Τελευταία Νέα
Πολιτική

Κοτζιάς: Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες

Κοτζιάς: Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες
Η εξωτερική πολιτική "οφείλει να είναι ενεργητική, πολυδιάστατη και ρεαλιστική", ανέφερε ο Ν. Κοτζιάς
«Η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ειλικρινής, τολμηρή και άφοβη, χωρίς τυχοδιωκτισμούς και υποχωρητικότητες», «έξυπνη και πατριωτική. Πατριωτικά έξυπνη και δημιουργική», υπογράμμισε ο Νίκος Κοτζιάς, με την oμιλία  του οποίου ολοκληρώθηκε το διήμερο διεθνές ακαδημαϊκό συνέδριο με θέμα "Η Ελληνική Ενεργός Εξωτερική Πολιτική στον 21ο αιώνα".
Η εξωτερική πολιτική, όπως τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, «οφείλει να είναι ενεργητική, πολυδιάστατη και ρεαλιστική συνδυασμένη με τη διεκδίκηση εφαρμογής του διεθνές δικαίου, να αποβλέπει στη λύση και υπέρβαση των προβλημάτων σύμφωνα με τα εθνικά συμφέροντα και να διασφαλίζει ένα καλύτερο περιβάλλον για την ελληνική κοινωνία».
Δεν παρέλειψε να αναφερθεί στα πεπραγμένα της δικής του τετραετίας, λέγοντας μάλιστα ότι «ήταν δύσκολα πριν τέσσερα και χρόνια»,  «σήμερα κάποιοι θεωρούν ως αυτονόητη την αναβαθμισμένη θέση της χώρας στο διεθνές γίγνεσθαι.
Ως κάτι που ήταν πάντα εδώ.
Δεν είναι, όμως, έτσι.
Βρήκα μια χώρα βαθιά στο βούρκο.
Ανυπόληπτη.
Κανείς δεν την άκουγε».
Ανέδειξε ως «μεγάλη κατάκτηση, με πολύ σκληρή εργασία τη δημιουργία 16 νέων θεσμικών συστημάτων, περιφερειακών και διεθνών οργανώσεων», ενώ σχετικά με το Μακεδονικό τόνισε ότι «το να προωθείς λύσεις σε προβλήματα δεν είναι ευχάριστο σε όλους.
Κάποιοι είναι πιστοί της ακινησίας.
'Αλλοι ζουν από τα προβλήματα και όχι από τις λύσεις».
Μάλιστα, χαρακτήρισε τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας Ν. Dimitrov  ως «έναν σύγχρονο πολιτικό με αίσθηση του καθήκοντος», εξηγώντας ότι προώθησαν από κοινού τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ανοίξανε μαζί το δρόμο για τις διαπραγματεύσεις και τη συμφωνία των Πρεσπών.
«Είναι χαρακτηριστικό ότι κάναμε αυτά τα χρόνια χρήση όλων των εργαλείων που διαθέτει η εξωτερική πολιτική προκειμένου να πετύχουμε τη συνεννόηση στην περιοχή μας», συμπλήρωσε και ευχαρίστησε τον κ. Dimitrov για τη συνεργασία, «για το ότι βάλαμε τις χώρες μας σε τροχιά φιλίας και συνεργασίας».
«Στις Πρέσπες ήταν εθνικό μας συμφέρον να τερματιστεί η διαμάχη για το ονοματολογικό.
Να επιστρέψουμε σε έναν διευθυντικό ρόλο στην περιοχή.
Να αποτρέψουμε την κατάληψη χώρου από την Τουρκία και την ενίσχυση δικτύων ισλαμικού φανατισμού.
Να κόψουμε τον αλυτρωτισμό και να αποδεχτεί η γείτονα να αλλάξει το όνομά της, διεθνώς και στο εσωτερικό της», υπογράμμισε ο Ν. Κοτζιάς.
Κάνοντας αναφορά στην Τουρκία ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε ότι «η τέχνη στη διπλωματία δεν είναι να σε παρασύρει ο άλλος στο γήπεδό του, στους δικούς του κανόνες και συμπεριφορές, αλλά πώς θα αναπτύξει κανείς τη δική του διπλωματική φυσιογνωμία και προσωπικότητα, τους δικούς του κανόνες και όρους, σε εναρμόνιση με εκείνους της ΕΕ, και να προσπαθήσει να βάλει την Τουρκία σε ένα παιχνίδι που εκείνος το γνωρίζει καλύτερα.
Κατά συνέπεια, ούτε υποχώρηση, αλλά και ούτε προσχώρηση στη συμπεριφορά του άλλου», αλλά «αυτό που χρειάζεται η χώρα είναι μια αυτοτελή και αυτόνομη ρεαλιστική εξωτερική πολιτική» για «να επηρεάζουμε την άλλη πλευρά στη διαμόρφωση της πολιτικής της.
Να τη φέρνουμε στο γήπεδο που εμείς γνωρίζουμε καλύτερα».
Για το Κυπριακό, στάθηκε στο γεγονός ότι «καταφέραμε να ανατρέψουμε το ρου της ιστορίας.
Με την διαπραγμάτευση του Κραν Μοντανά, μπορέσαμε να προβάλλουμε μια θετική ατζέντα με τρία κύρια στοιχεία που υιοθετήθηκαν και από τον ΓΓ του ΟΗΕ: την αναγνώριση της Κανονικότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ένα κράτος μέλος της ΕΕ και του ΟΗΕ που δεν μπορεί να διατηρεί χαρακτηριστικά ημι-αποικίας, να  καταργηθεί το καθεστώς των εγγυήσεων που παρέχει τη δυνατότητα προφάσεων παρέμβασης και επέμβασης στην Κύπρο, καθώς και να καταργηθεί η Συνθήκη της Συμμαχίας η οποία μπορεί να αντικατασταθεί από μια Συμφωνία φιλίας και ασφάλειας.
Σημείωσε ότι να και δεν φτάσαμε τελικά σε λύση «ασφαλώς δεν ήμασταν εμείς η αιτία», σημειώνοντας πως «σε αυτή τη μάχη συμπορευτήκαμε με τον Γιαννάκη Κασουλίδη».
Αναφερόμενος στην Αλβανία ο Ν. Κοτζιάς χαρακτήρισε τον πρώην ομόλογό του , Ditmir Bushati ως «έναν εξαιρετικά ευφυή και δημιουργικό υπουργό εξωτερικών», ο οποίος «έφτασε μαζί μας στη λύση σχεδόν του συνόλου αυτών των ζητημάτων», αλλά «η κρίση στο Συνταγματικό Δικαστήριο και οι θεσμοί σε Αλβανία και Ελλάδα που σκέφτονται με όρους βαθέως κράτους εμπόδισαν αυτή τη συμφωνία».
Αναφερόμενος στην ΕΕ, υπογράμμισε την ανάγκη οράματος, εκδημοκρατισμού και κοινωνικής δικαιότητας, προσθέτοντας μεταξύ άλλων πως οφείλουμε «να συμβάλλουμε στο να κατανοηθεί ότι στον αυριανό κόσμο τα μικρομεσαία κράτη δεν θα μπορέσουν να έχουν το ρόλο που θα θέλαμε και θα υποταχτούν σε τρίτες δυνάμεις εάν δεν αναπτυχθεί τολμηρά μια ισχυρή, δημοκρατική ΕΕ και αναβαθμιστούν τα ίδια στο εσωτερικό της».
Ο ίδιος απέρριψε «προθέσεις μερικών ισχυρών να καταργηθεί το βέτο στον τομέα της Ευρωπαϊκής 'Αμυνας και Εξωτερικής Πολιτικής», ενώ τόνισε και την ανάγκη ενός ειδικού προϋπολογισμού της ΕΕ για το μέλλον, για τις νέες τεχνολογίες, την έρευνα, την ανακαίνιση, την αντιμετώπιση των ροών μετανάστευσης και για την εξωτερική πολιτική.
«Χρειάζεται να αποκτήσει η ΕΕ μια ευρωπαϊκή πολιτική πρότυπο για τη μετανάστευση», σύμφωνα με τον κ. Κοτζιά.
Σημειώνεται ότι το ακαδημαϊκό συνέδριο διοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Πειραιά και το τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών και ο Ν. Κοτζιάς έλαβε τιμητική βράβευση από τον κοσμήτορα του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιά «για την πολυσχιδή δράση και το ήθος του που συνιστά πηγή έμπνευσης».
 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης