Τελευταία Νέα
Οικονομία

Τα «δώρα» των θεσμών στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για την α' κατοικία - Εκταμίευση δόσης και ακύρωση της επίσκεψης των επικεφαλής στην Ελλάδα

tags :
Τα «δώρα» των θεσμών στις υποχωρήσεις της κυβέρνησης για την α' κατοικία - Εκταμίευση δόσης και ακύρωση της επίσκεψης των επικεφαλής στην Ελλάδα
Εκταμίευση δόσης και ακύρωση της επίσκεψης των επικεφαλής στην Ελλάδα
Με δύο «δώρα» αντάμειψαν οι ευρωπαίοι την ελληνική κυβέρνηση για τις μεγάλες υποχωρήσεις που έκανε στις διαπραγματεύσεις για το διάδοχο νόμο Κατσέλη.
Το πρώτο είναι στο Eurogroup της 5ης Απριλίου θα δοθεί το «πράσινο» φως για την εκταμίευση των 970 εκατ. ευρώ από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA’s) δίνοντας έτσι τέλος στα σενάρια για αναβολή της δόσης που είχαν αρχίσει να κυκλοφορούν τα τελευταία 24ωρα.
Τα λεφτά από τα ANFA’s θα «ξεκλειδώσει» η θετική έκθεση για την Ελλάδα που ετοιμάζουν οι θεσμοί και θα διαβιβαστεί στην υπουργική σύνοδο της 5ης Απριλίου, η οποία θα επιβεβαιώνει ότι οι διατάξεις που ψηφίστηκαν χθες στη Βουλή για την προστασία της πρώτης κατοικίας καλύπτουν τις απαιτήσεις των Ευρωπαίων και ότι η δεύτερη μεταμνημονιακή αξιολόγηση ολοκληρώθηκε επιτυχώς.
Το δεύτερο που είναι ακόμη πιο ενδεικτικό της καλής διάθεσης των εταίρων, είναι ότι τη Δευτέρα θα έρθουν στην Αθήνα μόνο τα τεχνικά κλιμάκια, τα οποία θα ξεκινήσουν σε χαμηλούς τόνους τις διαπραγματεύσεις για την 3η αξιολόγηση, και όχι οι επικεφαλής των θεσμών, όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο.  
Οι τελευταίοι θα έρθουν αρχές Μαΐου στην χώρα μας.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν συμφωνηθεί με τους θεσμούς όλα τα θέματα που αφορούν τον διάδοχο νόμο Κατσέλη ακόμη και γι’ αυτά που είχαν διατυπωθεί ενστάσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).
Οι συζητήσεις σχετικά με τις υπουργικές αποφάσεις που πρέπει να εκδοθούν, για να τεθεί σε εφαρμογή το νέο σχήμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, αναμένεται να διεξαχθούν κυρίως μέσω τηλεδιασκέψεων.
Έτσι, από το «όλα είναι ακόμα ρευστά» αξιωματούχου της ευρωζώνης την Πέμπτη το μεσημέρι, το βράδυ της Παρασκευής περάσαμε στο «όλα καλά», σύμφωνα με ελληνικές πηγές, καθώς η κυβέρνηση έκανε σημαντικές υποχωρήσεις αποφεύγοντας τη σύγκρουση με τους δανειστές, τη στιγμή μάλιστα που σχεδιάζει νέα έκδοση 3ετούς ομολόγου με επιτόκιο που δεν θα ξεπεράσει το 2%.
Αναλυτικότερα οι υποχωρήσεις  της ελληνικής πλευράς στην ά κατοικία είναι:

1. Με «νομοτεχνική βελτίωση» της τελευταίας στιγμής από τα 130.000 ευρώ ψαλιδίστηκε στα 100.000 ευρώ το ανώτατο όριο οφειλών για τα επιχειρηματικά δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας.
2. Τέθηκε χαμηλότερο όριο αντικειμενικής αξίας της πρώτης κατοικίας για τα επαγγελματικά δάνεια, σε σύγκριση με τις υπόλοιπες κατηγορίες δανείων: 175.000 ευρώ, έναντι 250.000 ευρώ.
3. Επήλθε δραστική μείωση του ορίου καταθέσεων στις 15.000 ευρώ, έναντι πρόβλεψης για 65.000 ευρώ στο αρχικό σχέδιο που είχε συμφωνηθεί με τις τράπεζες.

Μάριος Χριστοδούλου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης