Τελευταία Νέα
Πολιτική

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τo πολιτικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών

Οικονομικό Φόρουμ Δελφών: Τo πολιτικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών
Τι ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος
«Η επόμενη μέρα βρίσκει την Ελλάδα με αναβαθμισμένο διεθνές κύρος, ενώ γίνεται αντιληπτή από τους διεθνείς συνομιλητές της σαν μία χώρα που λύνει προβλήματα», σημείωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συζήτηση για το πολιτικό τοπίο μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.
Ανέφερε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών στέλνει ένα διπλό σήμα προς το εξωτερικό: ότι η χώρα μας είναι εξαγωγέας σταθερότητας και ότι δεν είναι δύναμη αδράνειας και φοβικότητας.
Χαρακτήρισε την περιοχή «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης» για πολλά χρόνια, κάτι που ενισχύει την σημασία της σταθερότητας που έφερε η Συμφωνία.
«Το όνομα ήταν όχημα αλυτρωτισμού και για αυτό δημιουργούσε προβλήματα», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.
Παράλληλα, εξέφρασε την διαφωνία του με την δήλωση του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη ότι στο εξής θα προστατεύονται λιγότερο τα εμπορικά σήματα, σημειώνοντας πως «τίποτα δεν έχει επιδεινωθεί, έχουμε σημαντικά εργαλεία και επιδιώκουμε συναινετικές λύσεις».
Από την πλευρά του, ο   βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης,  ξεκίνησε λέγοντας ότι η οικονομική παρουσία της Ελλάδας ήταν πάντα έντονη στα Σκόπια, και δεν είναι κάτι που οφείλεται στην Συμφωνία.
Ο κ. Βορίδης επικεντρώθηκε σε μία σειρά από θέματα που θεωρεί ότι «θα βρούμε μπροστά μας» όπως τα εμπορικά σήματα, τα σχολικά βιβλία και η δήθεν μειονότητα στην Ελλάδα.
«Μέχρι τώρα δεν υπήρχε επιχείρημα που να αμφισβητεί προϊόντα όπως ο Μακεδονικός Χαλβάς», είπε, εκτιμώντας ότι η Συμφωνία δίνει πλέον ένα επιχείρημα στην απέναντι πλευρά.  
Τις προσπάθειες που έκανε η κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ στο παρελθόν για την ευρωαντλαντική πορεία των Βαλκανικών χωρών, περιέγραψε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, βουλευτής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Σχετικά με την συμφωνία, σχολίασε το γεγονός ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός στην Βουλή εμφάνισε την Συμφωνία σαν βήμα που αφορά το θέμα του ονόματος μόνο και όχι της εθνότητας και της γλώσσας.
«Καλά και αναμενόμενα» χαρακτήρισε τα συγχαρητήρια των συμμάχων μας, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι θα υπήρχαν όποια υποχώρηση και να είχε κάνει η Ελλάδα στο θέμα του ονόματος.  
«Η πλήρης και ακριβής υλοποίηση της Συμφωνίας είναι αυτή που θα απαλείψει τις επιφυλάξεις», είπε από την πλευρά του ο κ. Γιάννης Αμανατίδης, υφυπουργός Εξωτερικών.
Πρόσθεσε μάλιστα ότι όλα τα στοιχεία αλυτρωτισμού όπως τα αστέρια της Βεργίνας ή οι χάρτες, θα απαλειφθούν εντελώς.  
Ο κ. Κώστας Ζαχαριάδης, Διευθυντής Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απαντώντας στις κριτικές, ξεκαθάρισε ότι «αν πετύχαμε κάτι ,είναι οι περίπου 140 χώρες που αναγνώριζαν την χώρα ως Δημοκρατία της Μακεδονίας να αναθεωρήσουν».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης