Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αδιαφάνεια στη λειτουργία του rebate καταγγέλλουν Αχτσιόγλου, Ξάνθος, Πολάκης - Δεν έχουν εισπραχθεί 241 εκατ. ευρώ

Αδιαφάνεια στη λειτουργία του rebate καταγγέλλουν Αχτσιόγλου, Ξάνθος, Πολάκης - Δεν έχουν εισπραχθεί 241 εκατ. ευρώ
Κάθε χρόνο η επιστροφή ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, τόσο από το φάρμακο σε σχέση με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και από το νοσηλευτικό φάρμακο
Αδιαφάνεια στη λειτουργία του συστήματος rebate (επιστροφή εκπτώσεων στα φάρμακα) κατήγγειλαν σε κοινή συνέντευξη τύπου οι ηγεσίες των υπουργείων Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.
Σύμφωνα με τους υπουργούς κ.κ. Αχτσιόγλου, Ξάνθο και Πολάκη, το σκάνδαλο το οποίο ερευνάται αφορά ποσό ύψους 241 εκατ. ευρώ, το οποίο έπρεπε να επιστραφεί κατά τις περιόδους 2006 - 2010, από 270 φαρμακευτικές εταιρείες.
Για την περίοδο 2006 - 2007 καταλογίζονται 134 εκατ. ενώ για την περίοδο 2009-2010, ποσό ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Για το 2009 και 2010 η κ. Αχτσιόγλου τόνισε ότι τα ποσά έχουν βεβαιωθεί, ενώ για την περίοδο 2006 - 2008 το ζήτημα είναι πιο σύνθετο, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες δεν εξέδωσαν σχετικές υπουργικές αποφάσεις.
Το 2011 τα ποσά από rebate εισπράχθηκαν, ενώ από το 2012 η ευθύνη για τα ποσά αυτά πέρασε από το υπoυργείο Εργασίας στο υπουργείο Υγείας.
Το κουβάρι άρχισε να ξετυλίγεται, όπως τόνισε ο κ. Πολάκης, με αφορμή τις έρευνες που γίνονται για το σκάνδαλο Novartis, όταν η γενική επιθεωρήτρια δημόσιας διοίκησης έθεσε στο υπουργείο Υείας το ερώτημα τι έχει επιστρέψει η Novartis και τι γίνεται με τα άλλα ποσά.
Από τα τέλη του 2018 γίνεται έρευνα στο υπουργείο Εργασίας, όπως τόνισε η κ. Αχτσιόγλου, προκειμένου να εντοπιστούν τα ακριβή ποσά για κάθε εταιρεία και να καταλογιστούν.
Να σημειωθεί ότι κάθε χρόνο η επιστροφή ανέρχεται περίπου στα 500 εκατ. ευρώ, τόσο από το φάρμακο σε σχέση με τη συμμετοχή των ασφαλιστικών ταμείων, όσο και από το νοσηλευτικό φάρμακο.

Α. Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης