Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Γλαύκος» αλλάζει τις ισορροπίες - Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και ο Erdogan

Κυπριακή ΑΟΖ: Ο «Γλαύκος» αλλάζει τις ισορροπίες - Οι ΗΠΑ, η Ελλάδα και ο Erdogan
Οι Αμερικανοί εδραιώνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που στενεύουν τα περιθώρια για τον Erdogan
Μια σειρά εξαιρετικά σημαντικών διεργασιών ενεργοποίησε η αποκάλυψη του κοιτάσματος «Γλαύκος» στην κυπριακή ΑΟΖ, με τις γεωπολιτικές ισορροπίες να αλλάζουν, με φόντο τα σημαντικά συμφέροντα που συγκρούονται στην Ανατολική Μεσόγειο.
Οι Αμερικανοί εδραιώνουν την παρουσία τους στην κυπριακή ΑΟΖ, την ώρα που στενεύουν τα περιθώρια για τον πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdogan.
Η ExxonMobil κλειδώνει πλέον την παρουσία και το ενδιαφέρον των Αμερικανών στην Κύπρο, καθότι η εταιρεία έφερε ουσιαστικά τις ΗΠΑ στο νησί, όπως επισημαίνεται από σημαντική αμερικανική πηγή και επιβεβαιώνει και κυβερνητική πηγή στη Λευκωσία, σύμφωνα με την Καθημερινή της Κύπρου.
To μέγεθος του κοιτάσματος φυσικού αερίου το οποίο υπολογίζεται στα 6 με 8 τρισ. κυβικά πόδια, υπολογίζεται να αποφέρει έσοδα ύψους έως και 40 δισ. δολ., ωστόσο η γεώτρηση δεν αναμένεται πριν το 2025.
Αυτό σημαίνει ότι η αμερικανική Exxon Mobil θα παραμείνει στην κυπριακή ΑΟΖ για τα επόμενα 20 χρόνια τουλάχιστον, με την Κύπρο να συνδέεται πλέον ισχυρά με τα οικονομικά και γεωπολιτικά συμφέροντα των ΗΠΑ, όπως τονίζει ο Φιλελεύθερος της Κύπρου.

Αποδυναμώνονται οι απειλές της Τουρκίας

Σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο, οι τελευταίες εξελίξεις αποδυναμώνουν τις απειλές της Τουρκίας.
Ως «casus belli» θα αντιμετωπίσουν οι διεθνούς εμβέλειας εταιρείες υδρογονανθράκων, που έχουν πλέον ισχυρά συμφέροντα στην κυπριακή ΑΟΖ, ένα ενδεχόμενο συνεργασίας εξειδικευμένων τεχνικών εταιρειών -που αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο μέρος των υπεργολαβιών σε γεωτρήσεις και αναπτύξεις κοιτασμάτων υδρογονανθράκων- με τουρκικά συμφέροντα, σε παραβίαση της κυπριακής ΑΟΖ.
Πληροφορίες του «Φ», αναφέρουν ότι μια πτυχή των χειρισμών για αποτροπή ενδεχομένου τουρκικής προσβολής με προσπάθεια γεώτρησης εντός της αναγνωρισμένης διεθνώς κυπριακής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, στράφηκε προς όλες τις μεγάλες εταιρείες που προσφέρουν διεθνώς υπεργολαβίες σε γεωτρήσεις σε βαθιά νερά. Το κράτος υπέδειξε το παράνομο και ποινικά κολάσιμο χαρακτήρα παράνομης δραστηριότητας για υδρογονάνθρακες στην κυπριακή ΑΟΖ και την αποφασιστικότητα για διώξεις και σε διεθνές επίπεδο.
Σε δεύτερο επίπεδο και ενδεχομένως επίσης πολύ σημαντικό, οι διεθνείς κολοσσοί που εμπλέκονται στην κυπριακή ΑΟΖ, έχουν επίσης καταστήσει σαφές στους συνεργάτες τους, ότι εμπλοκή τους σε ενέργειες που παραβιάζουν την κυπριακή και διεθνή νομοθεσία, θα είναι αιτία άμεσης διακοπής της συνεργασίας τους.
Όχι μόνο για λόγους διεθνούς νομιμότητας, αλλά και λόγω άμεσων οικονομικών συμφερόντων τέτοιων διεθνών τεχνικών κολοσσών, εκτιμάται ότι θα τους κρατήσουν μακριά από συμμετοχή σε παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, αναφέρουν στον «Φ» διεθνούς εμβέλειας παράγοντες του τομέα των υδρογονανθράκων.
Το γεγονός ότι βρέθηκε σημαντικό κοίτασμα στον «Γλαύκο» που ενισχύει την παρουσία των ExxonMobil και Qatar Petroleum στην κυπριακή ΑΟΖ, με προγραμματισμό τουλάχιστον δύο γεωτρήσεων τους επόμενους 17 μήνες, ενώ προφανώς θα ακολουθήσουν κι άλλες, όπως και γεωτρήσεις στην ευρύτερη περιοχή (Αίγυπτο και Ελλάδα), σημαίνει ότι και οικονομικά το συμφέρον των εταιρειών αυτών είναι μεγαλύτερο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Κοντά σε συμφωνία για εξορύξεις στο Αιγαίο και η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ, εν μέσω των σημαντικών εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης τόνισε ότι η Ελλάδα είναι κοντά στην επικύρωση συμφωνίας για εξορύξεις στο Αιγαίο.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι μέσα στους επόμενους 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι διαγωνιστικές διαδικασίες για την έναρξη των εργασιών για εξόρυξη στην ελληνική ΑΟΖ.
«Είμαστε πολύ κοντά στην επικύρωση της συμφωνίας» είπε μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο κ.Σταθάκης, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για τα δύο μεγάλα «οικόπεδα» δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, για τα οποία έχουν εκφράζει ενδιαφέρον η Exxon Μobil, η Τotal και τα ΕΛΠΕ.
Ερωτηθείς για τα στάδια των εργασιών εξόρυξης, σημείωσε ότι βάσει τη σύμβασης προβλέπονται τρεις φάσεις, ανά διετία, οι οποίες μπορούν να επιταχυνθούν και να γίνουν δύο φάσεις.
«Πρώτα θα γίνουν οι έρευνες από την εταιρεία και μετά θα τρυπήσει» τόνισε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος κληθείς να απαντήσει σχετικά με το τι θα γίνει με τα έσοδα από τις εξορύξεις και συγκεκριμένα για το αν θα πάνε στο χρέος, βάσει μνημονιακών δεσμεύσεων, απάντησε πως «πρόθεσή μας είναι μεγάλο μέρος των πόρων να πηγαίνει στο ταμείο για την κάλυψη του ασφαλιστικού».
Σε ερώτηση για το αν τα έσοδα θα πάνε στο χρέος, απάντησε «κατηγορηματικά όχι».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης