Τελευταία Νέα
Οικονομία

Rehn (ΕΚΤ): Πρέπει να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική – Αποτύχαμε στο «μέτωπο» του πληθωρισμού

Rehn (ΕΚΤ): Πρέπει να επανεξετάσουμε τη νομισματική μας πολιτική – Αποτύχαμε στο «μέτωπο» του πληθωρισμού
Θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει στα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση, σημείωσε ο κεντρικός τραπεζίτης της Φινλανδίας
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να επανεξετάσει το πλαίσιο άσκησης της πολιτικής της, δεδομένου ότι δεν πέτυχε τον στόχο του 2% για τον πληθωρισμό, παρά τα σημαντικά κίνητρα που παρείχε, τόνισε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Olli Rehn.  
Θεμελιώδη οικονομικά στοιχεία έχουν αλλάξει στα χρόνια μετά τη χρηματοπιστωτική κρίση με αποτέλεσμα να έχει αμβλυνθεί η ικανότητα της ΕΚΤ να διαμορφώνει το επίπεδο του πληθωρισμού και να πλήττεται η αξιοπιστία της, σημείωσε ο Rehn. 
«Η αλληλεξάρτηση της οικονομικής δραστηριότητας και των πληθωριστικών πιέσεων φαίνεται να έχει εξασθενήσει τα τελευταία χρόνια», δήλωσε ο Rehn, ο οποίος φέρεται ως ένας από τους υποψήφιους διαδόχους του Mario Draghi αργότερα το 2019 στην προεδρία της ΕΚΤ.
«Εάν το φαινόμενο αυτό αποδειχθεί διαρκές, θα συνεπάγεται αποδυνάμωση της επιρροής που ασκεί η νομισματική πολιτική στον πληθωρισμό μέσω της συνολικής ζήτησης», πρόσθεσε ο Rehn, όπως αναφέρει το Reuters.
Επεσήμανε ότι ακόμα και όταν η ΕΚΤ χρησιμοποίησε πρωτοφανή εργαλεία για την αύξηση του πληθωρισμού, τα επιθυμητά αποτελέσματα δεν ήλθαν και οι προσδοκίες για την αύξηση των τιμών συνέχισαν να υποχωρούν, ένα ανησυχητικό φαινόμενο.
«Μια εξήγηση γι 'αυτό είναι ότι ... η εμπιστοσύνη στην ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επηρεάζουν τον πληθωρισμό μπορεί να έχει μειωθεί», πρόσθεσε.
Ο Rehn υποστήριξε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να παραμείνουν χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, περιορίζοντας την ικανότητα της κεντρικής τράπεζας να τα χρησιμοποιεί ως εργαλείο πολιτικής και αναγκάζοντάς την να βασίζεται σε «μη συμβατικά μέσα» που μέχρι στιγμής απέτυχαν να αποδώσουν τα επιθυμητά αποτέλεσμα.
«Φυσικά, αυτό δεν θα σήμαινε αμφισβήτηση του πρωταρχικού στόχου της σταθερότητας των τιμών, αλλά θα συνεπαγόταν μια συνολική αναθεώρηση των κατευθυντήριων αρχών, βασικών παραδοχών και εργαλείων που χρησιμοποιούνται για την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής», είπε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Ενώ οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο πραγματοποιούν περιοδικές αναθεωρήσεις του πλαισίου πολιτικής τους, ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ, Peter Praet, δήλωσε πρόσφατα ότι «τώρα δεν μπορεί να είναι η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια κίνηση.
Με τον πληθωρισμό πολύ χαμηλότερο από τον στόχο του 2% της ΕΚΤ από το 2013, η κεντρική τράπεζα έχει προσφέρει πρωτοφανή στήριξη μέσω ιδιαίτερα χαμηλών επιτοκίων, της αγοράς ομολόγων ύψους 2,6 τρισεκατομμυρίων ευρώ και εξαιρετικά φθηνής χρηματοδότησης για τις τράπεζες.
Όπως παρατηρεί το Reuters, το 2019 πρόκειται να αντικατασταθούν σχεδόν τα μισά μέλη του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, κάτι που πιθανότατα θα έχει επιπτώσεις στην άσκηση της πολιτικής της.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης