Τελευταία Νέα
Το Παρασκήνιο της Αγοράς

Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κυριάρχησαν οι τράπεζες οδηγώντας σε νέα υψηλά έτους την αγορά

tags :
Λίγο μετά το κλείσιμο του ΧΑ – Κυριάρχησαν οι τράπεζες οδηγώντας σε νέα υψηλά έτους την αγορά
ΑΓΟΡΑ: Τέτοιες συνεδριάσεις μας δίνουν χρόνια ζωής. Εξαιρετικές οι τράπεζες, καλός ο τζίρος με μεταβλητότητα η κίνηση, νέα υψηλά και ό,τι άλλο θέλει κάποιος. 

Βέβαια στις μικρότερες κεφαλαιοποιήσεις το ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο, αλλά αυτό συμβαίνει όταν οι τράπεζες κάνουν μεγάλη κίνηση. 

Νέα υψηλά ενδοσυνεδριακά κατέγραψε η αγορά και έχει ουσιαστικά πληρώσει τους στόχους που έχουν δώσει οι τεχνικοί αναλυτές. Λίγο πάνω, λίγο κάτω μικρή σημασία έχει. Στον τραπεζικό δείκτη είναι τώρα το ενδιαφέρον. 

ΤΡΑΠΕΖΕΣ: Έγραψε ο δείκτης υψηλό στις 608,61 μονάδες και μετά έκανε μία πολύ καλή διόρθωση από τα υψηλά του. Οι 605 μονάδες θεωρούνται κρίσιμες, γιατί ανοδική διάσπαση αλλάζει πλέον την τάση και μπορεί να φέρει μακροχρόνια άνοδο.

Βέβαια, μέχρι σήμερα τα κέρδη είναι τρομερά και η ειδησεογραφία τα έχει υποστηρίξει, αλλά δεν ξέρουμε αν είναι αρκετά για να δούμε συνέχιση του ράλι και στο δεύτερο τρίμηνο του 2019. 

Ο δείκτης έκλεισε στις 595,19 μονάδες με άνοδο 7,79%. Η Πειραιώς είχε άνοδο 16,2%, η Εθνική 12,5%, η Alpha Bank 7,62% και η Eurobank τη μικρότερη κατά 2,54%. 

IBG ΑΧΕΠΕΥ: Εξαιρετική δουλειά από τους αναλυτές της χρηματιστηριακής. Η έκθεση για τη στρατηγική του 2019, είναι τρομερή. Τέτοιες να έχεις να διαβάζεις και να μην τις αφήνεις. 

Μπράβο σε όλους. Μας άρεσαν οι συγκρίσεις για παράδειγμα των τραπεζών με τις ομοειδείς του εξωτερικού σε όρους p/bv και αποδοτικότητας ιδίων κεφαλαίων, η σύγκριση του δείκτη εταιρικής αξίας προς EBITDA σήμερα έναντι του Μαρτίου 2014 όταν η απόδοση του δεκαετούς ήταν στο 6,5%, του δείκτη καθαρού χρέους προς EBITDA σήμερα σε σύγκριση με το 2012 κ.α.

Βγαίνουν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα και δείχνει φυσικά πως κάποιες μετοχές σήμερα είναι εξαιρετικά φθηνές έναντι του 2012 ή του 2014. ΕΥΔΑΠ, Fourlis, Μυτιληναίος, Motor Oil, ΕΛΠΕ, ΟΤΕ, Jumbo και άλλες έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά μέσα στην κρίση. 

AEGEAN: Σύμφωνα με την τηλεδιάσκεψη για το 2019 οι επενδυτικές δαπάνες θα είναι μικρότερες αφού για παράδειγμα η προκαταβολή φόρου για την επόμενη χρήση θα είναι μικρότερη έναντι του 2018, αλλά και οι πληρωμές για τις παραγγελίες αεροσκαφών θα είναι 13 εκατ. ευρώ από 47 εκατ. ευρώ. 

Επομένως η εταιρεία περιμένει καλύτερες ταμειακές ροές φέτος. Η εταιρεία θα συνεχίσει να δίνει μέρισμα το 60% των κερδών της εφόσον αυτά είναι στα επίπεδα που είναι σήμερα. Επίσης αντισταθμίζει το 60% των αναγκών της σε δολάρια και το 75% των αναγκών σε καύσιμα. 

ΕΧΑΕ: Όσο διατηρείται το καλό κλίμα, αυξάνεται η αποτίμηση του ΧΑ και ο τζίρος, τόσο η μετοχή αυτή ωφελείται. Στο +4,90% και στα 4,50 ευρώ. Στην αποτίμηση των 271 εκατ. ευρώ βέβαια παίζει με υψηλό p/e ακόμα και τα εκτιμώμενα κέρδη του 2020. 

ΔΕΗ: Με άνοδο κοντά στο 5% διατηρεί την καλή χρηματιστηριακή συμπεριφορά και δύσκολα υποχωρεί. 

LAMDA: Νέα προσπάθεια να ακολουθήσει την αγορά και να αποδόσεις το ίδιο ή και λίγο καλύτερα όπως έχουν κάνει πολλές μετοχές. Στα 6,60 ευρώ και στο +2,96% με όγκο 165 χιλ. τεμάχια και τους πωλητές να θέλουν να δώσουν στην τιμή κλεισίματος που ήταν και υψηλό ημέρας 20 χιλ. τεμάχια. 

ΜΟΤΟΔΥΝΑΜΙΚΗ: Άνοδος 10,59% και κλείσιμο στα 0,94 ευρώ. Περιμένουμε νεότερα για την αύξηση κεφαλαίου που έχει εγκριθεί από τη γενική συνέλευση αλλά δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, καθώς δεν υπάρχει ανακοίνωση ότι έλαβε τις σχετικές εγκρίσεις. 

ΤΕΧΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ: Συνεχίστηκε η άνοδος και σήμερα πήγε μέχρι τα 2,13 ευρώ και τελικά έκλεισε στα 2,11 ευρώ και στο +5,50% με όγκο 23 χιλ. τεμάχια. Αποτίμηση 85,8 εκατ. ευρώ. 

CENTRIC: Όγκος 109 χιλ. τεμάχια, με πωλητές στο κλείσιμο, οι οποίοι επικράτησαν και οδήγησαν τη μετοχή στα 0,1625 ευρώ και με απώλειες 1,52%. 

ΜΟΥΖΑΚΗΣ: Μετά την καλή διόρθωση βρήκε πάλι δύναμη για υψηλότερα. Στα 0,4680 ευρώ και στο +2,63% με όγκο 51 χιλ. τεμάχια και τους πωλητές να θέλουν στο κλείσιμο να δώσουν 9 χιλ. τεμάχια περίπου. 

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com 
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης