Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Τραπεζική κόπωση στο ΧΑ +0,14% στις 715 μον. στόχος οι 750 μον. – Προσεχώς εξαντλείται το ράλι στα ομόλογα, CDS 334 μ.β.

Τραπεζική κόπωση στο ΧΑ +0,14% στις 715 μον. στόχος οι 750 μον. – Προσεχώς εξαντλείται το ράλι στα ομόλογα, CDS 334 μ.β.
Με νευρικότητα ο τραπεζικός κλάδος ενώ ο Γενικός Δείκτης βρήκε ισχυρή στήριξη στις 710 μονάδες
(upd10) Τραπεζική κόπωση καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο με επίκεντρο τις ισχυρές πιέσεις στην Πειραιώς -4,94% και με τους επενδυτές να κρατούν επιφυλακτική στάση χωρίς διάθεση ανάληψης νέου ρίσκου μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την συμφωνία για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Εντούτοις, σε μια ενέργεια που ερμηνεύεται ως μονομερής προχωρά η κυβέρνηση έπειτα από αρκετούς μήνες διαπραγματεύσεων με Θεσμούς και τραπεζίτες για το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη καταθέτοντας τον νόμο στην Βουλή την Παρασκευή 22 Μαρτίου χωρίς την έγκριση των Θεσμών.
Ωστόσο, αξιωματούχος της Κομισιόν έστειλε μήνυμα ότι οι μονομερείς ενέργειες θα επιφέρουν δυσμενείς συνέπειες καθώς θα «μπλοκάρουν» στο Eurogroup της 5ης Απριλίου το 1 δισ. της δόσης από τα ελληνικά ομόλογα και την αποπληρωμή των δανείων του ΔΝΤ.
Στις υπόλοιπες τράπεζες, με κέρδη έκλεισε η Eurobank +2,81%, αμετάβλητη η Alpha Bank και με απώλειες -2,08% η Εθνική ενώ στις μη τραπεζικές μετοχές τα κέρδη του Μυτιληναίου +2,7% αντισταθμίστηκαν από τις απώλειες -1,33% της δεικτοβαρούς Coca Cola
Εν τω μεταξύ σε ιστορικά χαμηλά κινούνται τα ελληνικά ομόλογα, με το νέο ελληνικό 10ετές ομόλογο αναφοράς να εξαντλείται στην ζώνη του 3,60% με 3,50% από 3,77% της τρέχουσας περιόδου ενώ παράλληλα και το CDS το ασφάλιστρο έναντι ρίσκου χώρας το οποίο θα μπορούσε να υποχωρήσει στις 310 μονάδες βάσης από 334 μονάδες βάσης ή 3,34% στα 5 χρόνια.
Σήμερα, σταθεροποίηση καταγράφεται  στην ελληνική αγορά ομολόγων με το νέο 10ετές στο 3,77% ενώ επιδείνωση καταγράφεται στο ιταλικό 10ετές στο 2,53% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 124 μονάδες βάσης ενώ το ελληνικό CDS υποχωρεί στις 334 μονάδες.
Η ολοκλήρωση για το επόμενο διάστημα του ανοδικού κύματος στα ελληνικά ομόλογα αναμένεται να επηρεάσει και το ελληνικό χρηματιστήριο, το οποίο παρά την διορθωτική του κίνηση…θα δει τις 750 μονάδες προσεχώς.
Επίσης αρνητικά επιδρά και η πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές με επίκεντρο το Brexit και των αποφάσεων της FED..με τον DAX να ηγείται της πτώσης στο -1,4% λόγω της δεύτερης απόφασης αμερικανικού δικαστηρίου που έκρινε ότι το ζιζανιοκτόνο Roundup της εταιρείας Bayer (-12% ) υπήρξε «βασικός παράγοντας» στην εμφάνιση καρκίνου σε άνθρωπο
Εν τω μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση και παρά τις φαινομενικές κόντρες για τον διάδοχο νόμο για την προστασία της πρώτης κατοικίας είναι …αποφασισμένη να τα κλείσει όλα έγκαιρα έως το Eurogroup 5 Απριλίου 2019  ώστε να εγκριθεί η εκταμίευση των κερδών από τα ANFAs  ύψους 940 εκατ ευρώ που θα της επιτρέψει από τον ESM την ολική εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ από την Ελλάδα..
Επιπλέον ορόσημο είναι η ημερομηνία της 26ης Απριλίου καθώς η Standard and Poor’s  ενδέχεται να αναβαθμίσει την Ελλάδα σε ΒΒ- κατά μία κλίμακα από Β+..
Και ενώ ο βασικοί  καταλύτες για την αγορά  είναι η συμφωνία για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη αλλά και η  εξόφληση των δανείων του ΔΝΤ  εντούτοις ο ισχυρός καταλύτης για την χρηματιστηριακή αγορά θα είναι το εκλογικό αποτέλεσμα στις ευρωεκλογές.
Εάν η ΝΔ πετύχει καθαρή και διακριτή νίκη έναντι του ΣΥΡΙΖΑ τότε η ανοδική κίνηση της αγοράς θα ενταθεί με στόχο τις 820 με 850 μονάδες το Καλοκαίρι του 2019.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 715 μονάδες, με στήριξη τις 690-700 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 665-675 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 740- 750 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 561 μονάδες με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 535-545 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 605 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 630-640 μονάδων
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν ανοδικές τάσεις στην πλειονότητα των τίτλων με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Μυτιληναίος, Grivalia, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ενώ πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Aegean.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,14% στις 715 μονάδες έχοντας υψηλό στις 718,50 μονάδες και χαμηλό στις 710,00 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα και  επικεντρώθηκε στα μη  τραπεζικά blue chips.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 44,5 εκατ. ευρώ, ο όγκος 24,2 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 17 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 4,17 εκατ. ευρώ και όγκου 1,39 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Alpha Bank διακίνησε 200 χιλ. τεμάχια αξίας 277 χιλ. ευρώ. και η Εθνική 1 εκατ. τεμάχια αξίας 1,70 εκατ. ευρώ.
Ο ΟΤΕ 197 χιλ. τεμάχια αξίας 2,18 εκατ. ευρώ.

Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Οριακά πρόσημα καταγράφηκαν στην έναρξη της συνεδρίασης με τον Γενικό Δείκτη στο -0,11% και τον Τραπεζικό Δείκτη +0,11%
Στό πρώτο δεκάλεπτο της αγοράς με πιέσεις σε τράπεζες και FTSE 25 ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -0,62%.
Περί τις 11:47 εντάθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +1,77%.
Περί τις 12:30 οι αγορές επεκτάθηκαν και σε δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE 25 και ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας στο +0,57%
Λιγο μετά τις 14:00 κορυφώθηκαν οι πιέσεις σε τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς -6,08% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας στο -2,49%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 561,25 μονάδες με οριακή πτώση -0,14% με υψηλό τις 572,03 μονάδες και χαμηλό τις 548,07 μονάδες

Τα νέα της χρηματιστηριακής αγοράς

Με τη συμμετοχή των ηγετών Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ και του Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας, θα συμμετάσχει σήμερα στην 1η Σύνοδο Κορυφής του σχήματος 3+1 στα Ιεροσόλυμα.
Ο Πρωθυπουργός θα συνοδεύεται από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Κατρούγκαλο και τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σταθάκη.
Η συνάντηση αυτή αναδεικνύει την υποστήριξη των ΗΠΑ στην τριμερή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ ενώ ιδιαίτερη βαρύτητα θα έχουν οι συζητήσεις για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, υπό το φως των σημαντικών αλλαγών στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής με επίκεντρο την προώθηση του αγωγού φυσικού αερίου East – Med.,.
Παράλληλα, αναμένεται να συζητηθούν οι νέες δίοδοι μεταφοράς LNG με αξιοποίηση της Ρεβυθούσας και του σχεδιαζόμενου FSRU στην Αλεξανδρούπολη.
Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, στην κοινή ανακοίνωση μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής θα γίνεται αναφορά στις τουρκικές απειλές στη Μεσόγειο.
Ενώ στις διμερείς συναντήσεις που θα έχουν ο Α. Τσίπρας και ο Ν. Αναστασιάδης με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών αναμένεται να του ζητήσουν να παρέμβει και να τοποθετηθεί επίσημα σε ότι αφορά τις απειλές της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Κυπριακή ΑΟΖ.
Από την άλλη , το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε να χαρακτηρίσει απαράδεκτες τις συγκεκριμένες δηλώσεις  του Ερντογάν περί «γκιαούρηδων που πέταξε στην θάλασσα η Σμύρνη» πυροδοτώντας όμως την αντίδραση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών το οποίο έκανε λόγο για ακατανόητη αντίδραση της Αθήνας
Η Ελλάδα πάντως επιμένει να κρατά χαμηλούς τόνους απέναντι στη ρητορική εντάσεων της Τουρκίας την οποία αποδίδει εν πολλοίς και σε προεκλογικές σκοπιμότητες του Τούρκου προέδρου ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών στις 29 Μαρτίου.
Παράταση τριών μηνών -και συγκεκριμένα έως τις 30 Ιουνίου- όσον αφορά το Brexit ζήτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Theresa May, με επιστολή της στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Donald Tusk.
Στη συνέχεια, η May είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Jean Claude Juncker, προκειμένου να τον ενημερώσει για τις ενέργειες της.
Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που θα συναντηθούν με την May αύριο (21/3/2019) κατά τη Σύνοδο Κορυφής αντιμετωπίζουν την διπλή επιλογή μίας βραχείας παράτασης από τις 29 Μαρτίου μέχρι τις 23 Μαΐου ή μίας μακράς παράτασης μέχρι τουλάχιστον το τέλος του έτους, με την Βρετανία σε αυτήν την περίπτωση να είναι υποχρεωμένη να διεξαγάγει εκλογές για την ανάδειξη ευρωβουλευτών στις 23 Μαΐου.

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με οριακές μεταβολές έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,12%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με οριακή πτώση -0,01% στις 3090,64 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,31% στις 29375,50 μονάδες

Με πτωτικές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Απώλειες καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -1,4%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,60%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο -0,35%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,65% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο -0,20%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με πτώση -0,40%, ο S&P καταγράφει απώλειες -0,40%, ο Nasdaq κινείται πτωτικά -0,30% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,50% (7,99 δολ.)

Με μεικτές τάσεις οι τράπεζες με μέτριες συναλλαγές – Πιέσεις στην Πειραιώς, κέρδη για την Eurobank 

Μεικτές τάσεις καταγράφηκαν στις τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη πτώση κατέγραψε η Πειραιώς και ακολούθησε η Εθνική   ενώ ανοδικά έκλεισε η Eurobank και αμετάβλητη η Alpha Bank
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6460 ευρώ με πτώση -2,08% με όγκο 2,77 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,50 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,31 ευρώ, αμετάβλητη με όγκο 3,1 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,25 ευρώ με πτώση -4,94% με όγκο 3,3 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 546 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6580 ευρώ με άνοδο +2,81% με όγκο 7,38 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,44 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3720 ευρώ με άνοδο +3,16%  και κεφαλαιοποίηση 612 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,1660 ευρώ με πτώση -2,35% με όγκο 342 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 77 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,55 ευρώ με πτώση -0,37% και κεφαλαιοποίηση 269 εκατ. ευρώ

Με ανοδικές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές - Ξεχώρισε ο Μυτιληναίος

Με ανοδικές τάσεις έκλεισε η πλειονότητα στις μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25  με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Μυτιληναίος, Grivalia, Φουρλής, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ .
Στον αντίποδα, πτωτικά έκλεισαν Coca Cola, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, Aegean
H Coca Cola έκλεισε στα 30,42 ευρώ με πτώση -1,33% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,31 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,12 ευρώ με πτώση -0,27% και αποτίμηση 5,34 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,60 ευρώ με άνοδο +0,63% και αποτίμηση 371 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7640 ευρώ με πτώση -0,34% και κεφαλαιοποίηση 409 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,00 ευρώ με άνοδο +0,78% και αποτίμηση 2,87 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,60 με άνοδο +0,82 ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,51 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,35 ευρώ με πτώση -0,60% και κεφαλαιοποίηση 2,55 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,00 ευρώ με άνοδο +0,72% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,12 ευρώ με άνοδο +2,70% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,90 ευρώ, αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,06 ευρώ με άνοδο +2,65% και κεφαλαιοποίηση 970 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,15 ευρώ με άνοδο +1,98% και με την κεφαλαιοποίηση στα 267 εκατ. ευρώ
Η MIG ( που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0871 ευρώ με άνοδο +0,11% με την κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,77% και στην Ιταλία 2,53% με διαφορά spread 124 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,77% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,53% να έχει επιδεινωθεί.
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σημειώνονται ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% ωστόσο το θετικό κλίμα διατηρείται.
Η Ελλάδα έως τις 10 Μαΐου θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 123 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,80 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,95% με απόδοση αγοράς 1,96% και απόδοση πώλησης 1,94%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,88 μονάδες βάσης και απόδοση 2,17%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,18 μονάδες βάσης και απόδοση 2,58% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019 στο 2,55%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,55 μονάδες βάσης και απόδοση 2,99% με το ιστορικό χαμηλό 2,90% στις 20 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,73 μονάδες βάσης και απόδοση 3,52% με απόδοση αγοράς 3,53% και απόδοση πώλησης 3,51%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 101,15 μονάδες βάσης και απόδοση 3,76% με απόδοση αγοράς 3,77% και απόδοση πώλησης 3,7550%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 97,83 μονάδες βάσης και απόδοση 4,11%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 94,74 μονάδες βάσης και απόδοση 4,43%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 94,65 μονάδες βάσης και απόδοση 4,58%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 368 μονάδες βάσης από 364 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 334 μονάδες βάσης από 342 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,34% ή 334 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Οριακή επιδείνωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα το Ιταλικό 10ετές 2,53%

Οριακή επιδείνωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,53% από 2,48% χθες.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 20/3/2019 στο 0,09% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,69% με το ιστορικό χαμηλό 0,66% σημειώθηκε στις 15 και 19 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,32% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,25% που  σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,17% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,53% με χαμηλό 2,48% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης