Τελευταία Νέα
Διεθνή

Το προφίλ των 5 υποψήφιων για την προεδρία της ΕΚΤ - Στις 31/10 αποχωρεί ο Draghi

tags :
Το προφίλ των 5 υποψήφιων για την προεδρία της ΕΚΤ - Στις 31/10 αποχωρεί ο Draghi
Η θητεία του Mario Draghi λήγει στις 31 Οκτωβρίου του 2019
Στις 31 Οκτωβρίου του 2019 λήγει η θητεία του Mario Draghi στο τιμόνι της ΕΚΤ και το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί στον διάδοχο του, ο οποίος θα πάρει στα χέρια τη νομισματική πολιτική της ευρωζώνης.
Το Reuters παρουσιάζει το προφίλ των πέντε υποψήφιων για την προεδρία της ΕΚΤ.

Benoit Coeure

Ο Coeure είναι ήδη στέλεχος της ΕΚΤ ενώ ο μόνος υποψήφιος ο οποίος δεν διατελέσει ποτέ κεντρικός τραπεζίτης.
Εντάχθηκε στο δυναμικό της ΕΚΤ αφού πρώτα είχε περάσει από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
Ο ίδιος θα αποχωρήσει από τη θέση του τον Ιανουάριο του 2020 αλλά οι πιθανότητες να κάτσει στη θέση του Draghi είναι περιορισμένες λόγω του κανονισμού που δεν επιτρέπει την ανανέωση της θητείας των μελών του εκτελεστικού συμβουλίου.

Erkki Liikanen

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Φιλανδίας θεωρείται ότι έχει κλίση στις συναινέσεις και κατά συνέπεια ότι θα μπορούσε να φέρει πιο κοντά τις πλούσιες χώρες στο βορά της ευρωζώνης με τις προβληματικές χώρες του νότου.
Αυτή τη στιγμή είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία που διεκδικούν τη θέση του Draghi και αν εκλεγεί θα είναι 77 ετών μέχρι τη λήξη της θητείας του.

Olli Rehn

Ο Olli Rehn ήταν αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ έγινε γνωστός λόγω της επιμονής για αυστηρή δημοσιονομική πειθαρχία και διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις νότιες χώρες της ευρωζώνης μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Francois Villeroy de Galhau

Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης θεωρείται μετριοπαθής και βρίσκεται μεταξύ της φιλοσοφίας της γερμανικής κεντρικής τράπεζας αλλά και της προσέγγισης του Draghi.
Μετά το 2015, οπότε και ανέλαβε τη γαλλική κεντρική τράπεζα έχει άσκηση έντονη κριτική στα αρνητικά επιτόκια καταθέσεων.

Jens Weidmann

Ο επικεφαλής της Bundesbank είναι γνωστός για την έντονη κριτική του στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ.
Ο ίδιος ήταν ένας από τους κορυφαίους οικονομικούς συμβούλους της Angela Merkel, ενώ ήταν κατά και της έκτακτης χρηματοδότησης στις ελληνικές τράπεζες κατά το 2015.
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης