημονιακή έκθεση αξιολόγησης που θα δημοσιεύσει σήμερα (27/2) η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα και αναμένεται να γίνει «φύλλο και φτερό» από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης στη σύνοδο της 11ης Μαρτίου.
Οι θετικές αναφορές του κειμένου της Κομισιόν για τον ρυθμό (2,1% το 2018 συγκλίνοντας με τις νεότερες εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς), τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και τα θηριώδη πρωτογενή πλεονάσματα, θα είναι υποδεέστερες των παρατηρήσεων από τους τεχνοκράτες για τις κομβικές μεταρρυθμίσεις που δεν έχει ολοκληρώσει η Αθήνα.
Έμφαση θα δίνεται στο διάδοχο νόμο Κατσέλη – Σταθάκη για την προστασία της πρώτης κατοικίας που όπως όλα δείχνουν θα κατατεθεί τελικά στη Βουλή την επόμενη εβδομάδα καθώς συνεχώς γίνονται διορθώσεις ενώ το νέο κριτήριο που εξετάζεται να προστεθεί θα πετάει εκτός του πλαισίου προστασίας όσους διαθέτουν σημαντική κινητή περιουσία.
Δηλαδή τραπεζικές καταθέσεις, ομόλογα, μετοχές κ.α.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στο αρχικό σχέδιο των αλλαγών στον νόμο Κατσέλη, δεν προβλεπόταν κριτήριο αποκλεισμού δανειοληπτών με βάση την κινητή τους περιουσία.
Το ύψος των καταθέσεων σχεδιαζόταν να λαμβάνεται υπόψη από τις τράπεζες για τη διαμόρφωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης του δανείου.
Πλέον, φαίνεται ότι οι συζητήσεις οδηγούν στη διαμόρφωση ενός ακόμα κριτηρίου, το οποίο θα συσχετίζει το ύψος της οφειλής με το ύψος της κινητής περιουσίας του δανειολήπτη και πέραν ενός προκαθορισμένου ορίου αυτός θα χάνει το δικαίωμα υπαγωγής στην ευνοϊκή ρύθμιση.
Δεύτερο (χαρακτηριστικό) παράδειγμα καθυστερήσεων θα είναι ο διαγωνισμός για την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, όπου μετά από αλλεπάλληλες αναβολές κατέληξε άγονος.
Κίτρινες κάρτες θα βγάζει η έκθεση για την περιορισμένη αντιμετώπιση του δημοσίου στο θέμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών αλλά και στην απόφαση με πρωτοβουλίας της Αθήνας της  παράτασης του μειωμένου ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου για ένα ακόμη εξάμηνο ως τον Ιούνιο του 2019.
Τώρα η κυβέρνηση τρέχει να καλύψει το χαμένο έδαφος έως την τελευταία στιγμή με μια άτυπη παράταση της προθεσμίας ικανοποίησης αυτών έως τις 8 Μαρτίου ενώ αύριο Πέμπτη τα βασικά συμπεράσματα της έκθεσης  αναμένεται να συζητηθούν στη συνεδρίαση του  EuroWorking Group (EWG).  
Με ενδιαφέρον αναμένεται το μήνυμα που θα εκπέμψει ο Πιέρ Μοσκοβισί μετά τη συνάντηση που θα έχει στις 9.30 το πρωί της Πέμπτης με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Στη βάση των ευρημάτων της έκθεσης με επικαιροποίηση της λίστας των προαπαιτούμενων έως και την παραμονή της συνεδρίασης του Eurogroup στις 11 Μαρτίου, το συμβούλιο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα αποφασίσει εάν θα δώσει «πράσινο φως» ή θα βάλει στον «πάγο» την έγκριση για εκταμίευση δόσης 1 δις ευρώ.
Από τις εξελίξεις των επομένων ημερών άλλωστε θα εξαρτηθεί και το ακριβές χρονοδιάγραμμα της επόμενης εξόδου του ελληνικού δημοσίου στις αγορές εντός Μαρτίου με την έκδοση του 10ετούς ομολόγου.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης