Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

«Πέπλο μυστηρίου» γύρω από το ράλι των μετοχών του Κόκκαλη – Οι φήμες και τα θεμελιώδη

«Πέπλο μυστηρίου» γύρω από το ράλι των μετοχών του Κόκκαλη – Οι φήμες και τα θεμελιώδη
Η γνώμη αρκετών στελεχών της αγοράς είναι πως η κίνηση πρέπει να αποδοθεί στην επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη
Ισχυρό ράλι κατέγραψαν στη χθεσινή (13/3) συνεδρίαση οι μετοχές του γνωστού επιχειρηματία Σωκράτη Κόκκαλη με την Ιντρακόμ να πρωταγωνιστεί και τις υπόλοιπες μετοχές (Ιντρακόμ Κατασκευές, Ιντραλότ και Κέκροψ) να ακολουθούν με αξιόλογη άνοδο.
Φήμες που κυκλοφόρησαν στην αγορά δεν μπόρεσαν να επαληθευτούν ή και διαψεύστηκαν μέσω κύκλων των εταιρειών του ομίλου.
Όπως για παράδειγμα το σενάριο της συγχώνευσης με κάποιους στην αγορά να λένε πως θα μπορούσε να υπάρξει συγχώνευση Ιντρακόμ με Ιντραλότ προκειμένου να υπάρξει βελτίωση του ισολογισμού κυρίως της Ιντραλότ, η οποία έχει υψηλή μόχλευση.
Ωστόσο, στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως με τις τρέχουσες αποτιμήσεις μία τέτοια κίνηση πιθανότατα να μην είχε θετική αποδοχή από τους επενδυτές.
Η Ιντραλότ με αφορμή τις υποβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης είχε αναφέρει πως σκοπεύει να ενισχύσει τη ρευστότητά της και ταυτόχρονα να εφαρμόσει στρατηγική απομόχλευσης μέσω διάθεσης μη-βασικών περιουσιακών στοιχείων το 2019.
Μία τέτοια κίνηση θα ενίσχυε τον ισολογισμό της αν και χρηματιστές σημειώνουν πως μία ανακοίνωση για παράδειγμα αύξησης κεφαλαίου ίσως να λειτουργούσε αρνητικά για τη μετοχή.
Η γνώμη αρκετών στελεχών της αγοράς είναι πως η κίνηση πρέπει να αποδοθεί στην επιστροφή του Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος πρόσφατα ανέλαβε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Ιντραλότ παίρνοντας τη θέση του κ.Κεραστάρη.
Η κίνηση δείχνει την περαιτέρω εμπλοκή του στη διαχείριση των εταιρειών και έχει σχολιαστεί θετικά από παράγοντες της αγοράς.
Προφανώς κάποιοι προεξοφλούν θετικές πρωτοβουλίες από τον ισχυρό άντρα.
Η Ιντρακόμ Κατασκευές έχοντας προσθέσει στο μετοχολόγιό της τον κ.Κούτρα επιθυμεί μεγαλύτερη «εμπλοκή» στον κατασκευαστικό κλάδο με κάποιες πληροφορίες να λένε ότι πιθανότατα θα αναλάβει τα ηλεκτρονικά διόδια μαζί με τον Άκτωρα.
Η μετοχή βρίσκεται λίγο πάνω από την τιμή των 1,31 ευρώ στην οποία αγόρασε το 20% ο κ.Κούτρας.
Στην Ιντρακόμ έχουν γίνει σημαντικές κινήσεις αναδιάρθρωσης και η μετοχή ήταν φθηνή στο ταμπλό του ΧΑ.
Στο εξάμηνο η καθαρή θέση ήταν στα 254 εκατ. ευρώ με την αποτίμηση να είναι στα 70 εκατ. ευρώ άρα ο δείκτης p/bv είναι στις 0,28 φορές.
Ο δανεισμός ήταν περίπου στα 200 εκατ. ευρώ με τα ταμειακά διαθέσιμα στα 85 εκατ. ευρώ, άρα η μόχλευση δεν είναι υψηλή.
Οι πωλήσεις είχαν διαμορφωθεί στα 200,7 εκατ. ευρώ από 197,4 εκατ. ευρώ και τα κέρδη προ φόρων ήταν στα 1,8 εκατ. ευρώ από 1 εκατ. ευρώ.
Η τελική γραμμή λόγω φόρων είχε ζημιά 799 χιλ. ευρώ από κέρδη 69 χιλ. ευρώ.
Η Κέκροψ έχει καταγράψει σημαντική άνοδο στις τελευταίες συνεδριάσεις με αποτέλεσμα από την αρχή του έτους να ενισχύεται άνω του 37% λόγω της δικαστικής υπόθεσης με τα ακίνητα που όπως όλα δείχνουν θα έχει αίσιο τέλος για την εισηγμένη.
H Ιντρακόμ Κατασκευές υπενθυμίζεται πως είχε στο πρώτο εξάμηνο του 2018 καθαρή θέση 54,8 εκατ. ευρώ και συνολικές υποχρεώσεις 271,6 εκατ. ευρώ.
Οι πωλήσεις ήταν στα 82 εκατ. ευρώ και το κέρδος ανήλθε στις 227 χιλ. ευρώ από ζημιά 501 χιλ. ευρώ.
Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονταν στα 13,7 εκατ. ευρώ.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης