Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοντά σε νέα υψηλά έτους ο Γ.Δ., ποιες μετοχές ξεχωρίζουν

tags :
Λίγο μετά το άνοιγμα του ΧΑ – Κοντά σε νέα υψηλά έτους ο Γ.Δ., ποιες μετοχές ξεχωρίζουν
ΑΓΟΡΑ: Με σημαντική άνοδο το ξεκίνημα της συνεδρίασης και το γενικό δείκτη να κινείται γρήγορα προς τις 730 μονάδες. Νέα υψηλά έτους περιμένουν οι αναλυτές. Οι τράπεζες είναι στο επίκεντρο.

Ξένες επιχειρήσεις αγοράζουν ελληνικές και αυτό δείχνει πως υπάρχουν στο ΧΑ εταιρείες που έχουν αξία. ΙΑΣΩ και Κανάκης, οι τελευταίες ενώ ασκήθηκε και η option στην Πανγαία.

Τα θεμελιώδη είναι στο επίκεντρο και αυτό δείχνει τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζουν οι επενδυτές το ΧΑ. Επιτέλους, τέλος στα σενάρια, στις φήμες, στο αν γίνει αυτό θα γίνει το άλλο κτλ. Έχεις αξία; Θα κερδίσεις αποτίμησης. Αυτό θέλουμε και εμείς!

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Ο νέος νόμος Κατσέλη, οι βελτιώσεις που έγιναν, τα όσα ειπώθηκαν στις τηλεδιασκέψεις των τραπεζών και άλλα δίνουν νέα ώθηση στις μετοχές του κλάδου.

Η Πειραιώς ενισχύεται άνω του 6% ενώ σημαντική είναι και η άνοδος των άλλων μετοχών. Η Eurobank έσπασε τα 0,70 ευρώ την Παρασκευή και συνεχίζει ανοδικά με επόμενο στόχο, σύμφωνα με τεχνικούς αναλυτές τα 0,77 ευρώ.

ΙΑΣΩ: Με p/bv 1,47 φορές η δημόσια πρόταση για το ΙΑΣΩ την ώρα που το Υγεία εξαγοράστηκε με p/bv 2,2 φορές και η σχέση ξένων/ιδίων κεφαλαίων του ΙΑΣΩ ήταν σημαντικά καλύτερη.

Στο εξάμηνο η καθαρή θέση του ΙΑΣΩ ήταν 124,6 εκατ. ευρώ, οι συνολικές υποχρεώσεις στα 147,8 εκατ. ευρώ σημαντικά μειωμένες έναντι του προηγούμενου εξαμήνου λόγω πώλησης ΙΑΣΩ General.

Υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 7,5 εκατ. ευρώ ενώ τα καθαρά κέρδη ήταν στα 12 εκατ. ευρώ, αλλά είχαν έκτακτα. Σημειώνεται πως το Υγεία είχε τον υψηλότερο τζίρο αλλά αν εξαιρεθούν τα έκτακτα κέρδη του ΙΑΣΩ και το δεύτερο εξάμηνο έχει πάει καλά και για τις δύο εισηγμένες, τότε το ΙΑΣΩ έχει περισσότερες πιθανότητες να έχει ελκυστικότερο p/e.

ΙΑΣΩ (ΙΙ): Η προσφορά πάντως που κατέθεσε η Oaktree έχει κάποιες αιρέσεις αναφορικά με τα ποσοστά που θα συγκεντρωθούν. Ήδη έχει συμφωνήσει με το 35% των μετόχων.

Θα μπορούσαμε να πούμε πως με βάση τα τιμήματα που έχουν δοθεί σε Υγεία αλλά και άλλες εταιρείες, ίσως του ΙΑΣΩ να είναι χαμηλό και θα μπορούσε να δει καλύτερα επίπεδα τιμών.

Πρέπει να πούμε επίσης πως επιβεβαιώθηκε πλήρως το ρεπορτάζ των συναδέλφων του Bankingnews αναφορικά με την πρόταση και το τίμημα. 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Οι αναλυτές τα κρίνουν θετικά, τα περισσότερα που έχουν ανακοινωθεί. Μπήκαμε στον Απρίλιο και φυσικά στο τέλος του μήνα θα βγουν τα περισσότερα. Στην αρχή ανακοινώνουν οι καλοί.

ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ: Δεν μας άρεσαν τα αποτελέσματα, η καθαρή θέση είναι κοντά στο μηδέν και περιμένει ακόμα την άδεια για τη μονάδα βιοαερίου η οποία σύμφωνα με την εκτίμηση της διοίκησης θα δίνει κέρδη 2 εκατ. ευρώ σε κάθε χρήση.

Βρίσκεται σε φάση εξυγίανσης, χρειάζεται ενίσχυση ταμειακών ροών ή αύξηση κεφαλαίου προκειμένου να μειώσει υποχρεώσεις και να ενισχύσει την καθαρή θέση.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Ακούγονται πολλά, γράφονται περισσότερα. Η στήλη είχε πει εδώ και μήνες και με σχετικά δημοσιεύματα πως το ξενοδοχείο έχει αξία. Βέβαια χρειάζεται κεφάλαια και μεγάλο όνομα στο χώρο του τουρισμού για να αναδειχθεί και να δώσει αξία.

Δεν γινόταν όμως η μετοχή να ήταν στο 1 ευρώ και κάτω, την ώρα που έβγαιναν στο σφυρί μικρότερες μονάδες και το τίμημα ήταν πάνω από την αποτίμηση της ΟΛΥΜΠ. Σήμερα ξεκίνησε με νέα άνοδο 3% και την τιμή στα 2,06 ευρώ.

Πρέπει να φύγει η μετοχή από τα πρόσφατα υψηλά και να γράψει αποτίμηση πάνω από 100 εκατ. ευρώ για να αρχίσουμε να συζητάμε άλλα θέματα. Περιμένουμε και κάποια επίσημη ανακοίνωση γιατί ακούγονται δυνατά ονόματα ως υποψήφιοι αλλά και να μας πουν επίσημα αν θα πουληθεί ή αν θα μπει συνέταιρος.

ΕΛΤΟΝ: Τα θεμελιώδη είναι ισχυρά, πρόσφατα κάναμε και μία σύγκριση με μία άλλη εισηγμένη του κλάδου των χημικών και δεν υπάρχει ουσιαστικά σύγκριση. Χάος η διαφορά, αλλά στο ταμπλό η Έλτον υστερεί.

Στα 1,52 ευρώ με άνοδο 2,01% όγκο κάτω από 4 χιλ. τεμάχια και αποτίμηση 40,6 εκατ. ευρώ.

ΑΔΜΗΕ: Στο πρώτο τρίμηνο έχει υστερήσει. Η αγορά έχει κάνει ράλι και αυτή κοιτάζει αδιάφορα, ενώ είναι εξαιρετικά φθηνή. Στα 409 εκατ. ευρώ η αποτίμηση και στα 1,7660 ευρώ η τιμή της μετοχής.

CENTRIC: Περιμένουμε και εδώ ενημέρωση για τα λεφτά που είναι να εισπράξει. Μας κάνει εντύπωση που η εταιρεία αγόραζε ίδιες μετοχές στα 0,90 ευρώ και στα 0,15-0,16 δεν αγοράζει ενώ έχει λεφτά στο ταμείο.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης