Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Η ΕΛΤΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι αντιφάσεις για την Folli-Follie

tags :
Η ΕΛΤΕ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και οι αντιφάσεις για την Folli-Follie
Τα στοιχεία της ΕΛΤΕ για τις μαϊμού εταιρίες, το πόρισμα ποιοτικού ελέγχου, το draft και το ατελείωτο … πειθαρχικό για τον ορκωτό της Folli
Αντιφατικές είναι οι πληροφορίες για τους χρόνους και το περιεχόμενο των ενεργειών που έγιναν από την Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς γύρω από την περιβόητη υπόθεση της Folli Follie.
Ειδικότερα κύκλοι της ΕΛΤΕ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα του bankingnews ανέφεραν ότι η Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης εδώ και πέντε περίπου μήνες απέστειλε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς τα στοιχεία του Ποιοτικού Ελέγχου που διενεργήθηκε στη Folli Follie και για το 2016. Και αυτό είναι προφανές ότι θέτει ζήτημα για την ταχύτητα αντίδρασης της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην πολύκροτη υπόθεση. Από την άλλη πλευρά κύκλοι της Κεφαλαιαγοράς αναφέρουν ότι τον περασμένο Οκτώβριο έλαβαν draft ποιοτικού ελέγχου. Επισημαίνουν μάλιστα ότι αξιοποίησαν το πόρισμα της Alvarez που παραδόθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο, ώστε να γίνει ποσοτικοποίηση των κερδών που αποκόμισαν παράνομα στελέχη και μέτοχοι της Folli Follie και να επιβληθούν πρόστιμα και να διαβιβαστεί η υπόθεση προς ποινική διερεύνηση.
Την ίδια στιγμή ωστόσο αναφέρουν ότι στην ΕΛΤΕ διαβιβάστηκε από τα μέσα Μαΐου του 2018 αίτημα ελέγχου και ένα μήνα μετά η ΕΛΤΕ ενημέρωσε την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς πως επτά εταιρίες στην Κίνα και δύο στην Ταϊλάνδη με τις οποίες εμφανιζόταν ότι έκανε συναλλαγές ο όμιλος Folli ήταν ανύπαρκτες πράγμα που επιβεβαιώθηκε επισήμως αργότερα από τους διπλωματικούς εκπροσώπους της Ελλάδας στις χώρες αυτές. Ουσιαστικά δηλαδή προκύπτει ότι η ΕΛΤΕ διαβίβασε τα πρώτα στοιχεία και μάλιστα μόλις σε ένα μήνα περί ψεύτικων συναλλαγών με ανύπαρκτες εταιρίες που φούσκωναν τα κέρδη και το τζίρο του ομίλου Folli Follie. Βέβαια υπάρχει ένα ερώτημα αν πράγματι κατατέθηκε draft και όχι οριστικό πόρισμα,  αν τελικά έχει συνταχθεί το οριστικό πόρισμα από την ΕΛΤΕ και αν αυτό έχει εγκριθεί από το ΔΣ της Αρχής ώστε να αξιοποιηθεί πλήρως εποπτικά αλλά και δικαστικά αν και το draft μπορεί να παρέχει στοιχεία προς άμεση διερεύνηση και δικαστική αξιοποίηση.
Η ΕΛΤΕ πάντως δείχνει καθυστερημένα αντανακλαστικά στο ζήτημα της Πειθαρχικής διαδικασίας εναντίον του ορκωτού ελεγκτή της Folli Follie κ. Βαρθαλίτη η οποία είναι ακόμα σε εκκρεμότητα ενώ σε περίπου δύο μήνες συμπληρώνεται ένας χρόνος από την αποκάλυψη του σκανδάλου της παραποίησης των οικονομικών στοιχείων της Folli Follie.
Σε κάθε περίπτωση πάντως και ανεξάρτητα με το ποια στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν η απόφαση της 28/02/2019 της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αναφέρει ότι για τους Δημήτριο και Γεώργιο Κουτσολιούτσο λήφθησαν υπό όψιν και τα κέρδη που αποκόμισαν από την πώληση μετοχών και ότι θα υποβληθεί μήνυση στον αρμόδιο εισαγγελέα.
Υπενθυμίζεται ότι για τη χρήση του 2017 έχουν ασκηθεί κακουργηματικές διώξεις από τον εισαγγελέα μεταξύ άλλων και  για παράνομο περιουσιακό όφελος του κ. Δημήτρη Κουτσολιούτσου ύψους 23 εκ ευρώ και του κ. Γιώργου Κουτσολιούτσου 3,79 εκ ευρώ.

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης