Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ο φυγόδικος Puigdemont θα επιστρέψει στην Ισπανία εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής

Ο φυγόδικος Puigdemont θα επιστρέψει στην Ισπανία εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής
Ισπανία: Ο φυγόδικος Puigdemont θα επιστρέψει στη χώρα εάν εκλεγεί ευρωβουλευτής
Ο φυγόδικος πρώην πρόεδρος της Καταλονίας, Carles Puigdemont, θα επιστρέψει στην Ισπανία σε περίπτωση που εκλεγεί ευρωβουλευτής τον ερχόμενο Μάιο, όπως έχει προταθεί από το κόμμα του, γνωστοποίησε ο ίδιος σε συνέντευξή του στο δίκτυο Rac1.
Όπως διαβεβαίωσε, με την ιδιότητά του αυτή θα χαίρει «ασυλίας» σε όλη την ΕΕ, περιλαμβανομένης και της Ισπανίας.
Το μέτρο της ασυλίας ξεκινά να ισχύει από τις πρώτες στιγμές που ένας υποψήφιος αναδεικνύεται ευρωβουλευτής, μάλιστα αφ' ης στιγμής η κυβέρνηση ανακοινώσει τα εκλογικά αποτελέσματα, συμπλήρωσε.
Κατά τον ίδιον, «αυτό που είναι σημαντικό είναι το Ευρωκοινοβούλιο να λάβει αυτήν την απόφαση και να εγκρίνει», μέσω των οργανισμών του «την ισχύ της ασυλίας».
Ο Carles Puigdemont, ο οποίος έχει εκλεγεί και στο Καταλανικό Κοινοβούλιο και ως εκ τούτου δεν επιτρέπεται να διατηρεί δύο έδρες, δήλωσε πως εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την ασυλία του τότε θα σκεφθεί ποια από τις δύο έδρες θα επιλέξει να διατηρήσει.
«Εάν το Ευρωκοινοβούλιο εγκρίνει την εκλογή μου και ενεργοποιήσει την ασυλία μου, σε εκείνη την περίοδο θα αποφασίσω ποια έδρα θα επιλέξω».
Ο πρώην πρόεδρος, που διέφυγε από την Ισπανία στο Βέλγιο μετά τη διεξαγωγή των εκλογών για την ανεξαρτησία της Καταλονίας της 1ης Οκτωβρίου 2017, που κηρύχθηκαν παράνομες από την ισπανική δικαιοσύνη, πρόσθεσε στην ίδια συνέντευξη πως σήμερα ζει «ως ένας απόλυτα ελεύθερος πολίτης εντός της ΕΕ» και χαίρει «όλων των πολιτικών του δικαιωμάτων», τα οποία διατηρεί στο «ακέραιο» διότι κατ' αυτόν «δεν υπάρχει ούτε ένα νομικό επιχείρημα που να επιτρέπει στο ισπανικό κράτος να τον εμποδίσει να είναι υποψήφιος».
Σε αντίθετη περίπτωση, προειδοποίησε πως η Ισπανία «θα παραβίαζε τους βασικούς κανόνες της δημοκρατίας».
Καθώς, όπως όλα δείχνουν, ο Carles Puigdemont θα τεθεί επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου της δεξιάς παράταξής του JxCat, ο πρώην πρόεδρος δεν βλέπει επίσης «να υπάρχει εμπόδιο στο να μην παρίσταται προσωπικά» στην κατάθεση του ψηφοδελτίου στην εκλογική επιτροπή.
Όσον αφορά την πολιτική που προτίθεται να ακολουθήσει το JxCat στο ισπανικό Κοινοβούλιο, απέφυγε να διευκρινίσει εάν θα στηρίξει μία νέα θητεία του Pedro Sanchez.
«Θα προσπαθήσουμε να ξεμπλοκάρουμε τη δημοκρατία και να μπλοκάρουμε το Άρθρο 155», για την αναστολή της αυτονομίας της Καταλονίας, τόνισε ο πρώην πρόεδρος και απέκλεισε «οποιαδήποτε συναλλαγή κάτω από το τραπέζι» με το PSOE κι επανέλαβε όλα τα αιτήματα των Καταλανών για διάλογο και αυτοδιάθεση.
Αλλά και για την πορεία που θα ακολουθήσει η συμμαχία των αυτονομιστών στην Καταλονία (JxCat και ERC) ο Carles Puigdemont θέλησε να δείξει συμβιβαστικότητα, τονίζοντας πως οι υπέρμαχοι της ανεξαρτησίας δεν θα πρέπει να αισθάνονται ως «αντίπαλοι μεταξύ τους», αλλά να συνειδητοποιήσουν πως «την πραγματική μάχη πρέπει να τη δώσουμε με το ισπανικό κράτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης