Τελευταία Νέα
Διεθνή

ValueWalk: Τα ακραία μέτρα για ένα σκληρό Brexit – 3.500 στρατιώτες, όπλα και πυρηνικό καταφύγιο

ValueWalk: Τα ακραία μέτρα για ένα σκληρό Brexit – 3.500 στρατιώτες, όπλα και πυρηνικό καταφύγιο
Οι πολίτες έχουν ήδη ενημερωθεί να αρχίσουν να αποθηκεύουν βασικές προμήθειες, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα
Το Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται αντιμέτωπο με κρίσιμες μέρες, καθώς αδειάζει η άμμος από την κλεψύδρα του Brexit, όπως αναφέρει το οικονομικό δίκτυο ValueWalk, που παραθέτει ορισμένα από τα κατά τα άλλα ακραία μέτρα, τα οποία έχουν αποφασιστεί για την «ημέρα της κρίσης». 
Οι πολίτες έχουν ήδη ενημερωθεί να αρχίσουν να αποθηκεύουν βασικές προμήθειες, όπως τα τρόφιμα και τα φάρμακα, σε περίπτωση που δεν υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ηνωμένου Βασιλείου.
Παρόλο που μπορεί να φανεί λίγο ακραίο σε όσους ζουν στη Δύση, πολλοί πιστεύουν ότι εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία, θα υπάρξουν εκτεταμένες πολιτικές αναταραχές.
Έτσι έχει τεθεί σε εφαρμογή ένα σχέδιο για την αντιμετώπιση των συνεπειών ενός Brexit χωρίς συμφωνία.
Βάσει του σχεδίου αυτού: η βρετανική κυβέρνηση έχει ήδη ενεργοποιήσει στρατιωτικές δυνάμεις, που σταθμεύουν μάλιστα σε πυρηνικό καταφύγιο κάτω από το υπουργείο Άμυνας.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, συνολικά 3.500 στρατιώτες θα τεθούν σε κατάσταση αναμονής, καθώς η κυβέρνηση θα αρχίσει να εισέρχεται σε φάση «πολύ υψηλής ετοιμότητας».
Επίσης τα υπουργεία Υγείας, Μεταφορών και Άμυνας συγκαταλέγονται μεταξύ των βασικών υπηρεσιών που θα είναι άμεσα σε κατάσταση ετοιμότητας.

Η Επιχείρηση Redfold και το πυρηνικό καταφύγιο

Η επιχείρηση Redfold είναι το στρατιωτικό σκέλος της ευρύτερης επιχείρησης Yellowhammer που αποτελεί  ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για  Brexit χωρίς συμφωνία.
Τα στρατεύματα, που συμμετέχουν σε αυτή τη μαζική προσπάθεια για να βοηθήσουν στη διασφάλιση της λειτουργίας της χώρας, θα παράσχουν πολύτιμες υποδομές για τη μείωση του χάους και του πανικού.
Θα συνδράμουν τα δεξαμενόπλοια, ώστε να παραδώσουν τα απαραίτητα καύσιμα και επίσης θα βοηθήσουν στην παροχή υπηρεσιών, όπως χώροι στάθμευσης  για τα φορτηγά, όταν οι μεταφορές στα λιμάνια θα καθυστερούν λόγω των τελωνείων.
Ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας ανέφερε ότι «είμαστε πάντα πρόθυμοι να υποστηρίξουμε τον ευρύτερο κυβερνητικό σχεδιασμό για κάθε σενάριο και έχουμε δεσμευτεί να παραχωρήσουμε 3.500 στρατιώτες σε κατάσταση ετοιμότητας για να βοηθήσουμε τα σχέδια έκτακτης ανάγκης».
Ο στρατός προβαίνει επίσης σε σημαντική προετοιμασία για αυτό το σενάριο, του άτακτου Brexit.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν συγκεντρωθεί όπλα, καύσιμα, πυρομαχικά και ανταλλακτικά τόσο στο εξωτερικό όσο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Σε περίπτωση διακοπής της παροχής προμηθειών, θα εξακολουθούν να υπάρχουν τα απαραίτητα είδη για την εκτέλεση καθημερινών λειτουργιών. 
Το πυρηνικό καταφύγιο από το οποίο θα ενεργοποιηθούν τα στρατεύματα της επιχείρησης Redfold, ονομάζεται «Pindar».
Βρίσκεται κάτω από το υπουργείο Άμυνας και χρησιμοποιείται μόνο σε περιόδους έκτακτης ανάγκης ή σε όλους τους πόλεμους.
Φαίνεται ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου θεωρεί σοβαρά ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία είναι πράγματι αρκετά σοβαρό για να θέσει σε εφαρμογή ένα τέτοιο σχέδιο.
Το ValueWalk ανέφερε τον Ιανουάριο του 2019 ότι ένα σενάριο χωρίς συμφωνία θα μπορούσε να παραλύσει την εναέρια κυκλοφορία στο Ηνωμένο Βασίλειο και αναμφίβολα θα επηρεάσει και άλλα μέσα μεταφοράς.
Η κινητοποίηση στρατευμάτων, η ευρεία προετοιμασία από τις κυβερνητικές υπηρεσίες και οι προειδοποιήσεις σχετικά με τις πολιτικές αναταραχές είναι όλα ενδείξεις ότι η αποχώρηση από την ΕΕ θα μπορούσε να αποβεί επιζήμια για τη βραχυπρόθεσμη υγεία του Ηνωμένου Βασιλείου.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης