Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Στο κυνήγι ιρανικών τάνκερ «φαντασμάτων» οι ΗΠΑ - Στόχος να αποτραπούν οι εξαγωγές πετρελαίου

tags :
Στο κυνήγι ιρανικών τάνκερ «φαντασμάτων» οι ΗΠΑ - Στόχος να αποτραπούν οι εξαγωγές πετρελαίου
Στο κυνήγι ιρανικών τάνκερ «φαντασμάτων» οι ΗΠΑ - Στόχος να αποτραπούν οι εξαγωγές πετρελαίου
Όταν η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε την επιστροφή των οικονομικών κυρώσεων εναντίον του Ιράν, η κύρια ιδέα ήταν αρκετά σαφής, να μειωθούν οι εξαγωγές πετρελαίου της Τεχεράνης στο μηδέν για να παραλύσει την οικονομία και να προκαλέσει αλλαγή κυβέρνησης.
Ακολούθησαν όμως παρεκκλίσεις, καθώς και αναφορές ότι, παρά τις κυρώσεις, το Ιράν στέλνει περισσότερο πετρέλαιο στο εξωτερικό από τα ποσά που επιτρέπονται βάσει των παρεκκλίσεων.
Η εταιρία παροχής δεδομένων πετρελαίου TankerTrackers.com ανέφερε για πρώτη φορά το 2018 ότι τα ιρανικά δεξαμενόπλοια απενεργοποιούσαν τους αναμεταδότες τους για να κρύψουν τον προορισμό των ταξιδιών τους.
Την εποχή εκείνη, τα περισσότερα δεδομένα παρακολούθησης των δεξαμενόπλοιων ήρθαν ακριβώς από τους αναμεταδότες και τις λιμενικές αρχές, γεγονός που καθιστούσε αναξιόπιστες τις περισσότερες αναφορές ιρανικών μεταφορών δεξαμενόπλοιων.
Αυτό, με τη σειρά του, συνέβαλε στην πτώση των τιμών πετρελαίου τον Οκτώβριο-Δεκέμβριο 2018,όταν προέκυψε ότι το Ιράν στέλνει περισσότερο αργό πετρέλαιο στο εξωτερικό από ό, τι πιστεύεται προηγουμένως.
Δεν είναι λοιπόν περίεργο το γεγονός ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες στοχεύουν τώρα σε πλοία που μεταφέρουν ιρανικό αργό πετρέλαιο κατά παράβαση κυρώσεων.
Σύμφωνα με αναφορές του Reuters, αναφέροντας πηγές της βιομηχανίας από την Ασία, επειδή οι απαλλαγές από τις κυρώσεις δεν επεκτείνονται στα πετρελαϊκά προϊόντα, ακόμη και χώρες που έχουν χορηγήσει απαλλαγές μπορούν να αγοράζουν προϊόντα όπως το μαζούτ από το Ιράν.
 


Η TankerTracker ανέφερε ότι ανίχνευσε δύο τέτοιες παράνομες μεταφορές μόνο τον Φεβρουάριο του 2019, με το μεταφερόμενο καύσιμο μεταφέρθηκε στη συνέχεια σε ένα τρίτο σκάφος που το έστειλε σε λιμάνι.
Όσον αφορά την έκκληση της Ουάσινγκτον προς τις ξένες κυβερνήσεις να συμμετάσχουν στην προσπάθεια μείωσης της πρόσβασης στο ιρανικό πετρέλαιο στις αγορές, τώρα μόνο ο Παναμάς έχει ανταποκριθεί.
Ωστόσο, η αντιμετώπιση αυτών των κινήσεων φοροδιαφυγής μπορεί να αποδειχθεί δύσκολη, καθώς άλλα έθνη μπορεί να μην είναι τόσο πρόθυμα να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Παναμά.
Σύμφωνα με την TankerTrackers, «δεδομένου ότι πρόκειται για μονομερείς κυρώσεις (όχι για τον ΟΗΕ), δεν υπάρχει μεγάλη προθυμία από άλλες χώρες να παρεμβαίνουν για να αποτρέψουν τέτοιες δραστηριότητες στα ύδατά τους».



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης