Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πιέσεις στη Wall με τα «βλέμματα» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας - Απώλειες -0,51% για τον Dow

Πιέσεις στη Wall με τα «βλέμματα» στις διαπραγματεύσεις ΗΠΑ και Κίνας - Απώλειες -0,51% για τον Dow
Νέα «βουτιά» της τάξης του -7,99% για τη μετοχή της General Electric, μετά από νέα υποβάθμιση
(upd) Πιέσεις σήμερα (6/3/2019) οι δείκτες της Wall Street, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και εταιρικών αποτελεσμάτων.
Ο Dow Jones υποχώρησε 0,51% στις 25.674 μονάδες, ο S&P 500 σημείωσε πτώση 0,66% στις 2.771 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινήθηκε κατά 0,93% χαμηλότερα στις 7.505 μονάδες.

Πιέσεις στους δείκτες άσκησε ο κλάδος υγείας, μία ημέρα μετά την αιφνίδια παραίτηση του Επιτρόπου του Αμερικανικού Οργανισμού Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), Scott Gottlieb.
Οι μετοχές των UnitedHealth, Amgen και Pfizer είχαν απώλειες 0,97%, 3% και 2,38% αντίστοιχα.
Στο ταμπλό, η μετοχή της General Electric είχε βουτιά 7,99%, καθώς ο Stephen Tusa, αναλυτής της J.P. Morgan, δήλωσε πως η μετοχή της εταιρείας είναι υπερτιμημένη, δεδομένων των εμποδίων που αναμένεται να αντιμετωπίσει τα επόμενα δύο χρόνια.
Η G.E. είχε δεχθεί και χθες πιέσεις, στον απόηχο προειδοποιήσεων του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας, για «περαιτέρω προβλήματα» στην ενεργειακή μονάδα του αμερικανικού κολοσσού.
Οι αμερικανικές μετοχές είχαν ένα ιδιαίτερα θετικό ξεκίνημα για το 2019, με τον S&P 500 να καταγράφει άνοδο άνω του 11% μέχρι το χθεσινό (5/3) κλείσιμο.
Οι αυξανόμενες προσδοκίες για την επίτευξη εμπορικής συμφωνίας ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου συνέβαλαν εν μέρει στην άνοδο των μετοχών.
Ωστόσο, αυξάνονται οι ανησυχίες ότι η επίτευξη συμφωνίας ίσως να έχει προεξοφληθεί από τις αγορές, ενδεχομένως περιορίζοντας μια οποιαδήποτε περαιτέρω ώθηση από θετικές ειδήσεις στο εμπόριο.
Ο Κινέζος υπουργός Εμπορίου, Zhong Shan, δήλωσε ότι οι πρόσφατες εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στην Ουάσιγκτον και το Πεκίνο ήταν «δύσκολες και εξαντλητικές», λόγω των μεγάλων διαφορών που υπάρχουν ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ειδικότερα, μιλώντας στην εφημερίδα «South China Morning Post», τόνισε ότι η κατάσταση «είναι δύσκολη γιατί οι δύο χώρες έχουν μεγάλες διαφορές στα θεσμικά τους όργανα, τους πολιτισμούς τους και τα στάδια ανάπτυξής τους».
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Mike Pompeo, κατέστησε χθες σαφές ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να δεχθούν οποιαδήποτε εμπορική συμφωνία με την Κίνα η οποία θα είναι «λιγότερη από τέλεια», ενώ ο εμπορικός αντιπρόσωπος των ΗΠΑ δήλωσε ότι η αύξηση δασμών στις εισαγωγές κινεζικών προϊόντων έχουν αναβληθεί «μέχρι νεωτέρας ειδοποίησης».
Το «CNBC» μεταδίδει, επικαλούμενο τρεις πηγές, πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Donald Trump, θέλει μια συμφωνία με την Κίνα, με την ελπίδα να ενισχυθούν οι αγορές, εν όψει των προεδρικών εκλογών του 2020.
Εν τω μεταξύ, περαιτέρω πιέσεις ασκούν τα αρνητικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα για το εμπορικό ισοζύγιο των ΗΠΑ.
Το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ «εκτοξεύτηκε» σε υψηλό 10 ετών στο σύνολο του 2018, με το… επίμαχο έλλειμμα με την Κίνα να ανέρχεται στο ιστορικό υψηλό των 419 δισ., παρά την επιβολή δασμών σε μια σειρά εισαγόμενων προϊόντων.
Ειδικότερα, το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ αυξήθηκε κατά 18,8% τον Δεκέμβριο, στα 59,8 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2008- ωθώντας το συνολικό νούμερο του 2018 στα 621 δισ. δολ. -το υψηλότερο επίπεδο από τα 709 δισ. δολ. που είχαν αναφέρει οι ΗΠΑ το 2008.
Οι αμερικανικές εξαγωγές μειώθηκαν κατά 1,9% τον Δεκέμβριο, στο χαμηλό 10 μηνών των 205,1 δισ. δολ., ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 2,1% στα 264,9 δισ. δολ.
Παράλληλα, ξεχωριστά στοιχεία έδειξαν ότι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ κατέγραψε επιβράδυνση τον Φεβρουάριο.
Ειδικότερα, ο ιδιωτικός τομέας των ΗΠΑ πρόσθεσε 183.000 νέες θέσεις εργασίας τον Φεβρουάριο του 2019, κοντά στις προβλέψεις των οικονομολόγων, που έκαναν λόγο για 185.000 θέσεις.
Τα στοιχεία για τον Ιανουάριο αναθεωρήθηκαν σημαντικά ανοδικά, δείχνοντας αύξηση κατά 300.000 θέσεις εργασίας, αντί των 213.000 που είχαν δείξει αρχικά.

Μεικτά πρόσημα στις ευρωαγορές 

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν, εν τω μεταξύ, τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να παραμένουν επιφυλακτικοί, εν αναμονή εξελίξεων στις εμπορικές διαπραγματεύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε οριακά κατά 0,04% στις 375,48 μονάδες, παραμένοντας, ωστόσο, κοντά στα υψηλότερα επίπεδα του πενταμήνου.
Στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX υποχώρησε κατά 0,28% κι έκλεισε στις 11.587,63 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κατέγραψε άνοδο 0,17% στις 7.196 μονάδες, ενώ ο CAC 40 στο Παρίσι έκλεισε με απώλειες 0,16% στις 5.288,81 μονάδες.
Ώθηση στο χρηματιστήριο του Λονδίνου προσέφερε η αποδυνάμωση της στερλίνας, που παραμένει κοντά σε χαμηλά μιας εβδομάδας, καθώς η έλλειψη προόδου στις συνομιλίες ΕΕ - Βρετανίας για το Brexit έχει πυροδοτήσει ανησυχίες ότι θα καθυστερήσει περαιτέρω η ψηφοφορία στη βρετανική Βουλή για την προτεινόμενη συμφωνία της Βρετανίδας πρωθυπουργού, Theresa May.
Ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, δήλωσε σήμερα ότι οι τελευταίες συνομιλίες μεταξύ των διαπραγματευτών της ΕΕ και του Ηνωμένου Βασιλείου ήταν δύσκολες και δεν επετεύχθη συμφωνία.
«Δεν έχει εντοπιστεί κάποια λύση σε αυτό το σημείο που να συμβαδίζει με τη Συμφωνία Απόσυρσης, συμπεριλαμβανομένου του πρωτοκόλλου για την Ιρλανδία και τη Βόρεια Ιρλανδία, το οποίο δεν πρόκειται να ανοίξει εκ νέου», πρόσθεσε ο κ. Σχοινάς, μετά την ενημέρωση που έλαβε η Κομισιόν από τον επικεφαλής διαπραγματευτή της EU για το Brexit, Michel Barnier.
Παράλληλα, διπλωμάτες και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήλωσαν στο «Reuters» ότι η ΕΕ δεν περιμένει κάποια σημαντική πρόοδο για το Brexit πριν από το ερχόμενο σαββατοκύριακο.
Περί τις 19:00, η στερλίνα υποχωρεί κατά 0,2% έναντι του δολαρίου, στο 1,315 δολ.


Στις 20.851,56 μονάδες με κέρδη 0,65% έκλεισε ο FTSE MIB στο Μιλάνο.
Σημαντική βελτίωση κατέγραψε, εν τω μεταξύ, η αγορά ιταλικών ομολόγων, μετά από δημοσίευμα του «Bloomberg», που αναφέρει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) συζητάει το ενδεχόμενο ενός νέου γύρου TLTROs (targeted longer-term refinancing operations) για τις ευρωπαϊκές τράπεζες.
Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, επικαλούμενο πηγές με γνώση του θέματος, οι αξιωματούχοι της ΕΚΤ είναι έτοιμοι να περικόψουν τις οικονομικές τους προβλέψεις αρκετά ώστε να δικαιολογηθεί ένας νέος γύρος φθηνών δανείων προς τις τράπεζες.
Στον απόηχο του δημοσιεύματος, οι μετοχές των τραπεζών της Ευρωζώνης σημείωσαν «άλμα», οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων σημείωσαν σημαντική πτώση, ενώ το ευρώ δέχτηκε προς στιγμήν πιέσεις, υποχωρώντας στο χαμηλό δύο εβδομάδων του 1,12855 δολ.
Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου κατήλθε στο χαμηλό ενός μήνα του 2,60%, από 2,707% στο προηγούμενο κλείσιμο.


Ισχυρά κέρδη κατέγραψαν οι ιταλικές τράπεζες, με την UBI Banca να σημειώνει άλμα 4,3%, την Banco Bpm να καταγράφει κέρδη 2,7%, την Intesa Sanpaolo να σημειώνει άνοδο 1% και την Bper Banca να κλείνει στο +0,8%.
Ο ευρωπαϊκός τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,2%, ενώ ισχυρή άνοδο 0,9% κατέγραψε ο κλάδος πρώτων υλών.
Από την άλλη, πιέσεις δέχτηκαν οι μετοχές των κατασκευαστών αυτοκινήτων δέχονται πιέσεις, με τον σχετικό δείκτη να υποχωρεί κατά 0,9%, καθώς η γερμανική εταιρία ρουλεμάν Schaeffler προειδοποίησε ότι το 2019 το επιχειρηματικό περιβάλλον θα έχει πολλές προκλήσεις, ενώ ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση, με τη μετοχή της να σημειώνει βουτιά 6%.
Στα εταιρικά νέα, σημαντική πτώση 4% κατέγραψε η μετοχή της Burberry, καθώς η Goldman Sachs την υποβάθμισε σε «sell».

Μεικτά πρόσημα στην Ασία

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν σήμερα οι αγορές στην Ασία, μετά την οριακή πτώση που σημείωσε χθες η Wall Street κατά την προηγούμενη συνεδρίαση, την ίδια στιγμή που οι επενδυτές αναμένουν εξελίξεις αναφορικά με τις εμπορικές συνομιλίες ΗΠΑ και Κίνας.
Ειδικότερα, ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με πτώση 0,60% στις 21.596,81 μονάδες.
Παράλληλα, ο δείκτης Hang Seng έκλεισε με άνοδο 0,26% στις 29.037,60 μονάδες.
Όσον αφορά την ηπειρωτική περιοχή της Κίνας, ο δείκτης Shanghai Composite ενισχύθηκε κατά 1,57% στις 3.102,10 μονάδες, την ίδια στιγμή που ο δείκτης SZSE Component σημείωσε άνοδο 1,09% στις 9.700,49 μονάδες.
Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε κατά 0,17% στις 2.157,60 μονάδες, καθώς οι μετοχές των Samsung και SK Hynix σημείωσαν πτώση 0,6% και 2,3% αντίστοιχα, ενώ αντίθετα η μετοχή της LG Electronics ενισχύθηκε κατά 4,4%.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης