Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Φορέα με «προίκα» 10 δις. ευρώ για την ενίσχυση της ενεργοβόρου βιομηχανίας συστήνει η ΕΕ

tags :
Φορέα με «προίκα» 10 δις. ευρώ για την ενίσχυση της ενεργοβόρου βιομηχανίας συστήνει η ΕΕ
Εκτιμάται ότι η βιομηχανία παραγωγής αλουμινίου θα μπορούσε να επωφεληθεί ιδιαίτερα από το Ταμείο Καινοτομίας για το Κλίμα

Ο κίνδυνος αποβιομηχάνισης της Ευρώπης λόγω της πολιτικής για το Κλίμα, η οποία αυξάνει το ενεργειακό κόστος μέσω της υποχρέωσης αγοράς των δικαιωμάτων ρύπων, προβληματίζει έντονα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αναζητεί μέτρα αντιστάθμισης και αποτροπής της μετεγκατάστασης των ενεργοβόρων βιομηχανιών σε τρίτες χώρες.   
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται ο νέος ευρωπαϊκός χρηματοδοτικός φορέας, συνολικού προϋπολογισμού 10 δισ. ευρώ για τα επόμενα 10 χρόνια, που έχει στόχο την οικονομική ενίσχυση καινοτόμων τεχνολογιών, που μπορούν να συμβάλουν στην επίτευξη των στόχων για την κλιματική αλλαγή.
Από το νέο ταμείο θα μπορούσε να επωφεληθεί η παραγωγή αλουμινίου που πολύ συχνά αποκαλείται και «στερεοποιημένος ηλεκτρισμός» ακριβώς λόγω της μεγάλης συμμετοχής του ηλεκτρισμού στην παραγωγική διαδικασία και ως εκ τούτου στο κόστος παραγωγής.
Οι Βρυξέλλες αναγνωρίζουν ότι οι ενεργοβόρες βιομηχανίες της Ευρώπης θα πρέπει να προχωρήσουν σε ριζικές αλλαγές για να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα, που θα διαμορφωθούν αν η ΕΕ επιλέξει το πιο φιλόδοξο σενάριο για το Κλίμα, το οποίο σημαίνει ότι θα πρέπει να απορροφάται  το σύνολο των ρύπων που προκαλούνται κατά την παραγωγή.
Γνωρίζουν επίσης ότι αν δεν υπάρξουν τα κατάλληλα μέτρα που θα βοηθήσουν τη βιομηχανία να προσαρμοστεί στις νέες συνθήκες, τότε η Ευρώπη κινδυνεύει με αποβιομηχάνιση, καθώς μεταποιητικές μονάδες έντασης ενέργειας θα μετακομίσουν σε τρίτες χώρες με πολύ πιο χαλαρή περιβαλλοντική νομοθεσία.
Έτσι την περασμένη εβδομάδα η Κομισιόν έδωσε το πράσινο φως για τη δημιουργία του νέου Ταμείου Καινοτομίας για το Κλίμα.
Η Κομισιόν σχεδιάζει να σχηματίσει ένα νέο φορέα με απόθεμα 10 δισ. ευρώ, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη, τη δοκιμή και την εμπορική αξιοποίηση τεχνολογιών χαμηλού άνθρακα.

Χρηματοδότηση από τα δικαιώματα ρύπων

Για την εξασφάλιση των πόρων θα πωληθούν εκατομμύρια δικαιώματα ρύπων μέσω του ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εμπορίας Ρύπων (ETS).
To νέο Ταμείο θα απορροφήσει επίσης ότι χρήματα έχουν απομείνει από τον προκάτοχό του, το πρόγραμμα NER 300, για το οποίο οι ελεγκτές της ΕΕ αποφάνθηκαν ότι απέτυχε, καθώς δεν μπόρεσε να βοηθήσει στην διάδοση σε βιομηχανικό επίπεδο νέων τεχνολογιών λόγω έλλειψης συντονισμού και μακροπρόθεσμου σχεδιασμού.
Το NER 300 και το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Ενέργειας για Ανάκτηση (EEPR) είχαν συγκεντρώσει κονδύλια περίπου 4 δισ. ευρώ, εκ των οποίων ένα ποσό της τάξης των 500 εκατ. ευρώ έχει μείνει αδιάθετο.
Ειδικά για τη βιομηχανία το πλάνο είναι κάθε βιομηχανικός κλάδος να μπορεί να αναπτύξει ένα σημαντικό  έργο επίδειξης, το οποίο θα προσαρμόσει σε βιομηχανική κλίμακα.
Σε συνέδριο που έγινε πρόσφατα στις Βρυξέλλες για το θέμα, τονίστηκε   ότι οι κλάδοι έντασης ηλεκτρισμού, όπως το αλουμίνιο, επιβαρύνονται με ένα τεράστιο έμμεσο κόστος εξ’ αιτίας των ρύπων όπως πχ το κόστος CO 2 στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας κλπ, με αποτέλεσμα η αποεπένδυση από την Ευρώπη να έχει ήδη ξεκινήσει.
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 10 χρόνια στην ΕΕ έκλεισαν 10 μεταλλουργεία, εξέλιξη για την οποία ευθύνονται κυρίως οι υψηλές τιμές του ρεύματος και όχι τόσο η έλλειψη επενδύσεων σε νέο παραγωγικό δυναμικό.
Το ίδιο περίπου χρονικό διάστημα και συγκεκριμένα τα τελευταία 15 χρόνια το μερίδιο της Κίνας στην παγκόσμια παραγωγή αλουμινίου αυξήθηκε από το 10% στο 60%.
Οι περισσότερες από τις κινεζικές μεταλλουργίες τροφοδοτούνταν και τροφοδοτούνται από ηλεκτροπαραγωγικές μονάδες άνθρακα.

πηγή: www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης