Τελευταία Νέα
Διεθνή

Draghi: Αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 και για όσο χρειαστεί

tags :
Draghi: Αμετάβλητα τα επιτόκια τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 και για όσο χρειαστεί
Τη διαβεβαίωση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί, έδωσε ο πρόεδρος της ΕΚΤ, Mario Draghi
Τη διαβεβαίωση ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για όσο χρειαστεί, έδωσε σήμερα (7/3/2019) ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Mario Draghi.
Νωρίτερα, η ΕΚΤ είχε ανακοινώσει ότι διατηρεί αμετάβλητα τα επιτόκια, αλλά άλλαξε το guidance της, σημειώνοντας πως αναμένεται να παραμείνουν αμετάβλητα έως το τέλος του 2019 και όχι έως το καλοκαίρι τους τρέχοντος έτους.
«Τα επιτόκια θα παραμείνουν αμετάβλητα τουλάχιστον έως το τέλος του 2019 και για όσο χρειαστεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Draghi στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε.
Ο Draghi δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η επαναεπένδυση ομολόγων και μετά από την αύξηση των επιτοκίων, καθώς και για όσο χρειαστεί.
«Αποφασίσαμε την εισαγωγή ενός τρίτου γύρου TLTROs για τις τράπεζες της Ευρωζώνης», συνέχισε ο επικεφαλής της ΕΚΤ, ενώ προειδοποίησε ότι η αβεβαιότητα για τις γεωπολιτικές εξελίξεις και ο προστατευτισμός αφήνουν σημάδια στην οικονομία της Ευρωζώνης.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το βραχυπρόθεσμο outlook της ανάπτυξης είναι πιο αδύναμο από ό,τι αναμενόταν.
Ο Draghi υπογράμμισε ακόμη ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προσαρμόσει τα εργαλεία της, εφόσον κριθεί απαραίτητο, ενώ ανέφερε ότι στόχος των αποφάσεων της κεντρικής τράπεζας είναι η αύξηση του πληθωρισμού.
Όπως ανακοίνωσε ο Draghi, η ΕΚΤ υποβάθμισε τις εκτιμήσεις για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης.
Ειδικότερα, η ΕΚΤ αναμένει η ανάπτυξη να διαμορφωθεί στο +1,1% το 2019, από +1,7% που ανέμενε προηγουμένως, και στο +1,6% το 2020, από +1,7% προηγουμένως, ενώ η εκτίμηση για το 2021 παρέμεινε αμετάβλητη, στο +1,5%.
H EKT υποβάθμισε και τις εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό στο +1,7% το 2018 από +1,8% προηγουμένως, στο +1,2% το 2019 από +1,6% προηγουμένως, στο +1,5% το 2020 από +1,7% προηγουμένως και στο +1,6% το 2021 από +1,8% προηγουμένως.


Όπως προειδοποίησε ο κεντρικός τραπεζίτης, οι κίνδυνοι στις οικονομικές προοπτικές παραμένουν καθοδικοί, ενώ, απευθυνόμενος στις κυβερνήσεις των κρατών - μελών της Ευρωζώνης, τόνισε ότι πρέπει να ενισχύσουν τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια.
Ο Draghi υπογράμμισε ότι τα νέα μέτρα θα στηρίξουν την Ευρωζώνη και θα βοηθήσουν να διασφαλιστούν ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού, ενώ, όπως επεσήμανε, οι αποφάσεις, που ήταν ομόφωνες, στηρίχθηκαν στα στοιχεία για την οικονομία.
Ο ίδιος τόνισε, πάντως, ότι οι πιθανότητες ύφεσης στην Ευρωζώνη είναι πολύ χαμηλές, αν και προειδοποίησε ότι η ΕΚΤ εισέρχεται σε περίοδο διαφαινόμενης αβεβαιότητας.
Αναφορικά με τον πληθωρισμό, ο Draghi εκτίμησε ότι θα φτάσει τον στόχο, αλλά προειδοποίησε ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος, επισημαίνοντας ότι τα μέτρα της ΕΚΤ θα βελτιώσουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Σε ερώτηση για πιθανή επανεκκίνηση του QE ο Draghi απάντησε ότι δεν θα ήθελε να προχωρήσει σε εικασίες για τη χρήση του προγράμματος αγοράς ομολόγων.
Υπήρξαν πολλά μέλη του εκτελεστικού συμβουλίου που πρότειναν παράταση του guidance για τα επιτόκια έως τον Μάρτιο του 2020.
Οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν μπορούν να ανακόψουν την επίδραση του προστατευτισμού και του Brexit, αλλά βελτιώνουν την ανθεκτικότητα της οικονομίας.
Αναφερόμενος σε θέματα όπως η τραπεζική ένωση, παραδέχθηκε ότι είναι εύκολο για την ΕΚΤ να ζητά περαιτέρω δράση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, ωστόσο πρόκειται για πολιτικές αποφάσεις που οι κυβερνήσεις πρέπει να εξηγήσουν στους πολίτες

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης