Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Το χρονοδιάγραμμα σωτηρίας της Folli-Follie - Καθοριστικός ο Μάρτιος για τον μετασχηματισμό της εταιρείας

tags :
Το χρονοδιάγραμμα σωτηρίας της Folli-Follie - Καθοριστικός ο Μάρτιος για τον μετασχηματισμό της εταιρείας
Πρόκειται για  το σχέδιο Term Sheet
Σε δύο εβδομάδες το αργότερο θα έχει γίνει το τελικό νομικό κείμενο της συμφωνία της διοίκησης της  Folli – Follie με τους εκπροσώπους των ομολογιούχων.  
Πρόκειται για  το σχέδιο Term Sheet το οποίο  στην ουσία  βάζει τα θεμέλια για τη νέα νομική μορφή που θα λάβει η νέα εταιρεία και θα αντικαταστήσει τη σημερινή νομική  μορφή της  εταιρείας Folli  - Follie.
Επίσης το δεύτερο δεκαήμερο του Μαρτίου αναμένεται η PWC να έχει ολοκληρώσει τη σύνταξη των οικονομικών καταστάσεων του 2017.
Η διοίκηση της  Folli  Follie στην ουσία  θα ανοίξει τη διαδικασία  για τον  μετασχηματισμό της εταιρείας δίνοντας και τυπικά έγκριση στη συμφωνία η οποία στη συνέχεια θα κατατεθεί στη γενική συνέλευση των Ομολογιούχων που θα πραγματοποιηθεί στα μέσα  Απριλίου.
Το σχέδιο μετασχμηματισμού της  Folli Follie θα περάσει από τη γενική συνέλευση των μετοχών της νυν εταιρείας.  
Οι μέτοχοι θα κληθούν να δώσουν την  έγκρισή τους στο νέο  σχέδιο  διάσωσης.
Κρίσιμη θεωρείται η στάση του ιδρυτή και βασικού μετόχου κ. Δημήτρη  Κουτσολιούτσου, ο οποίος κατέχει ποσοστό 35,08%, η  FOSUN International  με ποσοστό 16,389% και η Fedelity  International με 5,33%
Το συνολικό ποσοστό των βασικών μετόχων ανέρχεται στο 56,799% και το υπόλοιπο 43,201% βρίσκεται σε διασπορά δηλαδή στα χέρια των μικροεπενδυτών.  
Αξίζει να σημειωθεί ότι τον 1% του μετοχικού κεφαλαίου ανήκει στο Υπερταμείο.
Όμως άγνωστη είναι η στάση που θα τηρήσει ο βασικός  μέτοχος κ. Δημήτρης  Κουτσολιούτσος.
Στο ενδεχόμενο  να  δώσει  αρνητική ψήφο στη  εισήγηση  του διοικητικού συμβουλίου γενική συνέλευση και καταστεί πλειοψηφία  το σχέδιο θα οδηγηθεί σε ναυάγιο εκτός αν οι μέτοχοι του 43,201%  στηρίξουν  με τη ψήφο τους  το σχέδιο του διοικητικού συμβουλίου.
Η θετική απόφαση της γενικής συνέλευσης είναι επιβεβλημένη για να γίνει το επόμενο βήμα που είναι η κατάθεση του σχεδίου αναδιάρθρωσης στο Πρωτοδικείο Αθηνών  το οποίο θα υλοποιηθεί μέσα από το άρθρο 106 β-δ του Πτωχευτικού Δικαίου.
Στο νέο σχήμα  οι ομολογιούχοι θα έχουν ρόλο βασικού μετόχου της εταιρείας με συνέπεια οι παλαιοί  μέτοχοι να υποστούν dilution.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι ο βασικός μέτοχος Δημήτρης Κουτσολιούτσος δεν θα έχει συμμετοχή στο νέο σχήμα όπως και η Fosun ενώ οι μικροεπενδυτές  θα λάβουν ένα σχετικά  μικρό ποσοστό μετοχών.
Πάντως ο βασικός  κρίκος της συμφωνίας είναι η αποδέσμευση των ακινήτων της εταιρείας Folli-Follie από την Αρχή Ξεπλύματος Μαύρου Χρήματος.
Σύμφωνα νομικούς κύκλους της εταιρείας  θα κατατεθεί εκ νέου αίτημα στο Πλημμελειοδικείο Αθηνών ζητώντας να επιστραφούν τα ακίνητα στην κυριότητα της εταιρείας καθώς είναι ο μόνος τρόπος  να διασωθεί  όπως και οι  θέσεις εργασίας.
Σήμερα στη μητρική εταιρεία απασχολούνται περίπου 1500  εργαζόμενοι οι οποίοι να  σημειωθεί πληρώνονται στην ώρα τους.
Η πορεία των πωλήσεων είναι ικανοποιητική και αποτελούν στην ουσία  η μόνη πηγή χρηματοδότησης της Folli  Follie.     

Τα πρόστιμα 20,34 εκατ της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην Folli Follie

Στην επιβολή προστίμων συνολικού ύψους 20,34 εκατ. ευρώ προχώρησε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς στη Folli Follie και σε δέκα σχετιζόμενα με αυτήν φυσικά πρόσωπα, έπειτα από έρευνα για τις οικονομικές καταστάσεις του 2016, οι οποίες εμφάνιζαν πλασματικά στοιχεία.
Τα χρηματικά πρόστιμα επιβλήθηκαν για παραβάσεις της απαγόρευσης χειραγώγησης της Αγοράς του άρθρου 15 του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 596/2014, όπως ορίζεται στις διατάξεις του άρθρου 12, παράγραφος 1(γ) του ιδίου, μέσω των ετήσιων ενοποιημένων οικονομικών καταστάσεων της Εταιρίας για τη χρήση 2016.
Πιο αναλυτικά τα πρόστιμα που επιβλήθηκαν είναι:
- 10 εκατ. ευρώ στον κ. Δημήτριο Κουτσολιούτσο του Γεωργίου, πρώην Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας, και πρώην εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ.
- 5 εκατ. ευρώ ευρώ στον κ. Γεώργιο Κουτσολιούτσο του Δημητρίου, πρώην Διευθύνοντα Σύμβουλο της Εταιρίας και νυν μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
- 4,5 εκατ. ευρώ στον κ. Ιωάννη Μπεγιέτη του Γεωργίου πρώην Οικονομικό Διευθυντή του Υποομίλου της θυγατρικής FF Group Sourcing Limited της Εταιρίας στην Ασία
- 120.000 ευρώ στην κα Αικατερίνη Κουτσολιούτσου του Κορνηλίου, πρώην Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας και πρώην εκτελεστικό Μέλος Δ.Σ.
-  120.000 ευρώ στoν κ. Φραγκίσκο Γρατσώνη του Αριστείδη, πρώην Οικονομικό Διευθυντή της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στην εταιρία FOLLI FOLLIE ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΒΙΟΤΕ ΟΤΕ -0,45%ΧΝΙΚΗ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
- 100.000 ευρώ στην κα Ειρήνη Νιώτη του Γεωργίου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Εμμανουήλ Ζαχαρίου του Νικολάου, πρώην εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Γεώργιο Αλαβάνο του Δημητρίου, πρώην Διευθυντή Λογιστηρίου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Ζαχαρία Μαντζαβίνο του Σπυρίδωνος, πρώην μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρο της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας
- 100.000 ευρώ στον κ. Ευάγγελο Κουμανάκο του Πέτρου πρώην ανεξάρτητο μη εκτελεστικό Μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου και πρώην Μέλος της Επιτροπής Ελέγχου της Εταιρίας.

Μηνυτήρια αναφορά

Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, για την επιμέτρηση του προστίμου που επιβλήθηκε στα δύο πρώτα πρόσωπα, λήφθηκε υπόψη και το κέρδος που αποκόμισαν από τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών επί μετοχών της εταιρίας.
Για τα εν λόγω πρόσωπα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα υποβάλλει μηνυτήρια αναφορά στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

Χαρ. Γκότσης: Η Επιτρ. Κεφαλαιαγοράς δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις

Την ικανότητά της να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις απέδειξε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη σημερινή (28/2/2019) επιβολή προστίμων στη Folli Follie, όπως ανέφερε με δήλωσή του ο πρόεδρος της Επιτροπής, Χαράλαμπος Γκότσης.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με τη σημερινή της απόφαση κατέληξε ότι οι οικονομικές καταστάσεις της Folli Follie Group για το 2016 υπήρξαν ψευδείς και παραπλανητικές.
Η διαπιστωθείσα χειραγώγηση της αγοράς, έβλαψε τα συμφέροντα των μετόχων και δημιούργησε σημαντικό πρόβλημα στην αξιοπιστία της χρηματιστηριακής αγοράς των εισηγμένων εταιρειών», δήλωσε ο κ. Γκότσης.
«Οι προβλεπόμενες από το δίκαιο της κεφαλαιαγοράς διοικητικές κυρώσεις θα συνοδευτούν και με μηνυτήριες αναφορές προς τον αρμόδιο εισαγγελέα, για εκείνα τα μέλη του Δ.Σ., τα οποία με τη διενέργεια συναλλαγών αποκόμισαν σημαντικό όφελος», πρόσθεσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς.
«Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς με την απόφαση αυτή, ολοκλήρωσε το σημαντικότερο μέρος της έρευνάς της στην υπόθεση, σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, αποδεικνύοντας ότι είναι σε θέση να δρα γρήγορα και αποτελεσματικά και στις πλέον απαιτητικές υποθέσεις, κάτι που τεκμηριώνεται και από τη διεθνή εμπειρία», καταλήγει στη δήλωσή του.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@ bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης