Τελευταία Νέα
Οικονομία

Δικαστική απόφαση – «σταθμός» επιστρέφει τα αναδρομικά όλων των συντάξεων - Ακυρώνει ενστάσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ

Δικαστική απόφαση – «σταθμός» επιστρέφει τα αναδρομικά όλων των συντάξεων - Ακυρώνει ενστάσεις Δημοσίου και ΕΦΚΑ
Το Εφετείο απέρριψε όλες τις αιτιάσεις του ΕΦΚΑ και έκρινε ότι οι μειώσεις στις συντάξεις είναι παράνομες
Απόφαση εξαιρετικής σημασίας για τα αναδρομικά των συντάξεων εξέδωσε το Εφετείο Αθηνών, ανοίγοντας τον δρόμο για να επιστραφούν οι μειώσεις των νόμων 4051 και 4093 σε περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχους που διεκδικούν επιστροφές.
Η απόφαση με αριθμό 647/2019 εξεδόθη από το διοικητικό εφετείο της Αθήνας στις 20 Φεβρουαρίου 2019 και είναι η πρώτη, μετά τις χιλιάδες αγωγές συνταξιούχων.
Ουσιαστικά δικαιώνει οριστικά και αμετάκλητα και σε δεύτερο βαθμό συνταξιούχο του ταμείου νομικών με αναδρομικά δύο ετών (Ιούλιος 2015-Ιούνιος 2017) και δικαιούται και επιστροφή των μειώσεων του 2018, όπως αναφέρει σε αποκλειστικό του δημοσίευμα ο «Ελεύθερος Τύπος».
Το ποσό που παίρνει ο εν λόγω συνταξιούχος είναι 3.070 ευρώ συν τόκους και επιπλέον 500 ευρώ ως ηθική αποζημίωση, δηλαδή 3.570 ευρώ συν τόκους.
Ο ΕΦΚΑ άσκησε έφεση τον Οκτώβριο του 2018 η οποία εκδικάστηκε στις 10 Ιανουαρίου 2019 στο 9ο Μονομελές Διοικητικό Εφετείο Αθηνών.
Το Εφετείο ωστόσο απέρριψε όλες τις αιτιάσεις του ΕΦΚΑ και έκρινε ότι, οι εν λόγω μειώσεις είναι παράνομες εφόσον κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις 2287-2290 του Ιουνίου του 2015 και από τότε θα έπρεπε να σταματήσουν να επιβάλλονται.
Πρόκειται για την πρώτη δικαστική απόφαση,  που δικαιώνει οριστικά συνταξιούχο στερώντας κάθε περιθώριο ελιγμών στον ΕΦΚΑ.
Η απόφαση αυτή «δείχνει» τον δρόμο για διεκδικήσεις όσων συνταξιούχων σκοπεύουν να προβούν σε αγωγές, καθώς ένα από τα πιο κρίσιμα σημεία της απόφασης είναι πως αναγνωρίζεται πλήρως ότι τα αναδρομικά υπερβαίνουν το διάστημα εφαρμογής του νόμου Κατρούγκαλου, που αποτελούσε «γκρίζα ζώνη» έως τώρα.
 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης