Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Nomura: Η αύξηση του πληθωρισμού έχει οξύνει την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ

Nomura: Η αύξηση του πληθωρισμού έχει οξύνει την οικονομική ανισότητα στις ΗΠΑ
Το σχόλιο της Nomura για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ 
Η αύξηση των τιμών στην αμερικανική οικονομία κατά την τελευταία 20ετία έχει εντείνει το πρόβλημα της οικονομικής ανισότητας, πλήττοντας τις πιο αδύναμες οικονομικά ομάδες, αναφέρει σε έκθεσή της η Nomura.
Όπως αναφέρει, με βάση τον δείκτη γενικού πληθωρισμού οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 56%, όταν οι μισθοί έχουν ενισχυθεί για την ίδια χρονική περίοδο κατά 95%.
Αυτό ακούγεται θετικό.
Όμως, αν υπολογιστεί η αύξηση των τιμών ανά κλάδο, τότε διαπιστώνεται ότι οι υπηρεσίες από τις οποίες εξαρτούνται άμεσα τα χαμηλότερα εισοδηματικά στρώματα, έχουν εκτοξευθεί από πλευράς κόστους.
Ενδεικτικά, το κόστος υγειονομικής περίθαλψης και σπουδών έχει αυξηθεί κατά 208% και 186%, αντίστοιχα, επίπεδο πολύ υψηλότερο από την αύξηση των μισθών.
Από την άλλη πλευρά, οι τιμές των τηλεοράσεων, των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας και των παιχνιδιών έχουν καταρρεύσει, οπότε οι πολίτες μπορούν τουλάχιστον να αποσπάσουν τον εαυτό τους μακριά από τα κοινωνικά τους βάσανα, σχολιάζει καυστικά η ιαπωνική τράπεζα.



Από την κρίση του 2009 και μετά, οι τιμές συνολικά και οι μισθοί αυξήθηκαν περίπου με τον ίδιο ρυθμό (20% και 24%, αντίστοιχα), έτσι τα πραγματικά κέρδη για τους πολίτες είναι επίπεδα.
Επιπλέον, τα ιατρικά έξοδα και τα δίδακτρα κολλεγίων για την ίδια περίοδο εξακολουθούν να ξεπερνούν την αύξηση των μισθών.
Την ίδια στιγμή, τα έξοδα για τη στέγαση έχουν ξεπεράσει την αύξηση των μισθών.
«Αυτές οι αποκλίσεις τιμών έχουν βαθιές πολιτικές και οικονομικές συνέπειες.
Η σχολική εκπαίδευση επιτρέπει στους ανθρώπους να αποκτούν καλές θέσεις εργασίας σε έναν παγκοσμιοποιημένο και αυτοματοποιημένο κόσμο, ενώ όλοι αντιμετωπίζουν κόστος ιατρικής περίθαλψης, ειδικά καθώς μεγαλώνουν», σχολιάζεται.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης