Τελευταία Νέα
Πολιτική

Μίχαλος - Μπακογιάννης: Αναγκαία η κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη στην Αθήνα

Μίχαλος - Μπακογιάννης: Αναγκαία η κοινή προσπάθεια για την ανάπτυξη στην Αθήνα
Συνάντηση του υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ
Η  ανάγκη συντονισμένων δράσεων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες και οι επιχειρήσεις στην Αθήνα, επισημάνθηκε στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας στο ιστορική κτίριο του επί της οδού Αμερικής 9, παρουσία του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας και υποψηφίου δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στην πρωτεύουσα, επισημαίνοντας ότι αυτά  δεν είναι απλά, ούτε, βεβαίως, μπορούν να λυθούν μόνο με ενέργειες της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Είναι όμως συγκεκριμένα. Και απαιτούν αντιμετώπιση με ολοκληρωμένη στρατηγική, με συντονισμένες δράσεις και με συνένωση δυνάμεων μεταξύ δήμου, επιχειρηματικών φορέων και Πολιτείας.
«Όποιος εκλεγεί δήμαρχος τον επόμενο Μάιο θα χρειαστεί συμμάχους και  συμπαραστάτες. Θα χρειαστεί όλοι μαζί να βάλουμε πλάτη και να δημιουργήσουμε ισχυρά και αρραγή μέτωπα για να αλλάξει η εικόνα της Αθήνας» ανέφερε από την πλευρά του ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι θα πρέπει να δοθεί έμφαση στους εξής τομείς:

– Αποτελεσματικότερη διασφάλιση της νομιμότητας και της τάξης και, όπως είπε: «τα περιστατικά επιθέσεων σε επιχειρήσεις και καταστήματα και οι καταστροφές δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας έχουν φθάσει να αντιμετωπίζονται ως ζήτημα ρουτίνας για την πρωτεύουσα. Αυτή η ιδιότυπη ανοχή, πρέπει να τελειώσει».
– Καταπολέμηση του παραεμπορίου. Στα πάγια αιτήματα του ΕΒΕΑ, είναι η σύσταση του Ειδικού Σώματος Δίωξης Παραεμπορίου, εντατικοποίηση της αστυνόμευσης στις περιοχές όπου ανθεί η παράνομη εμπορική δραστηριότητα και συντονισμό μεταξύ των διαφόρων αρμοδίων ελεγκτικών οργάνων
– Πρωτοβουλίες τόνωσης της εμπορικής κίνησης, με συνεργασία αυτοδιοίκησης, εμπορικών συλλόγων και φορέων.
– Επιτάχυνση μεγάλων έργων και επενδύσεων που θα αναβαθμίσουν συνολικά το πρόσωπο της Αθήνας και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.
– Αναβάθμιση και ανάδειξη του ιστορικού κέντρου: πεζοδρόμηση και περιπατητική διασύνδεση οδών, μνημείων, μουσείων, χώρων πολιτισμού.
– Αξιοποίηση δημοτικής περιουσίας, αναπλάσεις και αξιοποίηση εγκαταλελειμμένων κτιρίων.
– Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της Αθήνας, ως city break προορισμού
– Αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων και κίνητρα για την προσέλκυση επενδύσεων, με έμφαση στις περισσότερο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας.

Δημοτικά Τέλη

Σχετικά με το ύψος των δημοτικών τελών ο κ. Μίχαλος είπε ότι θα πρέπει να είναι ευθέως ανάλογο της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τις επιχειρήσεις και να λαμβάνει υπόψη τη γενικότερη κατάσταση που επικρατεί στην αγορά.  
«Αντιλαμβανόμαστε ότι οι δήμοι αναζητούν απεγνωσμένα πηγές εσόδων, όμως και οι επιχειρήσεις εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας, της υψηλής φορολόγησης, της αδυναμίας πρόσβασης σε δανεισμό» σημείωσε ο κ. Μίχαλος.
Για τις προσπάθειες στήριξης της καινοτόμου επιχειρηματικότητας της Αθήνας ο ίδιος υπογράμμισε ότι το Επιμελητήριο, έχει ανακαινίσει και διαμορφώσει το ιστορικό κτίριο του ΕΒΕΑ στην οδό Αμερικής, ώστε να λειτουργεί ως ευρύτερος πόλος για την ανάδειξη και την προώθηση της επιχειρηματικότητας: με δράσεις επαγγελματικού προσανατολισμού, δράσεις για την προώθηση ίσων ευκαιριών απασχόλησης, αλλά και με ευρύτερες πρωτοβουλίες, που αφορούν τη στήριξη της ανάπτυξης και της απασχόλησης στην πόλη της Αθήνας.
«Ως Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, θέλουμε η Αθήνα να αποκτήσει ξανά τον παλμό, τη ζωντάνια και την ελκυστικότητα μιας σύγχρονης ευρωπαϊκής μητρόπολης.
Σε αυτή την κατεύθυνση είμαστε πρόθυμοι να συνεργαστούμε με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και ιδιαίτερα με την τοπική αυτοδιοίκηση» τόνισε.

Κ. Μπακογιάννης: «Όλοι μαζί να προκαλέσουμε ένα θετικό σοκ στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης»

Ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων ανέφερε ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τις πορείες και τις διαδηλώσεις στο κέντρο της πόλης.
«Θα πρέπει να γίνονται με βάση την αρχή της αναλογικότητας.
Αν είναι λίγοι οι διαδηλωτές να είναι όλοι στο πεζοδρόμιο.
Αν είναι περισσότεροι να πάρουν μία λωρίδα κυκλοφορίας.
Αν είναι χιλιάδες ας τα πάρουν όλα» επεσήμανε ο Κώστας Μπακογιάννης, σημειώνοντας ότι αυτή την πρόταση την αγκαλιάζει την πλειονότητα των πολιτών πέρα και πάνω από κόμματα.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι «τη μάχη για να στηριχθούν τέτοιες πρωτοβουλίες από οποιαδήποτε κυβέρνηση και να περάσουν από την Βουλή θα πρέπει να την δώσουμε όλοι μαζί».
Αναπτύσσοντας το σχέδιό του για την Αθήνα, ο Κώστας Μπακογιάννης ανέφερε ότι είναι κοστολογημένο, με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, πηγές χρηματοδότησης από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους και με βασικό άξονα αυτό που ονομάζουμε “πολιτισμό της καθημερινότητας”.
«Αυτό σημαίνει ασφάλεια, καθαριότητα παντού, επαρκής φωτισμός, τακτοποιημένος δημόσιος χώρος» υπογράμμισε, για να επισημάνει ότι όλο αυτό δεν αφορά μόνο το κέντρο, αλλά και τις γειτονιές.
«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να προκαλέσουμε ένα θετικό σοκ στην κοινωνική και οικονομική ζωή της πόλης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Ένας ακόμα άξονας του προγράμματος προβλέπει δράσεις τόνωσης της επιχειρηματικότητας και ιδιαίτερα της νεοφυούς ενώ για τον τουρισμό η ενίσχυση της φυσιογνωμίας  της Αθήνας ως «city break» προορισμό είναι βασική προτεραιότητα.
Σε ό,τι αφορά τα δημοτικά τέλη είπε ότι ο εξορθολογισμός και η αναλογικότητα με βάση τις υπηρεσίες που παρέχονται  στις  επιχειρήσεις αποτελεί κεντρική κατεύθυνση.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι για την πάταξη του παραεμπορίου θα αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό η δημοτική αστυνομία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης