Τελευταία Νέα
Οικονομία

ΔΝΤ: Οι τράπεζες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – Επιτακτική ανάγκη η μείωση των NPLs

ΔΝΤ: Οι τράπεζες αποτελούν ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας – Επιτακτική ανάγκη η μείωση των NPLs
Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας (11 ή 12/3) θα δημοσιευθεί η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα
Στο θέμα των ελληνικών τραπεζών και στη σταθερή άποψή του ότι υπάρχει πρόβλημα στην κεφαλαιακή τους επάρκεια εστίασε, εκ νέου, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Στην τακτική συνέντευξη Τύπου ο εκπρόσωπος του Ταμείο, Gerry Rice, απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (NPLs), τόνισε ότι το ΔΝΤ στην έκθεση του Ταμείου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, το ζήτημα των τραπεζών αναλύεται εκτενώς.
Επανέλαβε ότι οι τράπεζες θα πρέπει να «καθαρίσουν» τους ισολογισμούς τους από τα NPLs προκειμένου να κατορθώσουν να επιστρέψουν στη βασική τους εργασία, που δεν είναι άλλη από την ουσιαστική χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας.
Υπενθυμίζεται ότι το ζήτημα των τραπεζών αποτελεί ένα από τα «αγκάθια» μεταξύ του ΔΝΤ και της ελληνικής κυβέρνησης, με το Ταμείο στο παρελθόν να έχει υποστηρίξει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έχουν «κενό κεφαλαίων» κοντά στα 10 δις. ευρώ.
Όπως τόνισε ο εκπρόσωπος του Ταμείου «στην έκθεση του ΔΝΤ θα υπάρχει εκτενής αναφορά στις ελληνικές τράπεζες.
Οι ισολογισμοί των ελληνικών τραπεζών δεν πρέπει μόνο να καθαρίσουν αλλά και να στηριχθούν ώστε να μπορούν να ενισχύσουν ουσιαστικά την ελληνική οικονομία.
Είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα – προβλήματα της ελληνικής οικονομίας».
Αναφορικά με το ζήτημα της πρόωρης αποπληρωμής του ΔΝΤ από την Ελλάδα, ο κ. Rice υποστήριξε ότι δεν γνωρίζει εάν η ελληνική κυβέρνηση έχει ενημερώσει το Ταμείο για το ζήτημα, προσθέτοντας, όμως, ότι σαφώς θα είναι μία θετική εξέλιξη, η οποία, όμως, δεν πρόκειται να αλλάξει τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στη διαδικασία μετά-μνημονιακής παρακολούθησης.
«Πρόκειται για μία απόφαση που αφορά αποκλειστικά την ελληνική κυβέρνηση και θα τη λάβει η ίδια μετά από συμφωνία με τους εταίρους της.
Σαφώς μέσω αυτού (σ.σ.: της πρόωρης αποπληρωμής) θα υπάρξει μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους.
Όμως δεν θα αλλάξει τον τρόπο συμμετοχής του ΔΝΤ στο πρόγραμμα μετά-μνημονιακής παρακολούθησης.
Ως γνωστόν το ΔΝΤ δεν έχει οικονομικό πρόγραμμα με την Ελλάδα και συμμετέχει στην όλη διαδικασία ως σύμβουλος».
Επιπρόσθετα ο κ. Rice επιβεβαίωσε ότι η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα θα δοθεί στη δημοσιότητα στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με πληροφορίες να αναφέρουν ότι αυτό θα γίνει είτε τη Δευτέρα 11/3 (ημέρα συνεδρίασης του Eurogroup), είτε την Τρίτη 12/3.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης