Τελευταία Νέα
Διεθνή

UNESCO σε Erdogan: Μόνο με έγκρισή μας η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία

UNESCO σε Erdogan: Μόνο με έγκρισή μας η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία
Μόνο με έγκριση της UNESCO η αλλαγή καθεστώτος στην Αγία Σοφία
Μόνο με έγκριση της UNESCO μπορεί να αλλάξει το καθεστώς στην Αγία Σοφία, ανέφεραν πηγές της Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών σε ερώτηση του ειδησεογραφικού μέσου Sputniknews, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι για να διαθέτει ο ναός δωρεάν είσοδο στους τουρίστες, όπως και στο Μπλέ Τζαμί, θα μπορούσε να μετονομαστεί από μουσείο σε τέμενος.
«Αφού ετέθη σε εφαρμογή η Σύμβαση Προστασίας της Παγκόσμιας Κληρονομιάς, όλες οι αποφάσεις λαμβάνονται από την Επιτροπή Παγκόσμιας Κληρονομιάς.
Μια χώρα που έχει υπογράψει τη Σύμβαση, εάν λάβει απόφαση να αλλάξει την επωνυμία ενός μνημείου, οφείλει να θέσει την απόφαση προς έγκριση στην επιτροπή», απάντησε χαρακτηριστικά η UNESCO
Η ίδια πηγή, σύμφωνα με το Sputniknews, πρόσθεσε ότι σε περίπτωση σχετικού αιτήματος, η UNESCO θα προετοιμασθεί να συνέλθει η Επιτροπή, αλλά επ' ουδενί δεν δύναται να προβλέψει την απόφασή της.
Τα πολιτιστικά μνημεία και ιδιαίτερα οι Ναοί απασχολούν συχνά την κοινή γνώμη στην Τουρκία.
Όπως είναι γνωστό, ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα στις 28 Ιουνίου του 2013 είχε μετατραπεί και πάλι σε τέμενος.
Επίσης, την κοινή γνώμη απασχολεί τα τελευταία τέσσερα χρόνια και η Μονή Παναγίας Σουμελά όπου λόγω εργασιών ανακαίνισης έχουν ανασταλεί οι Λειτουργίες που πραγματοποιούσε τον Δεκαπενταύγουστο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθομομαίος.
Εκεί είχε εξαγγελθεί ότι οι εργασίες θα διαρκούσαν δύο χρόνια αλλά ο κίνδυνος κατολίσθησης ενός τεράστιου βράχου τις καθυστέρησε με αποτέλεσμα να μην πραγματοποιηθεί η Θεία Λειτουργία και το 2018.
Ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας δήλωσε ότι η Μονή θα ξεκινήσει να δέχεται επισκέπτες στις 18 Μαΐου του τρέχοντος έτους.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης