Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Η ανησυχητική συνήθεια του να μην πιάνουμε τις προβλέψεις του ΑΕΠ»

tags :
Παπαϊωάννου (Fast Finance ΑΕΠΕΥ): «Η ανησυχητική συνήθεια του να μην πιάνουμε  τις προβλέψεις του ΑΕΠ»
Το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον μπορεί να χειροτερεύσει γρήγορα, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για διαφορά ανοικτά προβλήματα
Αναμενόμενη κόπωση στην πρόσφατη ανοδική κίνηση του ελληνικού χρηματιστηρίου παρατηρήθηκε χθες (7/3), με τις τραπεζικές μετοχές να προσπαθούν να διατηρήσουν το ανοδικό momentum αλλά χωρίς ιδιαίτερη δυναμική.
Η ανακοίνωση από την ΕΛΣΤΑΤ των προσωρινών στοιχείων του ΑΕΠ για το 2018 στο 1,9% (190,8 δις) αλλά και η επιβράδυνση στην ανάπτυξη το 4ο τρίμηνο δεν αποτέλεσε έκπληξη για όσους παρακολουθούν τα μακροοικονομικά στοιχεία της Ελληνικής αγοράς.
Αντιθέτως έκπληξη θα αποτελούσε αν καταφέρναμε να πιάναμε (τους αναθεωρημένους προς τα κάτω) στόχους του προϋπολογισμού (2,1%) ή έστω της Κομισιόν (2%).
Η προεξόφληση για εύρεση λύσης για την 1η κατοικία μεταξύ τραπεζών – θεσμών και κυβέρνησης, αλλά και η επιτυχής «μικρή προστατευμένη» έξοδο στου Ελληνικού δημοσίου στις αγορές με 10-ετες ομόλογο, λειτούργησε ως καύσιμο της ανοδικής κίνησης, αλλά πλέον είναι παρελθόν.
Έτσι τα Ελληνικά ομόλογα, αύξησαν ελαφρώς τις αποδόσεις τους, με την 10-ετη έκδοση να κινείται πλέον λίγο κάτω από το 3,80%.
Το πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον συνεχίζει να παραμένει ευμετάβλητο, αλλά η προδιαγραφόμενη πολιτική αλλαγή, (όποτε και να γίνει με απώτατο όριο τον Οκτώβριο), και η φιλοεπενδυτική πολιτική που προαναγγέλλεται, μπορεί να συνεχίσει να λειτουργεί θετικά, όσο το Διεθνές περιβάλλον δεν δημιουργεί επιπλοκές.
Παρόλα αυτά, στο Διεθνές περιβάλλον μαύρα σύννεφα συσσωρεύονται ξανά, με τα Μακροοικονομικά στοιχεία της Ευρωζώνης (κυρίως Γερμανίας και Ιταλίας) να επιδεινώνονται και να αναθεωρούνται επί τα χείρω.
Έτσι ό Super Mario θα βάλει πάλι μπροστά τα γνωστά τρυκ του (βραχυπροθεσμα προγράμματα επαναγοράς ομολόγων και 3ο TLTRO’s ,πάγωμα επιτοκίων ) που είχε σταματήσει μόλις τον Δεκέμβριο!!
Όμως αν και το κουμπί Πανικού πατήθηκε έστω και αργά η ECB κερδίζει απλώς χρόνο χωρίς να δίνει λύσεις στα δομικά προβλήματα της Ευρωζώνης.
ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζουν τις διαπραγματεύσεις με τα γνωστά προβλήματα και όλοι ελπιστούν σε μία γρήγορη λύση, για αποφυγή χειρότερων καταστάσεων.
Για 1η φορά όμως η Κίνα αναγνωρίζοντας τις επερχόμενες αναταράξεις, εξετάζει την μείωση της φορολογίας(!!), προσπαθώντας να τονώσει την εγχώρια ζήτηση και να συγκρατήσει την πτωτική τάση στον ρυθμό ανάπτυξης της.
Ως αναφορά την Ελληνική αγορά, παρά την πρόσφατη εντονότατη ανοδική κίνηση των τραπεζικών μετοχών, οι Ξένοι επενδυτές συνεχίζουν να υποστηρίζουν και να αυξάνουν τις πολιτικές θέσεις τους και ο χρόνος θα δείξει ποίος τελικά θα κερδίσει τον ακήρυχτο τραπεζικό πόλεμο .
Τεχνικά οι τράπεζες προσέγγισαν σημαντικές αντιστάσεις τους, για την ΑΛΦΑ να εντοπίζεται στο (1,3420 KMO 200ημ expo), την ΕΤΕ στο (1,7230 ΚΜΟ 200ημ expo), την ΕΥΡΩΒ στο (0,7050),ενώ είναι η μόνη που έχει διασπάσει το ΚΜΟ 200ημ expo (0.6330).
Ως αναφορά την ΠΕΙΡ, παρά το σχεδόν διπλασιασμό της από τα χαμηλά, απέχει ακόμα αρκετά από τον ΚΜΟ 200 ημ expo (1,7470).
Ο Γενικός Δείκτης, έχοντας πλέον διασπάσει τον ΚΜΟ expo 200 ημ (682,12), έχει δημιουργήσει τις τεχνικές προϋποθέσεις για προσέγγιση των επόμενων αντιστάσεων, που εντοπίζονται στις 725 & 732 & 743 μονάδων.
Τα επίπεδα στηρίξεων εντοπίζονται πέριξ των 697, 675 (ΚΜΟ 25 ημ expo) & 660 (KMO 50 ημ. Expo).
Αντίστοιχα ο FTSE25 έχοντας διασπάσει τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών (1792,53), μπορεί να ελπίζει σε προσέγγιση των επόμενων στόχων των 1860, 1874, 1890 & 1920 μονάδων (50% επίπεδο fibo ανοδικής αντίδρασης).
Κοντινές στηρίξεις εντοπίζονται στις 1815, 1790, 1780 (ΚΜΟ 25ημ expo) & 1737 μονάδες (ΚΜΟ 50 ημ. expo).
Συνεχίζουμε να παραμένουμε συγκρατημένα αισιόδοξοι για την Ελλάδα, εφιστώντας όμως την προσοχή στις Τραπεζικές μετοχές, κυρίως λόγω της ταχείας ανόδου τους.
Αναζητούμε το κατάλληλο χρονικό σημείο για αύξηση μετοχικών τοποθετήσεων, όσο πλησιάζουμε προς τις ευρωεκλογές, στοχεύοντας σε μετοχές με διαχρονικά καλά οικονομικά στοιχεία, υψηλές μερισματικές αποδόσεις και εξωστρέφεια.
Δεν πρέπει να λησμονούμε, ότι το ευμετάβλητο Διεθνές περιβάλλον μπορεί να χειροτερεύσει γρήγορα, αν δεν εκπληρωθούν οι προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί για διαφορά ανοικτά προβλήματα.
Συμπερασματικά για άλλη μια φορά επιβεβαιώνεται ο άτυπος κανόνας ότι Ελληνική οικονομία και οικονομικές προβλέψεις είναι έννοιες ασύμβατες και όσο πλησιάζουμε στο κρίσιμο Eurogroup της 11ης Μαρτίου (έγκριση επιστροφής κερδών Ελληνικών ομολόγων) οι συνθήκες μπορεί να χειροτερέψουν.

ΛΟΥΚΑΣ Β. ΠΑΠΑΙΩΑΝΝΟΥ
ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΣ / Corporate Advisor
Msc Banking & Finance

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης