Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Scope: Πρόκληση για την Ιταλία η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – Έπεται νέα υποβάθμιση

Scope: Πρόκληση για την Ιταλία η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους – Έπεται νέα υποβάθμιση
Έκθεση της Scope για την Ιταλία 
Η βιωσιμότητα του δημοσίου χρέους παραμένει σημαντική πρόκληση για την Ιταλία, αναφέρει σε έκθεσή της η Scope Ratings, χωρίς να αποκλείει μάλιστα νέα υποβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας για τη γειτονική μας χώρα.
«Η διαπραγμάτευση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οδήγησε στην αποφυγή της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος (έλλειμμα από 2,4% του ΑΕΠ στο 2,04%).
Ωστόσο, επαναλαμβάνουμε την άποψή μας ότι οποιαδήποτε έλλειψη σύγκλισης γύρω από ένα πρόγραμμα βιώσιμων μεταρρυθμίσεων που εξισορροπεί το κυβερνητικό πρόγραμμα υπέρ της ανάπτυξης με μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία ή έντονη αποδυνάμωση της βιωσιμότητας του χρέους της Ιταλίας, θα μπορούσε να αποτελέσει λόγο για μια αναθεώρηση επί τα χέιρω στις αξιολογήσεις.
Ο στόχος του ελλείμματος στο 2,04% του ΑΕΠ για το 2019, δεν κρίνεται αξιόπιστος.
Το πραγματικό ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά -0,2% σε τριμηνιαία βάση, το τέταρτο τρίμηνο 2018, από -0,1% το τρίτο τρίμηνο.
Ο σύνθετος δείκτης PMI ανήλθε σε 48,8 μονάδες τον Ιανουάριο 2019, από μέσο όρο 49,5 έναντι του τέταρτου τριμήνου», σχολιάζει η Scope.

Διαβάστε: Scope: Υποβαθμίζεται σε «BBB+» η Ιταλία, σταθερό το outlook λόγω του πολιτικού τοπίου

Δεδομένης της οικονομικής επιβράδυνσης, τα δημοσιονομικά ελλείμματα το 2020 και το 2021 ενδέχεται να αυξηθούν, επισημαίνεται.
Ο δείκτης δημοσίου χρέους προς το ΑΕΠ θα αυξηθεί ελαφρά σε 134,6% έως το 2021, από 131,7% στο τέλος του 2018 (2,3 τρισεκ. ευρώ), σε ένα σενάριο με ευρύτερο δημοσιονομικό έλλειμμα το 2,19% του ΑΕΠ το 2019-2021.
Επιπλέον, το μη χρηματοπιστωτικό ιδιωτικό χρέος ανέρχεται σε 155% του ΑΕΠ.

Διαβάστε: Scope: Στροφή 180 μοιρών από τη λαϊκιστική κυβέρνηση της Ιταλίας για τη Banca Carige

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης