Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΗΠΑ: «Έκπληκτος» ο οικονομολόγος του Λευκού Οίκου με τις προβλέψεις για ύφεση

ΗΠΑ: «Έκπληκτος» ο οικονομολόγος του Λευκού Οίκου με τις προβλέψεις για ύφεση
Απορρίπτει τις προβλέψεις για ύφεση ο Λευκός Οίκος 
Την «έκπληξή» του για τις προβλέψεις οικονομολόγων σχετικά με μία επικείμενη ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες εξέφρασε ο οικονομολόγος του Λευκού Οίκου και καθηγητής πανεπιστημίου, Casey Mulligan.
Όπως είπε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, οι προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας δεν κρίνονται αβέβαιες.
«Η ανάπτυξη κυμαίνεται ανάμεσα σε 2% και 3%.
Τί είναι αυτό που θα βυθίσει την οικονομία σε αρνητικούς ρυθμούς;», διερωτήθηκε.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα της National Association for Business Economics, το 42% των ερωτηθέντων οικονομολόγων αναμένει ύφεση στις ΗΠΑ το 2020, με το 25% να «βλέπει» συρρίκνωση του ΑΕΠ το 2021.
Νωρίτερα, ο θρυλικός επενδυτής Ray Dalio, επικεφαλής της Bridgewater, ανέφερε ότι οι πιθανότητες σημαντικής επιβράδυνσης και μετέπειτα ύφεσης έχουν περιοριστεί.
«Ενώ αναμένω ότι θα υπάρξει σημαντική επιβράδυνση της ανάπτυξης στις ΗΠΑ και σε αρκετές άλλες χώρες, έχω περιορίσει στο 35% τις πιθανότητες για ύφεση πριν τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές» επισημαίνει και συμπληρώνει ότι «επειδή οι αγορές έχουν αποδυναμωθεί και οι αξιωματούχοι της Fed βλέπουν τώρα ότι η οικονομία και ο πληθωρισμός είναι αδύναμοι, η Fed έχει χαλαρώσει τη στάση της.
Ομοίως, λόγω των ασθενέστερων αγορών, των οικονομιών και των ποσοστών πληθωρισμού σε άλλες χώρες, άλλες κεντρικές τράπεζες επίσης φαίνονται πιο διατεθειμένες να χαλαρώσουν, αν και έχουν λιγότερα περιθώρια κινήσεων σε σχέση με τη Fed».

Η επίδοση δ' τριμήνου 2018

Κατέβασε ταχύτητα η ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2018, ωστόσο η επιβράδυνση ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη, κυρίως χάρη στις ισχυρές καταναλωτικές και επιχειρηματικές δαπάνες, με την ανάπτυξη στο σύνολο του 2018 να διαμορφώνεται ελάχιστα κάτω από τον στόχο της κυβέρνησης Trump για 3%.
Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα (28/2/2019) το αμερικανικό υπουργείο Εμπορίου, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 2,6%, έναντι ανάπτυξης 3,4% του τρίτου τριμήνου.



Στο σύνολο του 2018, το ΑΕΠ των ΗΠΑ αναπτύχθηκε κατά 2,9% -ο καλύτερος ρυθμός ανάπτυξης από το 2015- έναντι ανάπτυξης 2,2% του 2017.
Από την πλευρά τους, οι οικονομολόγοι είχαν προβλέψει ότι η αμερικανική οικονομία θα αναπτυσσόταν με ρυθμό 2,3% στο δ’ τρίμηνο.
Οι καταναλωτικές δαπάνες, που αντιστοιχούν σε περισσότερο από τα δύο τρίτα της συνολικής οικονομικής ανάπτυξης, αυξήθηκαν κατά 2,8% στο δ’ τρίμηνο, έναντι της αύξησης 3,5% του προηγούμενου τριμήνου.
Το εμπορικό έλλειμμα περιέκοψε 0,22 ποσοστιαίες μονάδες από την ανάπτυξη του τέταρτου τριμήνου, μετά την περικοπή 2 μονάδων κατά το γ’ τρίμηνο.
Τα αποθεματικά πρόσθεσαν 0,13 ποσοστιαίες μονάδες στην ανάπτυξη του ΑΕΠ, ενώ στο προηγούμενο τρίμηνο είχαν συνεισφέρει 2,33 μονάδες, που ήταν και η μεγαλύτερη συνεισφορά από το α’ τρίμηνο του 2015.
Οι επιχειρηματικές δαπάνες σε εξοπλισμούς ανέβασαν ταχύτητα στο τέταρτο τρίμηνο, σημειώνοντας αύξηση 6,7%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης