Τελευταία Νέα
Speculator

Τρίμηνο ράλι στο ΧΑ, το καλύτερο από το 2014 – Η υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών και οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν

Τρίμηνο ράλι στο ΧΑ, το καλύτερο από το 2014 – Η υπεραπόδοση έναντι των ευρωπαϊκών και οι μετοχές που πρωταγωνίστησαν
Νέα προσπάθεια για δημιουργία νέων υψηλών έτους περιμένουν οι αναλυτές την εβδομάδα που ξεκινάει με αρωγό την ειδησεογραφία
Ισχυρή απόδοση ανώτερη των ευρωπαϊκών αγορών κατέγραψε το ελληνικό χρηματιστήριο στο πρώτο τρίμηνο του 2019.
Πρόκειται για επίδοση που σύμφωνα με τη Beta ΑΧΕΠΕΥ έχει να καταγραφθεί από το 2014.
Η κατάθεση της τροπολογίας για το νέο νόμο Κατσέλη και τα ικανοποιητικά αποτελέσματα χρήσης των εισηγμένων έδωσαν νέα ανοδική κίνηση κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο το πρώτο τρίμηνο.
Η Beta σημειώνει πως «χωρίς υπερβολή μετά από μια Οδύσσεια πολλών ετών οι τράπεζες μπαίνουν στο τελικό στάδιο της εξυγίανσης των μη ενήμερων ανοιγμάτων τους έχοντας εξοφλήσει πλήρως τον ELA, μειώσει το οργανικό κόστος και έχοντας ικανοποιήσει τις απαιτήσεις του SSM σε ότι αφορά την προοδευτική μείωση των NPEs.
Το εγχείρημα φαίνεται να προσελκύει ενδιαφέρον το οποίο πατάει και στην ανάκαμψη του ΑΕΠ με παράπλευρες αναγνώσεις στην ζήτηση και τις τιμές των ακινήτων.
Η χορήγηση των πρώτων δανείων μετά από καιρό όπως επικοινωνήθηκε στις πρόσφατες τηλεδιασκέψεις είναι μια ένδειξη επιστροφής στην παραδοσιακή τραπεζική η οποία είχε και το σχετικό άκουσμα στο ταμπλό».
Ο γενικός δείκτης από την αρχή του έτους έχει καταγράψει άνοδο 17,62%, ο δείκτης FTSE 25 έχει ενισχυθεί κατά 16,85 και ο τραπεζικός κατά 25,61%.
Στο ίδιο χρονικό διάστημα ο DAX έχει άνοδο 9%, ο MSCI EM 9,3%, ο Stoxx 600 12% και ο MSCI World 11,2%.
Από την αρχή του έτους τη μεγαλύτερη άνοδο έχει καταγράψει η Αλουμύλ, λόγω των σεναρίων για επιστροφή στην κερδοφορία.
Η μετοχή έχει ενισχυθεί 143%, ενώ του Ιατρικού Αθηνών λόγω των εξελίξεων στον κλάδο σημειώνει άνοδο 74%.
Η Τράπεζα Αττικής έχει άνοδο 73,9% και η Profile 71,4$.
Η Σελόντα ενισχύεται 64%, η Revoil 60%, η Mermeren λόγω των κορυφαίων αποτελεσμάτων και του υψηλού μερίσματος 53%, η Ιντρακόμ 45%, η Ελινόιλ 45% όσο και η Τράπεζα Πειραιώς.
Άνω του 40% ενισχύεται η Ξυλεμπορία, η Μουζάκης και η Εθνική Τράπεζα με 41,5%.
Η Centric έχει άνοδο 35,8%, η Κέκροψ 35%, η Ιντρακόμ Κατασκευές 33,7%, η ΕΛΤΕΧ Άνεμος 33%, η Τεχνική Ολυμπιακή 32,5%, η Eurobank 31,5%, η Ελλάκτωρ 30,2%, η ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ 30%, η Grivalia 28,7%, η Viohalco 28,5%, ο ΟΤΕ 25,4%, η Μυτιληναίος 23,6%, η Fourlis 23,2%, ο ΟΠΑΠ 21,1% και η ΔΕΗ 20%.
Από τις τραπεζικές μετοχές μόνο η Alpha Bank έχει απόδοση χαμηλότερη της αγοράς (12,2%).
Στην πλειονότητά τους οι μετοχές που έχουν αποδόσεις ανώτερες από αυτές της αγοράς, ή ανακοίνωσαν ικανοποιητικά αποτελέσματα ή το μέρισμά τους ήταν ανώτερο των εκτιμήσεων, ή συνδέονται με συγχωνεύσεις όπως η Grivalia και η Άνεμος και λόγω της σχέσης ανταλλαγής ακολουθούν την άνοδο των μετοχών με τις οποίες θα συγχωνευτούν.
Την εβδομάδα που ξεκινάει, η αγορά αναμένεται να δοκιμάσει εκ νέου την περιοχή των φετινών υψηλών έχοντας καλύτερες προϋποθέσεις από πλευράς νέων, σύμφωνα με τη Beta.
Ζητούμενο παραμένει ο τζίρος ο οποίος έχει σταθεροποιηθεί σε επίπεδο μήνα στα 56 εκατ. ευρώ γεγονός που έχει συμβάλει στην σταθεροποίηση της Αγοράς και την διάχυση του
ενδιαφέροντος πέρα από το παραδοσιακό τμήμα των δεικτοβαρών μετοχών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης