Τελευταία Νέα
Χρηματιστήριο

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,34% στις 717 μον. διατηρείται ο στόχος των 750 μον. – Κλίμα από Morgan Stanley, Κατσέλη, FED, ομόλογα

Συντήρηση δυνάμεων στο ΧΑ +0,34% στις 717 μον. διατηρείται ο στόχος των 750 μον. – Κλίμα από Morgan Stanley, Κατσέλη, FED, ομόλογα
Στο road show της Morgan Stanley υπήρξαν θετικά συμπεράσματα για την Ελλάδα  - Στις δημοπρασίες πακέτο στην Eurobank, κάλυψε άνω του 60% του συνολικού όγκου συναλλαγών
(upd16)Συντήρηση δυνάμεων καταγράφηκε στο ελληνικό χρηματιστήριο, με μεγάλη μεταβλητότητα στις τράπεζες οι οποίες περιόρισαν τελικά τα ισχυρά κέρδη που καταγράφηκαν ενδοσυνεδριακά και ξεπέρασαν το +5% ενώ εμφανή ήταν η αδυναμία του Γενικού Δείκτη να διατηρηθεί άνω των 720 μονάδων.
Ειδικότερα, στις τράπεζες, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Πειραιώς +2,40% με υψηλό ημέρας +5,28% και Alpha bank +2,29% με ενδοσυνεδριακά κέρδη +4,12% και ακολούθησαν Eurobank +1,44% και Εθνική +0,79%
Πακέτο αξίας 20,69 εκατ. ευρώ και όγκου 31 εκατ. τεμαχίων διακίνησε στις δημοπρασίες η Eurobank, ενισχύοντας τον συνολικό τζίρο και όγκο της αγοράς καθώς το αμερικάνικό fund RWCAsset Advisors με έδρα την Florida προχωρά σε αναδιαρθρώσεις θέσεων.
Αξιοσημείωτη ήταν η άνοδος +14,46% της Attica Bank με αυξημένο όγκο συναλλαγών χωρίς αιτία, καθώς τα σχέδια για την ιδιωτικοποίηση της Attica bank είναι τελείως στον αέρα.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 717 μονάδες με την πρώτη στήριξη τις 700-705 μονάδες και ακολουθεί η ζώνη των 685-695 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στην ζώνη των 750-755 μονάδων όπου ανοίγει ο δρόμος για τις 800 μονάδες
Να σημειωθεί ότι η συμφωνία για τον διάδοχο νόμο Κατσέλη και το road show της Morgan Stanley σε συνδυασμό με τα σχέδια της κυβέρνησης να στραφεί στις αγορές και στους επενδυτές έως τις ευρωεκλογές συντηρούν το θετικό κλίμα.
Επίσης θετικά επιδρά η απόφαση της FED να μην αυξήσει τα επιτόκια του δολαρίου εντός του 2019.
Ο Τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 571 μονάδες, με ισχυρή στήριξη την ζώνη των 510 -520 μονάδων ενώ οι πρώτες αντιστάσεις εντοπίζονται στις 605 μονάδες και ακολουθεί η ισχυρή αντίσταση στην ζώνη των 620-630 μονάδων.
Eπίσης τα πολύ καλά αποτελέσματα της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ (ΕΛΧΑ) έδωσαν ώθηση στη μετοχή +5,17% όπως και η μετοχή της Viohalco έκλεισε με κέρδη +3,37% καθώς επίκειται placement.
Εν τω μεταξύ σταθεροποίηση καταγράφεται στην αγορά ομολόγων με το νέο ελληνικό 10ετές στο 3,74% και το ιταλικό 10ετές να βελτιώνεται στο 2,44% διαμορφώνοντας το μεταξύ τους spread στις 130 μονάδες βάσης ενώ  το ελληνικό CDS στις 334 μονάδες βάσης έχει οριακά βελτιωθεί.
Στις υπόλοιπες μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 καταγράφηκαν μεικτές τάσεις με μέτριες συναλλαγές, με την μεγαλύτερη άνοδο Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΤΕ ενώ με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Φουρλής, Coca Cola, Jumbo. .
Στα 53,8 εκατ. ευρώ ανήλθαν τα καθαρά κέρδη του Τιτάνα για το 2018, αυξημένα κατά 26% σε σύγκριση με το 2017 ενώ θα προταθεί μερίσμα €0,15 ανά μετοχή έναντι €0,05 το περασμένο έτος”
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε με άνοδο +0,34% στις 717 μονάδες έχοντας υψηλό στις 722,87 μονάδες και χαμηλό στις 714,33 μονάδες
Ο τζίρος και ο όγκος συναλλαγών σε μέτρια επίπεδα ενώ το 40% του συνολικού τζίρου καλύφθηκε από τα πακέτα ΟΤΕ και Eurobank.
Αναλυτικότερα η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 38 εκατ. ευρώ, ο όγκος 17 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων 10 εκατ. μετοχές διακινήθηκαν στις τράπεζες.
Προσυμφωνημένες συναλλαγές αξίας 26,83 εκατ. ευρώ και όγκου 31,53 εκατ. τεμαχίων πραγματοποιήθηκαν στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ειδικότερα η Eurobank διακίνησε 31 εκατ. τεμάχια αξίας 20,69 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 510 χιλ. τεμάχια αξίας 5,71 εκατ. ευρώ και η Motor Oil 20 χιλ. τεμάχια αξίας 426 χιλ. ευρώ.
 
Η πορεία της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς στην σημερινή συνεδρίαση

Με κέρδη ξεκίνησε η χρηματιστηριακή αγορά με τον Τραπεζικό Δείκτη στο +0,81% και τον Γενικό Δείκτη στο +0,22%
Στό πρώτο πεντάλεπτο της αγοράς εμφανίστηκαν πιέσεις σε τράπεζες που εύκολα όμως απορροφήθηκαν, και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το χαμηλό της ημέρας διατηρώντας όμως το θετικό πρόσημο +0,28% ενώ ο Γενικός Δείκτης σε οριακό χαμηλό -0,16%
Περί τις 12:20 κορυφώθηκαν οι αγοραστικές παρεμβάσεις σε τράπεζες ειδικότερα στην Πειραιώς +5,28% αλλά και στις υπόλοιπες με κερδη έως +4% και ο Τραπεζικός Δείκτης κατέγραψε το υψηλό της ημέρας +3,51% επιδρώντας και στον Γενικό Δείκτη +1,03%
Στις δημοπρασίες ο Τραπεζικός Δείκτης έκλεισε στις 571,29 μονάδες με άνοδο +1,79% με υψηλό τις 580,95 μονάδες και χαμηλό τις 562,84 μονάδες

Νόμος Κατσέλη και Σύνοδος Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
 
Σήμερα το απόγευμα σχεδιάζεται νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ θεσμών και κυβέρνησης ώστε να κλείσουν πολλές εκκρεμότητες.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει αύριο 22 Μαρτίου να καταθέσει ένα προσχέδιο για το νέο νόμο προστασίας πρώτης κατοικίας, στο οποίο όμως θα προσθαφαιρούνται άρθρα και παράμετροι μέχρι την τελική ψήφισή του, η οποία υπολογίζεται 27 - 28 Μαρτίου ή το αργότερο μετά την 1η Απριλίου και την έλευση των επικεφαλής των θεσμών και προφανώς πριν το Eurogroup 5 Απριλίου 2019.
Εν τω μεταξύ το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί μετά την αιφνίδια κόντρα που προέκυψε ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς και η απειλή από την πλευρά της κυβέρνησης να νομοθετήσει μονομερώς για την προστασία της Α κατοικίας θυμίζει ακόμη μία φορά την εναντίωση της αριστερής κυβέρνησης προς τους θεσμούς για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης που στο τέλος όμως υποκύπτουν πανηγυρικά….
Επίσης στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες λόγω Brexit  ο κ. Τσίπρας θα έχει την ευκαιρία, να μιλήσει με τον Jean-Claude Juncker και άλλους ηγέτες και να διαμορφωθεί ένα καλύτερο κλίμα σε ότι αφορά την πολυπόθητη συμφωνία.
Επίσης στο επίκεντρο της Συνόδου θα βρεθούν, εκτός το ζήτημα του Brexit, οι σχέσεις  της ΕΕ με την Κίνα, και ενώ περιοδεύει στην Ευρώπη (σε Ιταλία, Γαλλία και Μονακό) ο πρόεδρος της Κίνας, Xi Jinping με στόχο να προωθήσει το νέο Δρόμο του Μεταξιού, το νέο επενδυτικό σχέδιο της Κίνας σε επίπεδο υποδομών.
Από την άλλη, ο επίτροπος Οικονομικών υποθέσεων, P. Moscovici εξέφρασε σε γραπτή δήλωση του την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία πριν το Eurogroup της 5ης Απριλίου καθώς σημειώνεται «σημαντική πρόοδο» στις διαβουλεύσεις μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης για το ζήτημα της νομοθεσίας που θα αντικαταστήσει το νόμο Κατσέλη.
 
Ενδιαφέρον για την Ελλάδα στο road show της Morgan Stanley

Μεγάλη συμμετοχή σχεδόν πάνω από 125 διεθνείς επενδυτές και για πρώτη φορά πολλά funds μακροπρόθεσμου επενδυτικού ορίζοντα εμφανίστηκαν στο road show που πραγματοποίησε χθες, η αμερικανική επενδυτική τράπεζα Morgan Stanley στο Λονδίνο με επίκεντρο τις ελληνικές τράπεζες.
Υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρον για τα σχέδια των τραπεζών στην μείωση των προβληματικών τους ανοιγμάτων ενώ οι ερωτήσεις επικεντρώθηκαν στα πολιτικά σχέδια της κυβέρνησης, τον χρόνο των εκλογών αλλά και τις εκτιμήσεις για το εύρος της νίκης της ΝΔ.
Το γενικό συμπέρασμα ήταν ότι οι επενδυτές δεν είναι έτοιμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα ακόμη ωστόσο σε σχέση με το παρελθόν το ενδιαφέρον ήταν μεγάλο για την Ελλάδα και τις τράπεζες...όμως άλλο ενδιαφέρον και άλλο επενδύσεις.

Εξωτερική πολιτική - Brexit και συνάντηση Κατρούγκαλου - Cavusoglu στην Αττάλεια
 
Τελεσίγραφο στην Theresa May να προετοιμάσει το Brexit έως τις 23 Μαϊου 2019 ετοιμάζονται να παραδώσουν σήμερα οι ηγέτες των 27 κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς σε διαφορετική περίπτωση η Βρετανία μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με άτακτη έξοδο από την ΕΕ, στην  περίπτωση που απορριφθεί εκ νέου η συμφωνία από το βρετανικό κοινοβούλιο, όπως μεταδίδει το Reuters.
Διπλωματικές πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters αναφέρουν ότι το αίτημα για παράταση έως τις 30 Ιουνίου 2018, δεν αποκλείεται να ικανοποιηθεί, ωστόσο η ΕΕ επιθυμεί την ολοκλήρωση των διαδικασιών πριν τις ευρωεκλογές της 26ης Μαϊου.
Εν μέσω αυξημένης αβεβαιότητας για το μέλλον της Βρετανίας, η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής της BoE διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια, με την απόφαση να είναι ομόφωνη.
Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην Ανατολική Μεσόγειο όπως ορίζει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας υποστήριξε ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων του με τον Τούρκο ομόλογο του M. Cavusoglu με το πέρας της μεταξύ τους συνάντησης στην Αττάλεια.
Ο Έλληνας ΥΠΕΞ προέταξε το Διεθνές Δίκαιο για όλα τα ζητήματα, με αιχμή το Κυπριακό προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει επόμενη συνάντηση προκειμένου η τουρκική πλευρά να αναπτύξει τις θέσεις της για την επόμενη ημέρα..
Επίσης τόνισε ότι κομμάτι της θετικής ατζέντας είναι το πως θα αποκλιμακώσουμε την ένταση στην περιοχή μας ενώ ανάφερε ότι είναι προς το συμφέρον όλων η ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, M. Cavusoglu υποστήριξε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε μαζί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε και να αξιοποιήσουμε μαζι τις ευκαιρίες στην περιοχή και επανέλαβε την πάγια θέση της Τουρκίας ότι «κανένα πρότζεκτ δεν είναι εφικτό αν δεν είναι η Τουρκία μέσα».

Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές

Με μεικτές τάσεις  έκλεισαν οι ασιατικές αγορές
Ενδεικτικά ο δείκτης Nikkei στην Ιαπωνία έκλεισε με άνοδο +0,20%, ο δείκτης Shanghai Composite στην Κίνα έκλεισε με κέρδη +0,35% στις 3101,46 μονάδες και ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ έκλεισε στο -0,85% στις 29071 μονάδες

Με μεικτές τάσεις τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Μεικτά πρόσημα καταγράφονται στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ειδικότερα ο δείκτης DAX στην Γερμανία καταγράφει πτώση -0,30%, ο CAC στο Παρίσι στο -0,15%, ο FTSE MIB στην Ιταλία κινείται στο +0,45%, ο IBEX 35 στην Ισπανία στο -0,20% ενώ ο FTSE 100 κινείται στο +1%.
Στην Wall Street, o Dow κινείται με άνοδο +0,75%, ο S&P καταγράφει κέρδη +0,85%, ο Nasdaq κινείται ανοδικά +1% ενώ το ETF GREC κινείται στο -0,25% (8,11 δολ.)

Ανοδικές τάσεις στις τράπεζες με μέτριες συναλλαγές - Ράλι στην Attica bank χωρίς λόγο

Με ανοδικές τάσεις έκλεισαν οι τραπεζικές μετοχές με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Πειραιώς και Alpha Bank και ακολούθησαν  Eurobank και Εθνική. 
Ο κλάδος χρηματιστηριακά παραμένει εγκλωβισμένος και δίκαια, κάτω από τις τιμές των ΑΜΚ του 2015 και δεν θα ξεκολλήσει εύκολα από αυτό το σκηνικό απαξίωσης.
Η Εθνική έκλεισε στα 1,6590 ευρώ με άνοδο +0,79% με όγκο 1,7εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,52 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Εθνικής σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,008 ευρώ προ RS ή 0,12 ευρώ μετά reverse split (στις 15 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,0066 προ RS ή 0,099 μετά reverse split
Με το νέο reverse split στις 10 παλαιές 1 νέα στις 3 Σεπτεμβρίου 2018 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,20 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 0,99 ευρώ
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Εθνικής πραγματοποιήθηκε στις 21/01/2019 στα 0,92 ευρώ με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,90 ευρώ
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου των 2,5 δισ. ευρώ στα 2,20 ευρώ, σε σχέση με τα 4,29 ευρώ της αύξησης του 2013 ενώ η ΑΜΚ του 2015 υλοποιήθηκε στα 0,02 ευρώ προ RS ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Εθνικής που ξεκίνησε με τιμή εκκίνησης 6,823 ευρώ είχε τελευταία τιμή 0,0010 ευρώ και τέθηκε εκτός διαπραγμάτευσης οριστικά.
Η Alpha Βank έκλεισε στα 1,34 ευρώ με άνοδο +2,29% με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 2,1 δισεκ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Alpha Βank είναι στα 1,16 ευρώ ή προ RS στα 0,0232 ευρώ και σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016(στις 50 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό στο 0,01898 προ RS ή 0,949 μετά reverse split
Ας σημειωθεί ότι το νέο χαμηλό ιστορικό κλείσιμο της Alpha Bank πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,87 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,8410 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 0,44 ευρώ και του 2014 στα 0,65 ευρώ ενώ η τιμή της ΑΜΚ του 2015 ήταν στα 0,04 ευρώ προ reverse split ή 2 ευρώ μετά το reverse split.
Το warrant της Alpha Βank που ξεκίνησε με πρώτη τιμή εκκίνησης τα 1,45 ευρώ βρέθηκε στα 0,0010 ευρώ όπου και σταμάτησε πλέον να διαπραγματεύεται.
Η Πειραιώς έκλεισε στα 1,28 ευρώ με άνοδο +2,40% με όγκο 1,8 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 559 εκατ. ευρώ.
Σημειώνουμε ότι ιστορικό χαμηλό της Πειραιώς σημειώθηκε 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,0008 ευρώ προ RS ή 0,081 ευρώ μετά reverse split ( στις 100 παλαιές 1 νέα) ενώ το ενδοσυνεδριακό χαμηλό ήταν 0,00067 προ RS ή 0,067 ευρώ μετά RS.
Με το νέο reverse split στις 20 παλαιές 1 νέα δωρεάν τον Ιούλιο 2017 το ιστορικό χαμηλό κλείσιμο προσαρμόστηκε στα 1,62 ευρώ ενώ το ενδοσυνεδριακό στα 1,34 ευρώ.
Ας σημειωθεί ότι το νέο ιστορικό χαμηλό κλείσιμο της Πειραιώς πραγματοποιήθηκε στις 01/02/2019 στα 0,57 ευρώ και με ενδοσυνεδριακό χαμηλό στα 0,5520 ευρώ.
Η τιμή της αύξησης κεφαλαίου του 2013 ήταν 1,71 ευρώ και του 2014 στα 1,70 ευρώ και η ΑΜΚ του 2015 στα 0,003 ευρώ προ reverse split ή 0,30 ευρώ μετά RS.
Το warrant της Πειραιώς που είχε αρχική τιμή εκκίνησης όταν πρωτοξεκίνησε τα 0,8990 ευρώ σταμάτησε να διαπραγματεύεται και είχε τελευταία τιμή στα 0,0010 ευρώ.
Η Eurobank έκλεισε στα 0,6675 ευρώ με άνοδο +1,44% με όγκο 36 εκατ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 1,46 δισ. ευρώ.
Το ιστορικό ενδοσυνεδριακό χαμηλό στην Eurobank σημειώθηκε στις 11 Φεβρουαρίου του 2016 στα 0,002410 ευρώ προ RS ή 0,2410 ευρώ μετά RS (στις 100 παλαιές 1 νέα)
Η μετοχή της Τράπεζας Κύπρου βρίσκεται στα 1,3740 ευρώ με άνοδο +0,15%  και κεφαλαιοποίηση 613 εκατ. ευρώ.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2017 η μετοχή της Κύπρου έχει διαγραφεί από το ελληνικό χρηματιστήριο και διαπραγματεύεται σε Κύπρο και Λονδίνο
Η Attica Bank έκλεισε στα 0,19 ευρώ με άνοδο +14,46% με όγκο 568 χιλ. τεμάχια και κεφαλαιοποίηση 88 εκατ. ευρώ
Το ιστορικό χαμηλό της Attica Βank είναι στα 0,02480 ευρώ μετά το RS και προ reverse split 0,001255 ευρώ και σημειώθηκε στις 21 Δεκεμβρίου του 2017.
Η μετοχή της Τράπεζας της Ελλάδος έκλεισε στα 13,75 ευρώ με άνοδο +1,48% και κεφαλαιοποίηση 273 εκατ. ευρώ

Με μεικτές τάσεις οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτριες συναλλαγές

Με μεικτές τάσεις έκλεισαν οι μη τραπεζικές μετοχές του FTSE 25 με μέτρια συναλλακτική δραστηριότητα.
Την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, Τέρνα Ενεργειακή, Aegean, ΟΤΕ.
Στον αντίποδα, με την μεγαλύτερη πτώση έκλεισαν Sarantis, Φουρλής, Coca Cola, Jumbo.
H Coca Cola έκλεισε στα 30,02 ευρώ με πτώση -1,31% με την κεφαλαιοποίηση στα 11,16 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων στο ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο ΟΤΕ έκλεισε στα 11,27 ευρώ με άνοδο +1,35% και αποτίμηση 5,41 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 2η θέση των κεφαλαιοποιήσεων.
Η ΔΕΗ έκλεισε στα 1,5910 ευρώ με πτώση -0,56% και αποτίμηση 369 εκατ. ευρώ
Ο ΑΔΜΗΕ έκλεισε στα 1,7760 ευρώ με άνοδο +0,68% και κεφαλαιοποίηση 412 εκατ. ευρώ
Ο ΟΠΑΠ έκλεισε στα 9,03 ευρώ με άνοδο +0,33% και αποτίμηση 2,88 δισ. ευρώ
Ο Τιτάνας έκλεισε στα 19,50 με πτώση -0,51% ενώ η κεφαλαιοποίηση διαμορφώνεται στα 1,50 δισ. ευρώ.
Η μετοχή των ΕΛΠΕ έκλεισε στα 8,31 ευρώ με πτώση -0,48% και κεφαλαιοποίηση 2,54 δισ. ευρώ.
Η Motor Oil έκλεισε στα 21,05 ευρώ με άνοδο +0,24% και κεφαλαιοποίηση 2,33 δισ. ευρώ.
Ο Μυτιληναίος έκλεισε στα 9,07 ευρώ με πτώση -0,55% και κεφαλαιοποίηση 1,30 δισ. ευρώ.
Η Jumbo έκλεισε στα 14,76 ευρώ με πτώση -0,94% και κεφαλαιοποίηση 2 δισ. ευρώ
Η μετοχή της Grivalia έκλεισε στα 10,06 ευρώ αμετάβλητη και κεφαλαιοποίηση 970 εκατ. ευρώ
Η μετοχή του Fourlis έκλεισε στα 5,08 ευρώ με πτώση -1,36% και με την κεφαλαιοποίηση στα 263 εκατ. ευρώ
Η MIG  που είναι εκτός FTSE 25) έκλεισε στα 0,0874 ευρώ με άνοδο +0,34% με την κεφαλαιοποίηση 82 εκατ. ευρώ

Σταθεροποίηση στα ελληνικά ομόλογα το νέο 10ετές στο 3,74% και στην Ιταλία 2,44% με διαφορά spread 130 μ.β.

Σταθεροποίηση καταγράφεται και σήμερα στα ελληνικά ομόλογα, με το νέο 10ετές να βρίσκεται στην ζώνη του 3,74% και με το Ιταλικό 10ετές στο 2,44% να βελτιώνεται
Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι σημειώνονται ιστορικά χαμηλά στις αποδόσεις των ομολόγων λόγω TLTROs και FED η οποία δεν θα αυξήσει τα επιτόκια το 2019.
Τα ελληνικά ομόλογα υπεραπόδωσαν λόγω της έκδοσης του νέου 10ετούς ομολόγου στο 3,90% ωστόσο το θετικό κλίμα διατηρείται.
Η Ελλάδα έως τις 10 Μαΐου θα αποπληρώσει τα δάνεια του ΔΝΤ περίπου 9,2 δισεκ. ευρώ.
Η ιταλική κυβέρνηση μετά τον ευέλικτο τρόπο που χειρίστηκε την κόντρα με τις Βρυξέλλες και πέτυχε συμφωνία για δημοσιονομικό έλλειμμα το 2019 στο 2,04% και παρά τα σημάδια ύφεσης έχει καταφέρει να σταθεροποιήσεις τις αποδόσεις των ομολόγων της.
Στις 19 Οκτωβρίου το Ιταλικό 10ετές είχε φθάσει έως το 3,78% βελτίωση περίπου 120 μονάδων βάσης.  
Το spread Ελλάδος – Ιταλίας είχε φθάσει στις 74 μονάδες βάσης προ καιρού για να διαμορφωθεί την τρέχουσα περίοδο στις 130 μονάδες βάσης.  

Η τρέχουσα εικόνα της ελληνικής αγοράς ομολόγων

Το παλαιό 5ετές ομόλογο λήξης 1 Αυγούστου 2022 έχει μέση τιμή 107,76 μονάδες βάσης και μέση απόδοση 1,96% με απόδοση αγοράς 1,97% και απόδοση πώλησης 1,95%.
Θυμίζουμε ότι το παλαιό 5ετές ομόλογο εκδόθηκε στο 4,625%.
Το 6ετές ομόλογο λήξης 30/1/2023 έχει μέση τιμή 104,81 μονάδες βάσης και απόδοση 2,18%
Το νέο 5ετές ομόλογο λήξης 2/4/2024 έχει μέση τιμή 104,01 μονάδες βάσης και απόδοση 2,59% είχε εκδοθεί στο 3,60%.
Το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε 19 Μαρτίου 2019 στο 2,55%.
Το 7ετές ομόλογο λήξης 15/2/2025 έχει μέση τιμή 102,34 μονάδες βάσης και απόδοση 2,94% με το ιστορικό χαμηλό 2,90% στις 20 Μαρτίου 2019.
Το 10ετές ομόλογο λήξης 30/1/2028 έχει μέση τιμή 101,48 μονάδες βάσης και απόδοση 3,55% με απόδοση αγοράς 3,56% και απόδοση πώλησης 3,54%.
To νέο 10ετές λήξης 12/3/2029 έχει μέση τιμή 100,95 μονάδες βάσης και απόδοση 3,73% με απόδοση αγοράς 3,74% και απόδοση πώλησης 3,72%.
Να σημειωθεί εκδόθηκε στις 5 Μαρτίου 2019 στο 3,90%
Το 15ετές ομόλογο λήξης 30/1/2033 έχει μέση τιμή 97,60 μονάδες βάσης και απόδοση 4,13%
Το 20ετές ομόλογο λήξης 30/1/2037 έχει μέση τιμή 94,86 μονάδες βάσης και απόδοση 4,42%
Το 25ετές ομόλογο λήξης 30/1/2042 έχει μέση τιμή 94,74 μονάδες βάσης και απόδοση 4,58%.
Το spread η διαφορά απόδοσης μεταξύ ελληνικών 10 ετών και γερμανικών ομολόγων διαμορφώνεται στις 370 μονάδες βάσης από 366 μονάδες βάσης.
Το ελληνικό CDS στο 5ετές που αποτελεί και το benchmark, σήμερα διαμορφώνεται στις 334 μονάδες βάσης από 342 μονάδες βάσης.
Θυμίζουμε ότι τα επίπεδα ρεκόρ μετά το PSI+ σημειώθηκαν στις 8 Ιουλίου του 2015 στις 8700 μ.β.
Το CDS δουλεύει ως εξής….
Για κάθε 10 εκατ δολάρια έκθεση σε ελληνικό χρέος, ένας επενδυτής που θέλει να αντισταθμίσει τον κίνδυνο χώρας αγοράζει ένα παράγωγο το CDS και πληρώνει π.χ. για την Ελλάδα σήμερα απόδοση 3,34% ή 334 χιλ. δολάρια ασφάλιστρο ανά 10 εκατ δολ. επενδυτική θέση στο ελληνικό χρέος.

Βελτίωση στα ευρωπαϊκά ομόλογα το Ιταλικό 10ετές 2,44%

Βελτίωση καταγράφεται σήμερα στα ομόλογα της Ιταλίας, με το 10ετές να βρίσκεται στο 2,44 από 2,50% χθες.
Να σημειωθεί ότι στις 19 Οκτωβρίου είχε φθάσει έως το 3,78% το Ιταλικό 10ετές ομόλογο.
 Η ενδιαφέρουσα εξέλιξη είναι ότι το Πορτογαλικό 10ετές και το Ιρλανδικό 10ετές σημείωσαν ιστορικά χαμηλά πρόσφατα…
Το 10ετές γερμανικό ομόλογο βρίσκεται σήμερα 21/3/2019 στο 0,04% με πρόσφατο υψηλό 0,78% στις 13/2/2018.
Θυμίζουμε ότι το υψηλό ετών 1,02% σημειώθηκε στις 10 Ιουνίου του 2015 ενώ το ιστορικό χαμηλό σημειώθηκε στις 11 Ιουλίου του 2016 στο -0,1950%.
Οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων διαμορφώνονται ως εξής….
Η Ιρλανδική 10ετία λήξης 2028 εμφανίζει απόδοση 0,64% με το ιστορικό χαμηλό 0,64% σημειώθηκε στις 21 Μαρτίου του 2019.   
Το 10ετές Πορτογαλικό ομόλογο λήξης Οκτωβρίου 2028 έχει απόδοση 1,28% με το ιστορικό χαμηλό στο 1,25% που  σημειώθηκε στις 19 Μαρτίου 2019.
Το ισπανικό 10ετές έχει απόδοση 1,11% με το ιστορικό χαμηλό στο 0,87% που σημειώθηκε στις 3 Οκτωβρίου του 2016.
Στην Ιταλία το 10ετές ομόλογο λήξης Δεκεμβρίου 2028 έχει απόδοση 2,44% με υψηλό 2,48% και με ιστορικό χαμηλό 1,042% στις 11 Αυγούστου του 2016.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η Κύπρος έκδωσε 10ετές ομόλογο με επιτόκιο 2,40%.  

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης