Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Σταθάκης: Τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια με τη Βόρεια Μακεδονία – Ιστορική η επίσκεψη Τσίπρα

Σταθάκης: Τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια με τη Βόρεια Μακεδονία – Ιστορική η επίσκεψη Τσίπρα
Η Συμφωνία των Πρεσπών δικαιώνει τις πάγιες διπλωματικές θέσεις της Ελλάδας λέει ο κ.Σταθάκης
Στην αυριανή επίσκεψη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στη Βόρεια Μακεδονία, την πρώτη επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στη γειτονική χώρα, αναφέρθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, ο οποίος υποστήριξε ότι η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη και ότι περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τρία μεγάλα επενδυτικά σχέδια, καθοριστικά για τον ενεργειακό τομέα Ελλάδας και Β. Μακεδονίας.
«Η ατζέντα είναι πολύ μεγάλη.
Υπάρχουν τρία πολύ μεγάλα ενεργειακά έργα.
Συγκεκριμένα, η ενίσχυση της ηλεκτρικής διασύνδεσης ανάμεσα στις δύο χώρες, που θα ενοποιήσει μελλοντικά τις αγορές ενέργειας, η κατασκευή ενός νέου αγωγού φυσικού αερίου, που θα συμπληρώσει το δίκτυο αγωγών φυσικού αερίου, το οποίο αναπτύσσεται στα Βαλκάνια και θα αναπτυχθεί τα επόμενα χρόνια σε Ελλάδα-Βουλγαρία, Βουλγαρία-Σερβία κ.ο.κ. -άρα η διασύνδεση ανάμεσα στη Θεσσαλονίκη και τα Σκόπια θα δώσει νέα μεγάλη ώθηση στη λειτουργία του φυσικού αερίου στην περιοχή- και φυσικά η επαναλειτουργία του υπάρχοντος αγωγού πετρελαίου, από τη Θεσσαλονίκη προς τα Σκόπια, επιλύοντας παλιά προβλήματα, που υπήρχαν στην παλιά σύμβαση με ένα πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης» είπε μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 Fm» ο κ.Σταθάκης.
Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού, ο κ.Σταθάκης έκανε λόγο για ιστορική επίσκεψη διότι, όπως είπε, «αποκαθίσταται η σχέση με τους γείτονες και ταυτόχρονα ο χαρακτήρας της επίσκεψης είναι να αποτυπωθούν οι δυνατότητες - άμεσα και μεσοπρόθεσμα- των οικονομικών σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες».
Ερωτηθείς σχετικά με τα εμπορικά σήματα, ο κ.Σταθάκης είπε ότι η ελληνική πλευρά διαθέτει δύο ισχυρά χαρτιά.
«Πρώτον, την κατοχύρωση σε ευρωπαϊκό επίπεδο όλων των προϊόντων προέλευσης και δεύτερον την αποσαφηνισμένη πλέον -κερδισμένη από τη συμφωνία- εμπορική διάσταση, που λέει ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας πρέπει να έχουν διακριτό σήμα ότι είναι προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας, άρα δεν θίγει καθόλου, ίσα-ίσα που κατοχυρώνει τα παραδοσιακά μακεδονικά σήματα της Ελλάδας» τόνισε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος αναφέρθηκε και στην κριτική που ασκεί η ΝΔ για τη Συμφωνία των Πρεσπών.
«Η καλλιέργεια καταστροφολογικών και φοβικών συνδρόμων δεν είναι ό,τι καλύτερο.
Η συμφωνία δικαιώνει τις πάγιες διπλωματικές θέσεις της χώρας: Συνθέτη ονομασία, απαλλαγή του αρχαίου ελληνικού κόσμου από οποιαδήποτε συσχέτιση με τη Βόρεια Μακεδονία και αλλαγή του Συντάγματος, για να μην υπάρχει η παραμικρή υπόνοια ότι υπάρχουν μειονότητες εκτός συνόρων της, άρα, αλυτρωτισμός.
Και τα τρία ικανοποιήθηκαν - αυτά ήταν τα πάγια αιτήματα της ελληνικής διπλωματίας- και δεύτερον η διεθνής κοινότητα είναι απόλυτα εναρμονισμένη με αυτή τη συμφωνία.
Συνεπώς για μία σημαντική επιτυχία, που παγιώνει τις διπλωματικές μας θέσεις και ταυτόχρονα έχει τόσο μεγάλη αποδοχή από τη διεθνή κοινότητα, νομίζω ότι είναι παράδοξο η ΝΔ να επιμένει σε μία παράταση ενός προβλήματος χωρίς κανένα περιεχόμενο.
Νομίζω ότι τα οικονομικά, πολιτιστικά και πολιτικά οφέλη θα είναι τεράστια και θα φανούν και πολύ σύντομα» υπογράμμισε ο κ.Σταθάκης, ο οποίος δήλωσε ότι στις 9/4 θα υπογραφούν οι συμβάσεις παραχώρησης των περιοχών του Ιονίου και του Κυπαρισσιακού Κόλπου για έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.
Σχετικά με τις διακρατικές συνεργασίες στον τομέα των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ.Σταθάκης είπε ότι «συνεργαζόμαστε πολύ στενά και με το Ισραήλ και με την Κύπρο».
«Ο στόχος μας είναι -εφόσον μπαίνει στον χάρτη της παραγωγής υδρογονανθράκων η Ανατολική Μεσόγειος- να κάνουμε δύο πράγματα:
Πρώτον δουλεύουμε από κοινού πάνω στο πώς θα μεταφερθεί αυτό το αέριο στην Ευρώπη, που θα είναι και η κύρια αγορά.
Αυτό είναι το πρόγραμμα του EastMed, ενός μεγάλου υποθαλάσσιου αγωγού, που θα παίρνει όλο το αέριο από αυτές τις χώρες προς την Ευρώπη, σε συνεργασία με την Ιταλία.
Το δεύτερο που έχουμε κάνει είναι ότι ιδρύσαμε με πρωτοβουλία της Αιγύπτου το Gas Forum πριν από έναν μήνα, στο οποίο μετέχουν η Ιταλία, η Ελλάδα, η Κύπρος, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, η Παλαιστινιακή Αρχή και η Ιορδανία.
Αυτό είναι ένας χώρος διαλόγου και συντονισμού όλων των ενεργειών μας, όλων των χωρών αυτών, προκειμένου να υπάρξουν συνέργειες και κοινές πρωτοβουλίες.
Με αυτά τα δύο δεδομένα νομίζω ότι έχει προχωρήσει αρκετά η συνεργασία στην ευρύτερη πλέον περιοχή και τα σχέδια αυτά δίνουν τη δυνατότητα πλέον στις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτό το δυναμικό, με ασφαλή αγορά την Ευρώπη» είπε ο κ.Σταθάκης.
Ερωτηθείς για τις εκλογές ο κ.Σταθάκης είπε ότι είναι εύλογο να διατηρούμε επιφυλάξεις για τα δημοσκοπικά.
«Τον Σεπτέμβριο του 2015 οι εκλογές ήταν υποτίθεται οριακές και κέρδισε ο ΣΥΡΙΖΑ με επτά μονάδες.
Κάθε μία από τις εκλογικές μάχες διατηρεί μια σχετική αυτονομία.
Προφανώς οι αυτοδιοικητικές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, θα αποτυπωθούν, νομίζω ότι θα κριθεί και η δυναμική που εμφανίζουν οι διάφοροι περιφερειακοί και δημοτικοί σχεδιασμοί. Οι ευρωεκλογές, με βάση τη συγκυρία σήμερα και την ορατή σύγκρουση στην Ευρώπη δύο διακριτών στρατηγικών, θα έχουν ένα έντονο ευρωπαϊκό χαρακτήρα και αυτό θα επιδιώξει και ο ΣΥΡΙΖΑ με τη στρατηγική που κατέρχεται, η οποία αφορά τη μεγαλύτερη δυνατή συσπείρωση ενός προοδευτικού μετώπου» υποστήριξε ο κ.Σταθάκης, τονίζοντας ότι «είμαστε σταθερά προσανατολισμένοι στην ιδέα του Οκτωβρίου».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης