Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Θεαματικό κλείσιμο τριμήνου – Ξεχώρισαν τα ποιοτικά χαρτιά

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Θεαματικό κλείσιμο τριμήνου – Ξεχώρισαν τα ποιοτικά χαρτιά
ΑΓΟΡΑ: Κινήσεις ωραιοποίησης των αποτιμήσεων, βοήθησε και το καλό κλίμα στις αγορές του εξωτερικού, οπότε η αγορά με καλό τζίρο σχετικά, τα πήγε αρκετά καλά.

Μάλιστα κλείνει και ο Μάρτιος θετικός, άρα όλο το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, κάτι που έχει να παρατηρηθεί από το 2014. Εντυπωσιακό το ξεκίνημα της νέας χρονιάς.

Πολλοί λόγοι έχουν συμβάλει σε αυτό. Το θέμα τώρα είναι τι διαθέσεις έχουν οι ξένοι που πήγαν την αγορά από τις 600 μονάδες στις 720 και πλέον μονάδες.

ΑΓΟΡΑ (ΙΙ): Τα καλά αποτελέσματα και τα καλά μερίσματα συγκεκριμένων εταιρειών της υψηλής κεφαλαιοποίησης τράβηξαν τα βλέμματα των επενδυτών. Εντυπωσιακή η κίνησης της Aegean, καλή κίνηση από Μυτιληναίο, ενώ τραβήχτηκε υψηλότερα και η Ελλάκτωρ, ο ΟΛΠ και ο ΟΠΑΠ.

Με λίγα λόγια πολλά χαρτιά από την υψηλή κεφαλαιοποίηση τα πήγαν εξαιρετικά. Περιμένουμε τώρα από τις υπόλοιπες εταιρείες να δημοσιεύσουν αποτελέσματα, μία διαδικασία που θα «φάει» όλο τον Απρίλιο.

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Θεαματικοί οι αγοραστές στη Eurobank, την έκλεισαν στα 0,71 ευρώ και στο +3,12% που ήταν υψηλό ημέρας και φυσικά τρέχοντος έτους. Πολύ καλή και η Εθνική Τράπεζα, με κλείσιμο επίσης σε υψηλό ημέρας.

Πειραιώς και Alpha Bank μάλλον ακολούθησαν την κίνηση με άνοδο άνω του 1% αλλά χωρίς ιδιαίτερο ζήλο.

AEGEAN: Παραδοσιακά μετά τα αποτελέσματα κάνει κίνηση. Σήμερα ξεθάρρεψε καθώς κι τα αποτελέσματα ήταν καλά και η μερισματική απόδοση. Η συγκεκριμένη ίσως από τις υπόλοιπες εταιρείες του ΧΑ θα έχει τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση στην αποτύπωση υποχρεώσεων και περιουσιακών στοιχείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται από την εφαρμογή του προτύπου 16.

Το πρότυπο αυτό θα αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019 και ουσιαστικά θα δίνει καλύτερη εικόνα για τα leasing των εταιρειών, από την υπάρχουσα που αποτύπωνε τις πληρωμές μόνο. Θα έχουμε αναλυτικό θέμα σύντομα.

ΚΑΝΑΚΗΣ: Μεγάλη εξαγορά, αφού η Νορβηγική εταιρεία είναι αρκετά μεγάλη. Το τίμημα το βρίσκουμε λογικό σε πρώτη ανάγνωση και βάση της καθαρής θέσης, της κερδοφορίας και της σύγκρισης.

Τώρα βέβαια λίγοι ξέρουν τις προοπτικές και την πραγματική αξία. Τώρα αυτά τα discount που βάζουν οι εκτιμητές ότι πρέπει να είναι χαμηλότεροι οι δείκτες γιατί είναι μικρή σε κεφαλαιοποίηση έναντι των ομοειδών δεν την καταλαβαίνουμε. Άμα ήθελε ο αγοραστής να έπαιρνε μεγαλύτερη εταιρεία.

Δεν είναι πάντως κακό το τίμημα και τώρα όλα αυτά λίγη σημασία έχουν γιατί η διασπορά ήταν μικρή και σε λίγες ώρες μάζεψε το ποσοστό που ήθελε. Ο όγκος στη μετοχή ήταν σημαντικά μεγαλύτερος.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Φοβερό μάζεμα έπεσε την τελευταία ώρα, για τους γνωστούς λόγους. Η μετοχή έκλεισε στα 2 ευρώ με άνοδο 9,29% όγκο 29 χιλ. τεμάχια και τους αγοραστές να ζητάνε 12 χιλ. τεμάχια.

Η αποτίμηση στα 81 εκατ. ευρώ. Εξακολουθούμε να πιστεύουμε πως αυτή η αποτίμηση είναι εξαιρετικά χαμηλότερη της πραγματικής αξίας του συγκροτήματος, παρά το γεγονός ότι η άνοδος από τότε που αρχίσαμε να την παρακολουθούμε και να κάνουμε συγκρίσεις με άλλα ξενοδοχεία που πουλήθηκαν έχει ενισχυθεί άνω του 100%.

ΕΛΛΑΚΤΩΡ: Εντυπωσιακή και εδώ η κίνηση της μετοχής με το κλείσιμο να είναι στα 1,62 ευρώ και τον όγκο να ξεπερνά για λίγα κομμάτια τις 400 χιλ. τεμάχια.

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ: Συνεχίζει ακάθεκτο. Η δίκαιη τιμή που είχαμε προσπαθήσει να βγάλουμε βάσει συγκριτικών αποτιμήσεων και εξαγορών στον κλάδο, νομίζουμε πως έχει επιτευχθεί.

Το discount έχει μηδενίσει και εδώ μένει να φανεί αν υπάρχει κάτι άλλο που να δικαιολογεί περαιτέρω άνοδο. Περιμένουμε τα αποτελέσματα, αλλά πλέον θεωρούμε πως η αποτίμηση είναι γεμάτη.

GRIVALIA: Για να πούμε και μία αλήθεια, σιγά μην πήγαινε η μετοχή στα 10,76 ευρώ αν δεν υπήρχε η συγχώνευση με τη Eurobank. Φανταστείτε που θα ήταν αν έτρεχαν οι τράπεζες και δεν υπήρχε συμφωνία. Επομένως οι μέτοχοι να μη διαμαρτύρονται. Χρυσοπληρώθηκαν.

ΙΑΣΩ: Μπορεί να μην έχουμε ακόμα δημόσια πρόταση αλλά η μετοχή δεν υποχωρεί και κοιτάζει πλέον από πιο κοντά τα 1,50 ευρώ. Η αγορά σπάνια κάνει λάθος. Θέμα χρόνου είναι και εδώ επομένως.

Ξαναλέμε πως για εμάς το θέμα είναι αν το τίμημα θα ικανοποιήσει τους κατόχους μετοχών ώστε να δώσουν τις μετοχές τους ή θα υπάρξει κάποια κίνηση μετόχων μειοψηφίας.

ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ: Η ρευστότητα πρέπει να πηγαίνει σε καλά χαρτιά. Φεύγει για παράδειγμα από ένα καλό χαρτί όπως η Κανάκης, ας βρουν οι πωλητές ένα καλό χαρτί μικρομεσαίο να αγοράσουν. Υπάρχουν πολλά.

Η απόφαση βέβαια είναι δικιά τους καθαρά. Αν θέλουν να μπλέξουν με τα γνωστά χαρτιά που έφαγαν τα λεφτά χιλιάδων επενδυτών, ας το κάνουν.

CENTRIC: Στα 0,1650 ευρώ με άνοδο 0,92% και με τους πωλητές να «τραβάνε χειρόφρενο». Πληθαίνουν οι φήμες που κάνουν λόγο για επιστροφή κεφαλαίου λόγω των χρημάτων που θα λάβει.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης