Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε διορθωτική πορεία το χρηματιστήριο

Τζάνας (Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ): Σε διορθωτική πορεία το χρηματιστήριο
Με συναλλαγές που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ δεν μπορούν να οδηγήσουν το γενικό δείκτη πάνω από τις 730 μονάδες
Η νηοπομπή των 5 συνεχόμενων ανοδικών συνεδριάσεων του Μαρτίου, σε συνέχεια του εξαιρετικού Φεβρουαρίου που οδήγησε στις υπεραποδόσεις των τραπεζικών μετοχών κυρίως (+33% μέχρι χτες ο τραπεζικός δείκτης από την αρχή του έτους), ήταν αναμενόμενο να κλείσει τον κύκλο της.
Αυτό διαφάνηκε ήδη από την Παρασκευή οπότε η αξία των συναλλαγών ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ εξαιτίας των συναλλαγών που έγιναν στις δημοπρασίες ελέω του mini rebalancing των δεικτών FTSE.
Έτσι, ήδη από τη συνεδρίαση της Δευτέρας 18/3 οι συναλλαγές επανήλθαν στα συνήθη επίπεδα που δεν ξεπερνούν τα 40 εκατ. ευρώ, επίπεδα που είναι ανεπαρκή για να οδηγήσουν το Γ.Δ. πάνω από τις 730 μονάδες.
Το θετικό momentum για το ελληνικό χρηματιστήριο που προεξοφλούσε τη θετική έκβαση όλων των ζητημάτων που εκκρεμούν για το αμέσως προσεχές διάστημα (ψήφιση νέου πλαισίου για την προστασία της 1ης κατοικίας, καταβολή δόσης στο Eurogroup του Απριλίου, υψηλό τίμημα για τα ΕΛΠΕ, ολοκλήρωση της πώλησης των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ) ολοκληρώνει τον κύκλο του και η επενδυτική κοινότητα θα διαμορφώσει τη στάση της προς θετική κατεύθυνση όταν υπάρξει ουσιαστική πρόοδος στα προαναφερθέντα ζητήματα.
Από την άλλη πλευρά, παραμένει σε εκκρεμότητα ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών με το ενδεχόμενο της αιφνιδιαστικής προκήρυξης να μην έχει ακόμη αποκλειστεί.
Ωστόσο, η ψήφιση της διάταξης που οδηγεί σε δυνατότητα εκλογής ΠτΔ με 151 ψήφους έτυχε ευνοϊκής υποδοχής από τη επενδυτική κοινότητα καθώς εξάλειψε τα σενάρια πολιτικής αστάθειας μετά τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών, όποτε αυτές λάβουν χώρα, επιτρέποντας την εκτροφή της συνέχισης των βημάτων προόδου της χώρας σε σχέση με την επάνοδο στην κανονικότητα.
Επί του παρόντος, ορόσημο είναι η 26η Απριλίου, ημερομηνία κατά την οποία είναι ενδεχόμενη η νέα αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από την S&P στο βαθμό που έχουν υπάρξει θετικές εξελίξεις, όπως μεταξύ άλλων, η μερική αποπληρωμή του υψηλότοκου δανεισμού προς το ΔΝΤ.
Ταυτόχρονα, σε εξέλιξη είναι η ανακοίνωση των ετήσιων αποτελεσμάτων των εισηγμένων εταιρειών που αναμένεται να έχουν πολλαπλό ενδιαφέρον.
Τόσο σε σχέση με την προσδοκώμενη βελτίωση της κερδοφορίας και των διανεμόμενων μερισμάτων που θα φορολογηθούν με χαμηλότερο συντελεστή (10% έναντι 15%), όσο και σε σχέση με τις λοιπές εταιρικές ανακοινώσεις για τον αναπτυξιακό σχεδιασμό τους, ιδιαίτερα εκείνων με εξωστρεφή προσανατολισμό.
Ασφαλώς δε και των τραπεζών που καλούνται να πείσουν ότι είναι δυνατό να εμφανίσουν θετική πιστωτική επέκταση εντός του 2019 σε συνέχεια της επιτάχυνσης της διαδικασίας μείωσης των κόκκινων δανείων.
Στο διεθνές περιβάλλον, τα βλέμματα στρέφονται προς τη Federal που καλείται να αποφασίσει για τα παρεμβατικά της επιτόκια με το ενδεχόμενο να τα αφήσει αμετάβλητα να είναι το επικρατέστερο, καθώς γίνεται συνεχώς εμφανές ότι και η αμερικανική οικονομία κατεβάζει ταχύτητα με το σενάριο της ύφεσης να είναι υπαρκτό, μάλλον προς το 2020.
Το σίριαλ περί το Brexit καταγράφει συνεχώς νέα επεισόδια με το ενδεχόμενο παράτασης του χρόνου παραμονής και νέας διαπραγμάτευσης με την Ε.Ε. να είναι το επικρατέστερο. Στη Γερμανία επίσης, η δρομολόγηση της διαδικασίας για τη ενοποίηση της Deutsche Bank με την Commerzbank δείχνει, μεταξύ άλλων, ότι αναγνωρίζεται η ανάγκη εταιρειών-εθνικών πρωταθλητών και στην Ευρώπη, εξέλιξη που την επιβάλλει η διαδικασία της παγκοσμιοποίησης με τους τεχνολογικούς κολοσσούς να αυξάνουν συνεχώς την ισχύ τους. Ενόψει αυτών των δεδομένων και των συνθηκών υψηλής αβεβαιότητας, η συντηρητική στάση των διαχειριστών παραμένει αδιατάρακτη καθώς οι πολλαπλές απειλές συνεχίζουν να παραμένουν στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα των αγορών…

Δημήτρης Τζάνας
Δ/ντης Επενδύσεων Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης