Τελευταία Νέα
Διεθνή

Erdogan: Δεν υπάρχει καμία Κωνσταντινούπολη - Ζητά τα ρέστα το τουρκικό ΥΠΕΞ

Erdogan: Δεν υπάρχει καμία Κωνσταντινούπολη - Ζητά τα ρέστα το τουρκικό ΥΠΕΞ
Ατυχέστατη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Erdogan, δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας αναφέρει το ΥΠΕΞ της Τουρκίας
(upd) Σε νέες προκλήσεις προχώρησε και πάλι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Rejep Tayip Erdogan, ο οποίος συνεχίζει το εθνικιστικό του κρεσέντο ενόψει και των αυτοδιοικητικών εκλογών στην Τουρκία στα τέλη Μαρτίου την ώρα που και το τουρκικό ΥΠΕΞ ζητά τα ρέστα από την Ελλάδα για τους «γκιαούρηδες» του Erdogan.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ισλαμιστικών φρονημάτων κανάλι ULKE TV, ο Erdogan υποστήριξε ότι δεν υπάρχει καμία Κωνσταντινούπολη και ότι λέγεται Ισλαμπόλ, δηλαδή πόλη του Ισλάμ.
«Αυτές οι δηλώσεις περί Κωνσταντινούπολης δεν είναι τυχαίες.
Σημαίνει ότι στην ψυχή τους, στο μυαλό τους ακόμη αυτά σκέφτονται.
Αλλά πρέπει να γνωρίζουν ότι: Εδώ είναι "Ισλαμπόλ".
Δεν έχουμε πια ούτε στο μυαλό μας ούτε στα όνειρά μας καμία Κωνσταντινούπολη.
Δεν θα αφήσουμε να συμβεί κάτι τέτοιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Erdogan, ο οποίος τοποθετήθηκε και για την Αγιά Σοφιά με αφορμή και τα αιτήματα των εθνικιστών να μετατραπεί σε τζαμί, αναφέροντας πως έχει κάποιες σκέψεις που δεν μπορεί όμως να τις αποκαλύψει μέσω της τηλεοπτικής του συνέντευξης.
«Δεν πρέπει να μπαίνουμε σε τέτοια παιχνίδια, γιατί το κόστος για την Τουρκία θα είναι τεράστιο.
Δεν είναι πρόβλημα για εμάς, μπορούμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια, αλλά τί κόστος θα έχει αυτό;
Δεν βρίσκω σωστό να τα εξηγήσω εδώ αυτά, αλλά αυτό θα έχει κόστος και το τίμημα θα είναι πολύ βαρύ για εμάς.
Ας μην ξεχνάμε ότι σε πολλές χώρες του κόσμου έχουμε χιλιάδες τζαμιά.
Άραγε όσοι το ζητούν αυτό, να γίνει τζαμί (η Αγία Σοφία), σκέφτονται τί θα συμβεί σε αυτά τα τζαμιά;» είπε ο Erdogan, ο οποίος επιχείρησε να επισημάνει ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγιάς Σοφιάς θα προκαλέσει έντονες διεθνείς αντιδράσεις και ενδεχομένως εκδικητικές ενέργειες εναντίον τζαμιών σε όλον τον κόσμο.
Ωστόσο και για να «χαϊδέψει» τα αυτιά των Τούρκων εθνικιστών, ο Erdogan είπε ότι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή μέσα στην Αγιά Σοφία έχει δημιουργηθεί ένας χώρος ξεχωριστός για όποιον θέλει να πάει να προσευχηθεί και επίσης αρκετές φορές μέσα στο χρόνο διαβάζεται το κοράνι.

Προκαλεί το ΥΠΕΞ της Τουρκίας: Ατυχέστατη η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ για τις δηλώσεις Erdogan
 
Το νήμα των προκλήσεων πήρε όμως και το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας, το οποίο επιτίθεται στο ελληνικό ΥΠΕΞ με αφορμή την ανακοίνωση που είχε εκδώσει για τα όσα είχε υποστηρίξει ο πρόεδρος Erdogan, ο οποίος είχε κάνει λόγο για «γκιαούρηδες» που τους έριξαν στη θάλασσα.
Το ελληνικό ΥΠΕΞ σχολιάζοντας την ομιλία του Erdogan την περασμένη Κυριακή στη Σμύρνη όπου μεταξύ άλλων είχε πει: «Σμύρνη! Εσύ επούλωσες τις πληγές πολλών Βαλκανικών πόλεων όπως της Θεσσαλονίκης, της Κρήτης, των Σκοπίων, του Κοσόβου, της Βάρνας. Σμύρνη! Εσένα που ο Μουσταφά Κεμάλ στις 9 Σεπτεμβρίου με τον στρατό του σε απελευθέρωσε για άλλη μια φορά. Σμύρνη εσύ που ρίχνεις τους γκιαούρηδες στη θάλασσα και προστατεύεις τους ανήμπορους!», είχε εκδώσει ανακοίνωση κάνοντας λόγο για απαράδεκτη τοποθέτηση.
«Η Ελλάδα δεν πρόκειται να παρασυρθεί στην εργαλειοποίηση της εξωτερικής πολιτικής για την εξυπηρέτηση εσωτερικών πολιτικών σκοπιμοτήτων και στη χρήση της ιστορίας με προσβλητικούς όρους για τους γειτονικούς λαούς.
Ανάλογες απαράδεκτες αναφορές υπονομεύουν την εμπιστοσύνη που φιλοδοξούμε να οικοδομήσουμε μεταξύ των χωρών μας και δεν συνάδουν με την ευρωπαϊκή προοπτική που η τουρκική ηγεσία διακηρύσσει ότι υποστηρίζει» είχε αναφέρει το ελληνικό ΥΠΕΞ.
Στην ανακοίνωση αυτή απάντησε το τουρκικό ΥΠΕΞ, το οποίο χαρακτηρίζει ατυχέστατη την ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ αναφέρει πως η ανακοίνωση του ελληνικού  υπουργείου Εξωτερικών  «δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε».
«Οι Έλληνες είχαν εισβάλει στην Ανατολία και είχαν προκαλέσει ζημιές και γι’ αυτό το λόγο είχε καταβάλει αποζημιώσεις.
Αυτή η ανακοίνωση είναι ατυχέστατη καθώς δεν ταιριάζει με το κλίμα καλής γειτονίας που προσπαθούμε να αναπτύξουμε» υποστηρίζει στην ανακοίνωση του το τουρκικό ΥΠΕΞ.

Αποστολάκης για προκλητικές δηλώσεις από Τουρκία: Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι του γείτονα

Να υποβαθμίσει τις προκλητικές δηλώσεις της Άγκυρας σχετικά με το Αιγαίο επιχείρησε ο υπουργός Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει να αντιδρά στις δηλώσεις του κάθε Τούρκου υπουργού.
«Δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει κάτι στη στάση της Τουρκίας και δεν νομίζω ότι θα πρέπει να αντιδρούμε στις δηλώσεις του κάθε τούρκου υπουργού.
Εμείς έχουμε τη δική μας πολιτική, την οποία ακολουθούμε πιστά, χωρίς εξάρσεις και χωρίς να παίζουμε το παιχνίδι του γείτονα» τόνισε ο κ. Αποστολάκης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
Ο ίδιος απέδωσε την επιθετική ρητορική και στην προεκλογική περίοδο της Τουρκίας.
«Οι Τούρκοι παρά τις δηλώσεις που κάνουν επιζητούν το ίδιο.
Αν παίρναμε καθημερινά τις καθε δηλώσεις δεν θα καταφέρναμε τίποτα.
Έχουμε αποφασίσει ότι θα ρίξουμε την ένταση» επεσήμανε επίσης.

(πρώτη ενημέρωση Τρίτη 19 Μαρτίου 08:19)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης