Τελευταία Νέα
Διεθνή

Κύπρος: Θα παραιτηθεί έως το τέλος του 2019 ο ΥΠΟΙΚ Γεωργιάδης

Κύπρος: Θα παραιτηθεί έως το τέλος του 2019 ο ΥΠΟΙΚ Γεωργιάδης
Χάρης Γεωργιάδης: Αποχωρώ μέχρι το τέλος του χρόνου
Την επικείμενη αποχώρησή του από την ηγεσία του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου, έως το τέλος του 2091, γνωστοποίησε ο Χάρης Γεωργιάδης.
Παράλληλα, σημείωσε πως δεν επισπεύδεται η αποχώρησή του από το Υπουργείο λόγω της έκθεσης για τον Συνεργατισμό.
Αντιθέτως όπως είπε στις δηλώσεις του, πιθανώς το ζήτημα του Συνεργατισμού να τον κράτησε στο Υπουργείο περισσότερο από ότι ο ίδιος επιθυμούσε.
Μάλιστα ο Υπουργός ερωτηθείς εάν θα αποχωρήσει πριν από τον Δεκέμβρη του 2019 απάντησε "πιθανότατα".
Ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια θα συνεχιστεί και πως όλοι θα κριθούν και θα συνεχίσουν να κρίνονται από την στάση τους έναντι τέτοιων αλλαγών που η οικονομία και η χώρα έχει ανάγκη.
Ερωτηθείς για την Κυβερνητική Πολιτική και για το μεταρρυθμιστικό έργο για τα οποία η αντιπολίτευση θεωρεί τον Υπουργό αναξιόπιστος, ο Χάρης Γεωργιάδης ανέφερε ότι δεν είναι η αντιπολίτευση που καθορίζει την σύνθεση του Υπουργικού Συμβουλίου αλλά η αντιπολίτευση έχει ένα πολύ σημαντικό ρόλο.
"Η διάθεση και επιθυμία μας είναι να συνεχίσουμε να βρίσκουμε κοινό έδαφος, να πετυχαίνουμε συγκλήσεις και συνεννόηση με την αντιπολίτευση γιατί μέσα από κοινές αποφάσεις ευθύνης και μακριά από πολιτικά παιχνίδια πρέπει να προωθήσουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις που ο τόπος μας έχει ανάγκη".
Τόνισε ότι ποτέ δεν ήταν προσκολλημένος σε καμιά καρέκλα ενώ ακούγοντας τις φωνές που αξιώνουν την παραίτησή του, αποχωρεί όπως πρέπει, με τρόπο προγραμματισμένο ώστε να μην υπάρξει καμία διατάραξη της προσπάθειας και της κυβερνητικής πολιτικής.
«Θεωρώ πως η συμπλήρωση σχεδόν 7 χρόνων στο Υπουργείο Οικονομικών είναι υπέραρκετή για κάθε άνθρωπο που ανέλαβε την ευθύνη να βοηθήσει στα δύσκολα είπε χαρακτηριστικά».
Στο διάστημα που μεσολαβεί, σημείωσε θα έχει την ευθύνη προετοιμασίας και του επόμενου κρατικού προϋπολογισμού αλλά και της προώθησης ακόμα κάποιων σημαντικών μεταρρυθμίσεων.
Σημειώνεται ότι όπως διευκρίνισε ο Υπουργός Οικονομικών χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης του ΠτΔ γι’ αυτό και δεν τίθεται θέμα παραίτησής του, αλλά αποχώρησής.
Σχετικά με τον Συνεργατισμό και το πόρισμα της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευσή του ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι ο Συνεργατισμός δεν χρειαζόταν νέα κεφάλαια μετά την κρατική στήριξη του 2013 χαρακτηρίζοντας τα συμπεράσματα της Ερευνητικής Επιτροπής ως λανθασμένα και άδικα.
Σύμφωνα με τον Χάρη Γεωργιάδη, σε ολόκληρη την Ευρώπη και κυρίως σε τράπεζες που ήταν βεβαρημένες, όπως ο Συνεργατισμός, με ΜΕΔ υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις, επειδή τα εποπτικά δεδομένα μεταβάλλονται.
Αυτό, όπως είπε, συνέβη στην Ισπανία, την Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο - στην Ελληνική Τράπεζα και την Τράπεζα Κύπρου, υπήρξαν διαδοχικές αυξήσεις κεφαλαίου μετά την οικονομική κρίση.
«Η Ερευνητική Επιτροπή αγνοεί πως άλλο η βιωσιμότητα και άλλο η ανάγκη προσαρμογής στα εποπτικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. που δεν παραμένουν σταθερά», είπε.
Η κρατική στήριξη του Συνεργατισμού το 2013, συνέχισε, απέτρεψε το κούρεμα, διασφάλισε την κεφαλαιουχική επάρκεια με βάση τα εποπτικά δεδομένα εκείνης της περιόδου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης